Sve što vam treba je malo curry praha, soli, papra, đumbira, kokosovog mlijeka… i naravno, kraljica jesenskih namirnica – bundeva! Gotova je najbolja juha koju ćete servirati ove sezone! Pripremljen za nekoliko trenutaka od namirnica koje se često nađu u kuhinjskom ormariću, ovaj kremasti obrok postat će nezaobilazan dio nedjeljnih ili tjednih obroka. Svaka žlica bogata je makronutrijentima koje skriva sezonsko povrće.
Bundeva, podatna namirnica od koje možemo praviti i slatka i slana jela, mnogima je najdraža upravo u žlici ukusne i aromatične juhe. Puna je vitamina (A, C i E), sadrži snažan antioksidans beta-karoten, a odličan je i izvor vlakana.
Ovaj niskokaloričan obrok pruža sjajnu hidrataciju i toplinu u prohladne jesenske dane.

Curry juha od bundeve
Sastojci:
- 3 žličice curry praha
- 1 žličica himalajske soli
- 1/2 žličice mljevenog crnog papra
- 1/2 žličice đumbira u prahu
- 160g kokosovog mlijeka
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 800g pirea od bundeve
- 800g (800ml) povrtnog temeljca
- 1 žlica meda
- 1 žličica čili listića
Priprema:
Bundevu ogulite, očistite, narežite na kockice i pecite oko 30 minuta na 180°C, a potom štapnim mikserom izradite u pire.
Na malo maslinovog ulja pirjajte luk i češnjak oko 10 minuta, zatim dodajte pire od bundeve, povrtni temeljac (u 800 ml vode stavlja se 1,6 kockica povrtnog temeljca) i začine te kuhajte još 10 minuta dok se okusi ne povežu.
Nakon toga umiješajte mlijeko, med i čili listiće.
Poslužite uz malo kokosovog mlijeka i po želji tostirane bučine sjemenke.
Bundeva – kraljica jeseni prepuna hranjivih tvari