Batat punjen grahom i avokadom

Batat vam je draži od krumpira zbog njegove slatkoće i punoće okusa? No, kako ga već dugo pripremate uvijek na isti način, u potrazi ste za nekom novom idejom?

Isprobajte nadjeveni batat s grahom, avokadom i finim umakom od indijskih oraščića. Punjeni batat može poslužiti kao odlična proteinska večera idealna za vegane i vegetarijance. U ovom receptu batat je sljubljen s crnim grahom, no ako ga nemate, slobodno upotrijebite neku drugu vrstu, poput šarenog, azuki ili mungo graha.

Superzdravi sastojci za maksimum okusa

Batat, koji čini bazu ovog recepta, bogat je vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Među ostalim, obiluje i beta-karotenom, koji je odličan za vid. U nadjevu se nalazi superzdravi crni grah, koji se može pohvaliti obiljem biljnih proteina (odličan izbor za vegane!), vlakana, kalija, magnezija i folata. Možete upotrijebiti onaj iz konzerve ili pak, ako imate dovoljno vremena, namočiti ga i skuhati.

Avokado je izvrstan dodatak punjenju za batat. Ovo omiljeno voće, koje su obožavali i Azteci, bogato je zdravim masnoćama i vlaknima, stoga će vas odlično zasititi i potaknuti probavu. Kao točka na i, tu je i svježi korijandar, koji će vaše jelo učiniti još zdravijim. Korijandar je, naime, izvrstan čistač organizma.

Batat punjen grahom i avokadom – RECEPT

Sastojci:
  • 4 srednja ili veća batata
  • ½ šalice umaka ili kreme od indijskih oraščića (vidi pripremu u receptu)
  • 1 žličica soka od limete ili limuna
  • ½ žličice crnog papra u prahu
  • ½ crvenog luka srednje veličine, fino nasjeckanog
  • 1,5 žlica maslinova ulja
  • ¼ žličice češnjaka u prahu
  • ¼ žličice luka u prahu
  • ¼ žličice kumina
  • ¼ žličice čilija u prahu
  • ½ žličice himalajske soli
  • konzerva crnoga graha, ocijeđenog i opranog
  • ½ avokada, narezanog
  • šaka korijandra, nasjeckanog
Priprema:

Najprije napravite umak od indijskih oraščića ili ga pripremite dan-dva unaprijed.

Umak od indijskih oraščića

Stavite 2 šalice indijskih oraščića u zdjelu pa ih prelijte vodom. Ostavite ih da se namaču oko 2 sata (ne trebate ih ostavljati preko noći jer će sutradan biti previše vodenasti).

Zatim ocijedite. Prebacite oraščiće u multipraktik ili blender, dodajte malo vode, 1-2 češnja češnjaka i sol. Miksajte sve dok ne dobijete vrlo glatku teksturu. Po potrebi, dodajte još malo vode.

Ako ga nećete odmah upotrijebiti, ovaj umak pohranite u hladnjak na 3-4 dana, a možete ga i zamrznuti.

Može vam poslužiti i kao odličan dodatak drugim jelima umjesto vrhnja za kuhanje.

Priprema punjenog batata

1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Zatim rasporedite 4 batata na lagano nauljeni lim pa ih pecite 40-50 minuta ili dok ne omekšaju (probajte vilicom).

2. Pripremite kremasti umak tako što ćete izmiksati već izrađeni umak od indijskih oraščića, sok od limete i crni papar. Stavite umak na stranu.

3. Desetak minuta prije nego što je batat pečen zagrijte ulje u tavi. Zatim dodajte luk i staklasto ga propirjajte, oko 5 minuta. Dodajte začine, promiješajte pa pirjajte još oko 3 minute.

4. U tavu umiješajte i procijeđeni grah pa izmiješajte. Nastavite kuhati oko 5 minuta, odnosno dok se grah ne zagrije. Potom stavite na stranu.

5. Kad je batat pečen, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Zatim prerežite batat pa vilicom malo zgnječite njegovo meso i odvojite ga od kore kako biste ga lako mogli vaditi.

6. Na svaki od 4 batata ravnomjerno rasporedite grah sa začinima, komadiće avokada, svježi nasjeckani korijandar i umak od indijskih oraščića. Odmah poslužite i uživajte u ovom finom veganskom obroku!

Još jedna ideja za nadjev

Po želji, nadjev za batat možete i promijeniti. Primjerice, umjesto crnoga graha i avokada, možete upotrijebiti ocijeđeni slanutak iz konzerve te ga propirjati na maslinovu ulju sa začinima i dodatkom nekog zelenja, poput špinata ili rikule, pa time napuniti svoje slatke krumpire.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads