Blagani su sve bliži, a ovaj predblagdanski vikend mnogi će iskoristiti za kupovinu namirnica za blagdanski ručak i pripremu slastica koje će se naći na obiteljskom stolu. Ako još razmišljate koje slastice pripremati za Božić, donosimo vam ideju za ukusnu i brzu roladu od keksa i kave. Priprema je laka i bit ćete i više nego zadovoljni rezultatom.
Rolada od keksa i kave – RECEPT
Sastojci:
- 350 grama keksa po želji
- 80 grama maslaca ili margarina
- 1 čaša mlijeka po želji (200 ml)
- 3 žlice instant kave (30 grama)
Za punjenje:
- 2 žlice nutelle ili nekog drugog čokoladnog ili lješnjak namaza (50 grama)
- sir (skyr sir, svježi sir, mascarpone ili tofu) (300 grama)
- 4 žlice šećera po želji (80 grama)
- 1 šalica kokosovog brašna (50 grama)
Za ukras:
- čokoladni preljev, ukrasi po želji (keksići, orasi, čoko mrvice, voće)
U blenderu izmiksajte 350 grama keksa. Miksajte sve dok se ne dobijete brašnastu strukturu.
U posudu stavite 80 grama maslaca i dolijte 1 čaša mlijeka (200 ml). Dodajte 3 žlice kave. Promiješajte i kuhajte na laganoj vatri dok se maslac ne otopi.
Kada se maslac otopio, ubacite smljevene kekse i promiješajte žlicom, a zatim izgnječite rukama. Smjesu prebacite na papir za pečenje, razvaljajte i oblikujte pravokutnik.
Odrežite viškove sa strane, utisnite u sredinu i ponovo razvaljajte. Premažite s 2 žlice nutelle ili nekog drugog namaza (50 grama).
U posudu stavite 300 grama sira, 4 žlice šećera, 1 šalicu kokosovog brašna i promiješajte. Dobivenu smjesu namažite preko sloja čokoladnog namaza.
Oblikujte roladu i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi 1 sat. Zatim stavite u hladnjak na 1 sat.
Kada je rolada ohlađena, prelijte ju čokoladnim preljevom i ukrasite po želji.