Jedna od omiljenih i definitivno najpoznatijih talijanskih slastica je panna cotta. Ukusna i jednostavna za pripremu, a opet tako raskošna. No, proljetni deserti zahtijevaju malo inovativnosti, pa smo starom klasiku dali mali pomak. Naime, panna cotta tart je kolač koji ćete rado posluživati i raditi iznova.
Tart je, pak, dobro poznat u francuskom kulinarstvu, pa kada se spoje ove dvije kuhinje rezultat je jednostavno neodoljiv. Ono što privlači pažnju je boja, a kremasta, puna tekstura pri vrhu i hrskava korica pri dnu garantiraju maksimalno uživanje. Svi će se vraćati po još jednu krišku, a recept za dvije lagane i zdrave varijante donosimo u nastavku.
Panna cotta tart je desert koji ćete rado posluživati i često pripremati.
PANNA COTTA TART S BOROVNICAMA
Sastojci za crust:
- 1.5 šalice badema (izmiksati u blenderu)
- 1/2 šalice kokosovog brašna
- 12 Medjool datulja (namočenih)
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Sastojci za panna cottu:
- 1/2 šalice mlijeka po izboru
- 1 žličica agar praha
- 1 limenka kokosovog mlijeka
- 2 žlice meda
- 1/2 soka limete
Sastojci za kremu od borovnica:
- 1.5 šalice borovnica
- 2 žlice meda
- 1 šalica mlijeka po izboru
- 1 žličica agar praha
** grčki jogurt i svježe voće za ukrašavanje
Priprema:
Sastojke za crust ubacite u multipraktik i dobro izmiksajte. Datulje prethodno namočite u vrućoj vodi barem 15 minuta. Smjesu utisnite u kalup. Mlijeko i agar zagrijte na laganoj vatri do vrenja, pa maknite s vatre. Dodajte ostale sastojke i izmiješajte te prelijte preko crusta i stavite u hladnjak. Za kremu od borovnica, borovnice usitnite vilicom, a mlijeko i agar ponovno zagrijte do vrenja. Dodajte ostale sastojke i sipajte preko panna cotta sloja. Vratite u hladnjak na 2 sata, ukrasite po želji.
PANNA COTTA S RUŽINOM VODICOM
Sastojci za crust:
- 90g pistacija
- 150g brašna
- 4 žlice kokosovog ulja
- 4 žlice kokosovog brašna
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 jaje
Sastojci za panna cottu:
- 230ml mlijeka
- 2 žličice agar praha
- 1 šalica grčkog jogurta
- 1 žličica ružine vodice
Sastojci za gornji sloj:
- 1 šalica vode
- 1 šaka svježih malina
- 1 žlica agar praha
- 1 žlica ružine vodice
** pistacije za ukrašavanje
Priprema:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva i kalup obložite papirom za pečenje. Za crust sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte. Oblikujte kuglu, zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta. Utisnite smjesu u kalup na otprilike 3mm debljine i pecite 30 minuta. Za panna cottu kao iz prethodnog recepta zagrijati agar i mlijeko. Maknite s vatre pa dodajte ostale sastojke uz neprestano miješanje. Sipajte smjesu preko rashlađenog crusta i stavite u hladnjak 2 sata. U međuvremenu pripremite zadnji sloj, tako da vodu i agar izmiješate i ostavite par minuta na laganoj vatri, miješajući. U blenderu izmiksajte maline s ostalim sastojcima pa ubacite u lončić. Prelijte preko panna cotte i ostavite u hladnjaku jedan sat. Prije posluživanja ukrasite sjeckanim pistacijom po želji.
* PROČITAJTE I OVE ČLANKE:
Tart od lješnjaka – zdravi proljetni desert
3 zdrava deserta uz koja nećete morati prekidati dijetu