Luna Džidić koja stoji iza blogova Kriška i po i Plavetna obožavateljica je prirodne hrane, ljekovitog bilja i autentičnih okusa. Zagovarateljica je veganskog i održivog načina života, svestrana istraživačica i avanturistica… Recepte kroji po principu ‘jednostavnost je ljepota’, sa što manje sastojaka i što kraćom pripremom. Tanjur s njezinim potpisom uvijek ima dovoljno, ali nikad previše. Uvijek je jednostavan, ali nikad preobičan – i obavezno podjednako fin, zdrav i lijep.
U svemu što radi teži zadržati pune i prave okuse namirnica, kao i njihova nutritivna svojstva te poručiti da se svi možemo hraniti zdravo i lagano i u ubrzanom tempu života. Kao i da biljna prehrana uopće, ali uopće nije dosadna.
Upoznajte Krišku i po, novo pojačanje u redovima Malog placa koje će u naše živote redovito donositi recepte za predivne veganske zalogaje, kao i inspiraciju za održivo življenje. Ukusni i zdravi, slatki i slani, prirodni i lagani – ne propustite ih isprobati baš sve jer su baš svi – njam!
Inspirirana sezonskim okusima, Kriška i po složila je recept za super krokete od batata i heljde na tamnom zelenju. Sve skupa ‘podebljano’ je kremastim umakom od konopljinih sjemenki. Lagano, hranjivo i zasitno. I za polizat’ prste i tanjur!
Kroketi od batata i heljdinog brašna
“Nakon što sam raspisala pola bloga receptima u azijskom stilu i razmišljala o tome da se preselim u jugoistočnu Aziju (iako ni to nije loše, kaj ne?), zagrebački Mali plac me vratio u hrvatsku stvarnost s gomilom prekrasnih sezonskih namirnica. Lokalni OPG-ovi su me podsjetili na jedan od razloga zašto se uvijek rado vraćam na ove prostore. Zaista imamo kvalitetnu hranu u odnosu na velik dio ostatka svijeta, relativno čist zrak, vodu i zemlju i pravo bogatstvo okusa i zdravlja u onome što iz te zemlje izraste.
Iako se čini kao da se zima ovih dana pretvorila u proljeće, ponuda lokalnog povrća i voća još uvijek je debelo zimska. U našem se podneblju zaista nije teško hraniti sezonski kroz cijelu godinu. Pa tako čak i zimi imamo velik izbor nutritivno bogatih biljnih namirnica – raznih vrsta zelenog lisnatog povrća, korijenasto i gomoljasto povrće, krumpire, brokulu, bundevu, jabuke, citruse… Kombinirajući ove namirnice s raznim sjemenkama, orašastim plodovima, gljivama, cjelovitim žitaricama i začinima koji griju tijelo možemo dobiti izvrsne hranjive zimske obroke.”