Bezglutenski tiramisu kao lagani desert

Mogla bih reći da mi je tiramisu jedna od dražih slastica koja ne uključuje čokoladu. 🙂 Iako i kod ovog kolača postoje varijacije na temu, originalni, najjednostavniji recept je onaj koji bih običavala raditi. Ipak, htjela sam probati, kako bi ga bilo napraviti u malo zdravijoj verziji. 

Krema je ostala identična originalu, osim što je bijeli šećer zamijenjen kokosovim, a umjesto keksa, koristila sam namirnice koje su inače karakteristične za izradu sirovih slastica. U novom ruhu, ali tradicionalnog okusa, možda vam ova čašica tiramisua zamijeni klasični recept. Meni hoće. 🙂

Sastojci (za 4 čaše)

Podloga:

120 g datulja
‏120 g oraha
‏120 ml skuhane turske kave
‏1 žličica ruma (po želji)

Krema:

‏2 žumanjka
‏50 g kokosovog šećera
‏250 g mascarpone sira
‏125 ml vrhnja za šlag
‏Sirove mrvice kakaa (za ukrašavanje)

Priprema

Podloga:

Kavu skuhajte i procijedite kako bi ostalo što manje taloga. Marinirajte datulje i orahe u procijeđenoj kavi minimalno 2h, odnosno dok ne vidite da su se datulje počele raspadati, a da su orasi omekšali. Zatim datulje i orahe procijedite, kavu nemojte bacati, već ukoliko vam je ostalo nešto taloga, procijedite i nju zasebno još jednom. Sve zajedno, datulje, orahe i kavu smiksajte u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu. Ukoliko vam i ostane pokoji krupniji komadić oraha, nije problem. Smjesu ravnomjerno podijelite u 4 manje čaše te ih stavite u hladnjak dok krema ne bude gotova.

Krema:
‏Kokosov šećer smiksajte u blenderu te prosijte kako bi dobio teksturu približnu šećeru u prahu. Zatim ga, zajedno sa žumanjcima, miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dobivenu smjesu kuhajte na pari do 10 minuta stalno miješajući. Stavite sa strane da se ohladi.

‏Istucite vrhnje za šlag. U smjesu sa žumanjkom i šećerom umiješajte mascarpone sir, te zatim šlag. Sve zajedno miješajte dok krema ne postane jednobojna.

Dobivenu kremu stavite u vrećicu za ukrašavanje, ili plastičnu vrećicu, te je ravnomjerno, kružnim pokretima, raspodijelite u čaše. Ukrasite sirovim mrvicama kakaa.

‏Tiramisu stavite u hladnjak minimalno 4h.

‏Uživajte! 🙂

Autor: Edita Šimić

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! 🙂

Ukusan i zdrav doručak u samo jednoj minuti i jednoj staklenci

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads