Curry juha od bundeve

Sve što vam treba je malo curry praha, soli, papra, đumbira, kokosovog mlijeka… i naravno, kraljica jesenskih namirnica – bundeva! Gotova je najbolja juha koju ćete servirati ove sezone! Pripremljen za nekoliko trenutaka od namirnica koje se često nađu u kuhinjskom ormariću, ovaj kremasti obrok postat će nezaobilazan dio nedjeljnih ili tjednih obroka. Svaka žlica bogata je makronutrijentima koje skriva sezonsko povrće.

Bundeva, podatna namirnica od koje možemo praviti i slatka i slana jela, mnogima je najdraža upravo u žlici ukusne i aromatične juhe. Puna je vitamina (A, C i E), sadrži snažan antioksidans beta-karoten, a odličan je i izvor vlakana.

Ovaj niskokaloričan obrok pruža sjajnu hidrataciju i toplinu u prohladne jesenske dane.


Curry juha od bundeve

Sastojci:

  • 3 žličice curry praha
  • 1 žličica himalajske soli
  • 1/2 žličice mljevenog crnog papra
  • 1/2 žličice đumbira u prahu
  • 160g  kokosovog mlijeka
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 800g pirea od bundeve
  • 800g (800ml) povrtnog temeljca
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica čili listića

Priprema:

Bundevu ogulite, očistite, narežite na kockice i pecite oko 30 minuta na 180°C, a potom štapnim mikserom izradite u pire.

Na malo maslinovog ulja pirjajte luk i češnjak oko 10 minuta, zatim dodajte pire od bundeve, povrtni temeljac (u 800 ml vode stavlja se 1,6 kockica povrtnog temeljca) i začine te kuhajte još 10 minuta dok se okusi ne povežu.

Nakon toga umiješajte mlijeko, med i čili listiće.

Poslužite uz malo kokosovog mlijeka i po želji tostirane bučine sjemenke.

Bundeva – kraljica jeseni prepuna hranjivih tvari

Kurkuma – više od začina

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.