Veganski sirevi izgledom doista nalikuju na mliječne sireve. No, okusi se ne ponavljaju doslovno. Možda će vas iznenaditi da su ovoj biljnoj varijanti okusi snažni, puni i raskošni. Baza su im uglavnom orašasti plodovi i probiotici za fermentaciju, a postupci su vrlo jednostavni. Jednom kad naučite osnovne korake, s njima ćete moći pripremiti velik broj različitih veganskih sireva i postići nevjerojatno bogastvo okusa. Veganske sireve kao početnik svatko može napraviti s lako dostupnim namirnicama. Danas donosimo recept iz knjige Marine Brekalo, VEGANSKI SIREVI.
Meki sir u roli od badema i indijskih oraščića
Sastojci:
1 šalice badema
1 šalica indijskih oraščića
½ – ¾ šalice bademovog mlijeka
3 žlice prehrambenog kvasca
2 žlice limunovog soka
½ žličice češnjaka u prahu
½ žličice soli ili više po ukusu
Dodaci za oblaganje sira:
– suhi začini, mrvljeni papar, usitnjeni svježi začini, usitnjeno suho voće, usitnjeni orasi
Priprema:
Iz kuharice Marine Brekalo, Veganski sirevi, Planetopija 2021.
Fotografija: Maja Danica Pečanić