Tart od lješnjaka – zdravi proljetni desert

U čokoladi uživamo tijekom cijele godine, u raznim slasticama i desertima. Podiže svako raspoloženje, a njen karakter čini ju svestranom namirnicom za uživanje u raznim jelima. Iako će proljeće mnoge potaknuti na promjene prehrambenih navika, tart od lješnjaka je bezgrešni zalogaj za kojeg će se tražiti kriška više.

Ako ste pobornici zdravog života i volite guštati u hrani, namirnice za tart od lješnjaka sigurno već imate u kuhinji. Miris pečenih lješnjaka u slastici savršeno ide uz kavu ili kao vikend desert za ugodno druženje. Uz malo mašte i kreativnosti pretvorite ga u slatko remek djelo. Veganski recept za najfiniji tart od lješnjaka koji ćete ikada probati potražite u nastavku.

‘BEZGREŠNI’ TART OD LJEŠNJAKA

Sastojci za crust:
  • 1 šalica brašna po izboru
  • 4 žlice mljevenih lješnjaka
  • 70g kokosove masti
  • 2 žlice bademovog mlijeka
  • prstohvat soli
Sastojci za čokoladni ganache:
  • 50g kokosove masti
  • 100g tamne čokolade za kuhanje
  • 1/2 šalice kukuruznog škroba
Sastojci za kremu:
  • 1 šalica pečenih lješnjaka
  • 1 konzerva kokosove kreme
  • 1/4 šalice agavinog sirupa
  • 2 žlice kakaa za kolače
  • 1/2 šalice mlijeka od badema
  • 3 žlice kukuruznog škroba
  • 100g tamne čokolade otopljene

** bobičasto voće za dekoraciju

Upute za crust:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva, a keramički kalup premažite kokosovim uljem. U blender ubacite brašno, lješnjake, škrob i sol. Dodajte kokosovu mast i miksajte to ujednačene teksture. Dodajte mlijeko i utisnite u kalup, pecite 15 minuta do zlatne boje pa ostavite da se ohladi.

Upute za čokoladni ganache:

Sve sastojke otopite na laganoj vatri i ostavite da se smjesa ohladi u hladnjaku nekoliko sati.

Upute za kremu:

Lješnjake pecite 20ak minuta pa ih ubacite u blender. Stavite ih u lonac, dodajte kokosovu kremu, agavin sirup i kakao. Uz neprestano miješanje kuhajte na laganoj vatri 3-4 minute. U drugoj zdjeli pomiješajte mlijeko, škrob te dodajte tekuću smjesu i na laganoj vatri zagrijte još 2 minute. Prelijte preko crusta i ostavite u hladnjaku 2 sata. Zatim prelijte s pola smjese od čokoladnog ganache-a, a ostatak premjestite vrećicu za ukrašavanje i istisnite na tart od lješnjaka, ukrasite voćem.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads