Vikend je stvoren za uživanje. Pogotovo kada je lijepo vrijeme i osunčane ulice nas pozivaju da uz široki osmijeh uživamo u društvu najdražih nam ljudi. Istinski hedonizam ne može može proći bez slatkih kombinacija na menuima, a dobrih ideja nikad dovoljno.
Dok ispijate kavice s prijateljima i dogovarate cjelodnevna druženja i zajedničke večere, uvijek je dobro posegnuti za provjerenim receptima koji su već stoljećima prisutni na svečanim stolovima.
Jedna takva poslastica je challah. Riječ je o tradicionalnom židovskom kruhu koji je s vremenom poprimio obrise vrhunske delicije i najfinijeg kolača.
ŠTO JE CHALLAH I ZAŠTO GA VOLIMO?
Pleteni challah židovski je subotnji i blagdanski kruh. Okružen je folklorom i tradicijom i prepun je simbolike. U svečanim prigodama blagoslov se govori o dva kruha, koji simboliziraju dva dijela mane koja je petkom podijeljena Izraelcima tijekom njihovog odlaska iz Egipta.
RECEPT ZA CHALLAH S NUTELLOM
Sastojci za tijesto:
- 500 grama (3 1/2 šalice) višenamjenskog brašna
- 10 grama suhog kvasca
- 100 grama (1/2 šalice) maslaca
- 75 grama (1/3 šalice) šećera
- Prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 2 velika jaja
- 180 ml. (3/4 šalice) mlijeka
Sastojci za punjenje:
- 400 grama Nutelle
- 1 umućeno jaje za premazivanje
Priprema:
U zdjelu za miješanje s nastavkom za miješanje stavite brašno, kvasac, maslac, šećer, sol, vaniliju, jaja i mlijeko i mijesite na srednjoj brzini 10-12 minuta dok se ne dobije ravnomjerno tijesto. Prenesite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu, oblikujte oblik kugle i stavite u lagano nauljenu posudu.
Pokrijte zdjelu i pustite da se diže 1-2 sata na toplom mjestu dok se tijesto ne udvostruči. Tijesto podijelite na 2 dijela. Svaki komadić tijesta razvucite u pravokutnik debljine 1/2 cm i rasporedite pola količine Nutelle. Rolajte u čvrstu roladicu.
Rashladite svitak u zamrzivaču oko 30 minuta da biste ga namjestili (kako bi rez bio točan). Nožem narežite svitak gotovo do kraja, ali ostavite ih na kraju pričvršćenima. Rukama, “odvojite” svitke kako biste oblikovali oblik pšenice. Ponovite s drugim dijelom tijesta i ostatkom punjenja. Stavite kruh u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje i poklopcem.
Pustite da se diže oko sat vremena na toplom mjestu dok se tijesto gotovo ne udvostruči. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Nježno premažite umućenim jajetom.