Sićušne chia sjemenke bijele ili tamnosmeđe do crne boje imaju visoku prehrambenu vrijednost. Tijelo opskrbljuju proteinima, vitaminima A, B, E i D i mineralima kalcijem, kalijem, bakrom, željezom, manganom i cinkom. Osim toga, odličan su izvor vlakana – balastnih tvari koje pospješuju.
Chia sjemenke imaju: osam puta više omege-3 od lososa, šest puta više kalcija od mlijeka, tri puta više željeza od špinata, petnaest puta više magnezija od brokule, šest puta više bjelančevina od graha i četiri puta više fosfora od neobranog mlijeka.
Ove sjemenke imaju brojne prednosti pred lanom, “suparnikom” među izvorima omege-3. Dok je lan nužno usitnjavati radi optimalnih učinaka, chia sjemenke u svakom obliku imaju jednako visoku nutricionističku vrijednost. Dobra je strana ovih sjemenki i mogućnost da budu dugo pohranjene bez gubitka svojstava. Stoga danas pripremamo chia puding s borovnicama i mangom,
Uživajte u okusu i zdravlju!
Sastojci:
- 7 dl kokosova mlijeka
- 80 g chia sjemenki
- 2 žlice meda
- prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ½ žličice ekstrakta badema
- 80 g borovnica
- 50 g manga
Priprema:
U plastičnoj zdjeli pomiješajte kokosovo mlijeko, chia sjemenke, med, sol i ekstrakte. Poklopite posudu i ostavite da odstoji u hladnjaku najmanje tri sata.