Rösti – švicarski popečak od krumpira

Planirate li u Švicarsku svakako probajte rösti. Riječ je o švicarskom nacionalnom jelu, omiljenom kod domaćeg stanovništa, ali i turista. Riječ je o prilogu koji Švicarci jedu uz gotovo sve i u svako godišnje doba, baš kao i u svako doba dana. Priprema se od krumpira koji je glavna zvijezda ovog ukusnog, tradicionalnog jela. Inače, domaće ga stanovništvo ponekad jede i za doručak, a gotovo redovno i kao desert uz voćne kreme i kompote. Dame i gospodo, predstavljamo vam – rösti!

*


Rösti – švicarski popečak od krumpira

Sastojci:

  • 1 kg krumpira 
  • 100 g maslaca
  • sol po ukusu
  • papar po ukusu
  • svježi timijan (po želji)


Priprema:

Krumpire temeljito operite pod hladnom vodom pa ih stavite u veliki lonac s vodom. Kuhajte ih na srednje jakoj vatri 10 – 15 minuta dok ne omekšaju, ali ne smiju biti potpuno kuhani (samo djelomično).

*

Ohlađene krumpire ogulite i naribajte na krupni ribež. Naribane krumpire stavite u veliku zdjelu i začinite solju i paprom po ukusu. Možete dodati i malo svježeg timijana ako ga volite.

*

U velikoj tavi rastopite pola količine maslaca (50 g) na srednje jakoj vatri. Dodajte naribane krumpire i rasporedite ih pritiskom kuhinjske lopatice ili žlice kako biste formirali ravnomjerno debeo sloj. Pržite na srednje jakoj vatri 10 – 15 minuta dok donja strana ne postane zlatno smeđa i hrskava.

*

Uz pomoć tanjura ili poklopca pažljivo okrenite veliki  na drugu stranu. Dodajte u tavu preostali maslac (50 g) i nastavite pržiti drugu stranu röstija još 10 – 15 minuta dok i ona ne postane zlatno smeđa i hrskava.

*

Nakon što ispržite rösti , pažljivo ga izvadite iz tave i stavite na tanjur za posluživanje. Ako želite, možete dodati još malo svježeg timijana kao dekoraciju.
*
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads