Miris kestena na gradskim ulicama podsjeća na jesen, a bilo da je pečen ili kuhan, uvijek u nama izaziva osjećaj ugode i topline. Pečeno kestenje nezaobilazna je jesenska poslastica, a plodove kestena možemo pripremati i kao pire, koristiti kao dodatak juhama, slasticama i raznim drugim jelima. Ne sadrže gluten, imaju visoku energetsku vrijednost, iznimno su bogati folnom kiselinom i jedino su orašasto voće s vitaminom C. Ako uz to uzmete u obzir da zbog svog sastava pozitivno utječu na raspoloženje, možda u njima pronađete i najfinije oružje za borbu protiv jesensko-zimske depresije.
TORTA OD KESTENA I ČOKOLADE
Zašto ne biste ovu subotu zasladili ukusnom tortom od kestena i čokolade. Jednostavna je za pripremu i ne sadrži brašno, a toliko je ukusna da će vam momentalno popraviti raspoloženje.
Sastojci:
- 225 grama tamne čokolade
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 125 grama maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi
- 435 grama nezaslađenog kesten pirea
- 2 žlice ruma
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 65 grama šećera
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup za tortu premažite s malo maslaca ili obložite papirom za pečenje.
- Čokoladu grubo nasjeckajte na komade, rastopite ju i stavite sa strane.
- Bjelanjke odvojite od žumanjaka, stavite ih u posudu u koju ćete dodati prstohvat soli i istucite ih u snijeg.
- U drugoj posudi umutite maslac, kesten pire i šećer. Dodajte žumanjke, rum, ekstrakt od vanilije i čokoladu.
- U smjesu zatim dodajte žlicu snijega od bjelanjaka, dobro promiješajte pa polako dodajte ostatak i izmiksajte da se sve spoji.
- Tijesto ulijte u kalup za pečenje i pecite 40-50 minuta. Torta mora ostati nešto mekša u srediti. Čačkalicom možete provjeriti je li pečena, a ne smije izaći potpuno čista.
- Nakon pečenja tortu ostavite da se ohladi i na kraju ju ukrasite po želji. Naš prijedlog – pospite ju šećerom u prahu ili stavite šlag.