Krem juha od mrkve i đumbira

Ako su vam već sve juhe dosadile i ne znate koju biste skuhali, evo jednog zanimljivog i jednostavnog recepta. Gotovo svaka juha je zdrava juha i često se jede u ove prve jesenske dane kako bi se oporavili od svih virusa i hladnoće. A ova juha od mrkve i đumbira pravi je pogodak ako želite jelo prepuno vitamina i zdravstvenih benefita. Pojedini nutricionisti smatraju da se nutrijenti iz mrkve mogu bolje iskoristiti ukoliko se mrkva skuha i zato je baš ovakva juha pun pogodak za zdravlje.

Mrkva je bogata beta-karotenom, antioksidansom koji se u tijelu pretvara u vitamin A, ključan za zdravlje očiju, kože i imunološkog sustava. Antioksidansi u mrkvi, poput luteina i zeaksantina, pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Vlakna potiču zdravu probavu i mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi.

S druge strane, đumbir je biljka poznata tisućama godina i koristi se diljem svijeta kao začin, lijek i dodatak prehrani. Njegov karakterističan pikantan okus i intenzivan miris dolaze od aktivnih spojeva, poput gingerola,koji mu daju jedinstvena svojstva. Đumbir nije samo korijen koji obogaćuje jela, već i moćan saveznik zdravlja. Kao prirodan antioksidans i protuupalno sredstvo, đumbir ima širok spektar pozitivnih učinaka na tijelo. Blagotvorno djeluje na probavni sustav, potičući proizvodnju probavnih enzima, smanjujući nadutost i ublažavajući mučninu.

Đumbir je saveznik u jačanju imunološkog sustava, jer ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva.


Krem juha od mrkve i đumbira

Sastojci:

  • 2 jušne žlice ghee maslaca
  • 700 g očišćene i narezane mrkve (kockice ili kolutići)
  • 2 čajne žličice usitnjenog, svježeg đumbira
  • 1 i pol žličica himalajske soli
  • ½ žličice crnog papra
  • 1 litra vode ili temeljca od povrća
  • malo peršina


Priprema:

Maslac otopite na laganoj vatri, pa dodajte đumbir i kratko promiješajte.

Dodajte mrkvu, sol i papar.

Sve dinstajte 10-ak minuta, pa dodajte vodu ili temeljac.

Kada sve zavrije, smanjite vatru i ostavite da kuha 15 minuta.

Povrće mora jako omekšati  i onda ga možete ubaciti u blender (ocijedite od vode).

Krem juhu još na kraju po potrebi podgrijte.

Mrkva i njene mnogobrojne dobrobiti

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.