Veljača – opasan mjesec za žene

“Veljača je opasan, rekao bih čak katastrofalan mjesec za žene!“ upozorava njemački liječnik opće prakse, dr. Karl H. Glahn. Nakon post-blagdanskog šoka zbog nakupljenih kilograma, slijedi faza zimskih depresija, jednog od najčešćih psihičkih poremećaja suvremene žene.

„Oko 70 posto propisanih lijekova koji utječu na psihu koriste žene,  upozorava dr. Glahn, a od toga oko 50 posto čine antidepresivi.“ Poznato je, naime, da su žene dvostruko sklonije depresijama od muškaraca. Otprilike svaka četvrta žena povremeno osjeća simptome ove bolesti.

Rekreacijsko vježbanje umanjuje depresivne tegobe, stimulirajući niz pozitivnih endokrinoloških učinaka.

Beskrajna tuga u dubini psihe

Problem kojeg pomalo dramatično opisuje dr. Glahna star je nekoliko tisuća godina. Još su stari grčki liječnici govorili o „potištenosti tijekom zimskih mjeseci”. U drevnom Rimu ženama se savjetovalo da se „pripreme na depresivne zimske mjesece“ koji katkada mogu ostaviti traga na psihi.

Joga ovaj fenomen također poznaje već nekoliko milenija. Prije otprilike 1.500 godina, jogi Swami Ahswar Shivananda spominjao je fenomen „beskrajne tuge“ skrivene u dubini psihe, koja je svoju vanjsku manifestaciju često nalazila u raznim fizičkim bolestima, u pravilu bez ikakvog objektivnog (fizičkog) uzroka. Mnogo kasnije, istraživači George Solomon i Rudolph Moos sa sveučilišta Stanford potvrđuju ovu tezu senzacionalnom studijom. Njome pokazuju da su depresivne žene mnogo više izložene upalnim degenerativnim bolestima zglobova od žena vedre i bezbrižne naravi. Iako su njihove postavke tada gotovo ismijane u stručnim medicinskim krugovima, danas ih se uzima vrlo ozbiljno. Priznaje im se i pionirski korak u stvaranju nove znanosti „psihoneuroimunologije“.

Zimska depresija liječi se brojnim metodama. Od tableta, do psihoterapije, od alternative do promjene prehrambenih i životnih navika. Kod ovih posljednjih, svakako se sve više preporuča redovita tjelesna aktivnost, ali s naglaskom na to da „kompetitivni aspekt mora biti isključen!“ Naime, svako natjecanje često potiče stresna ili depresivna stanja (studija dr. Johna Stentona 1996). Čak je poznato da svoje prve depresije američke djevojčice doživljavaju upravo na planu naizgled bezazlenih školskih sportskih natjecanja.

Rekreacijsko vježbanje, pogotovo ako se provodi na suncu i u prirodi, sigurno umanjuje depresivne tegobe i poboljšava opće zdravstveno stanje i dobro raspoloženje, stimulirajući niz pozitivnih endokrinoloških učinaka.


DESET JOGIJSKIH SAVJETA PROTIV ZIMSKE DEPRESIJE

Ne provodite ujutro dugo vremena u krevetu; predugo ležanje potiče osjećaj tuposti, težine i lošeg raspoloženja.

Počnite dan polako, nekim mirnim ugodnim „obredom“, šalicom čaja, šetnjom…

Razmišljajte češće o onome što možete učiniti, nego o stvarima koje ne možete ili ne smijete

Jedite laganu i zdravu hranu, izbjegavajte meso, masti i slatkiše.

Odvojite dnevno dvadesetak minuta za meditaciju

Provodite vrijeme s ljudima koji su vam dragi i koji u vama bude dobre emocije.

Izbjegavajte duge razgovore, posebno svađe, čak i kad ste u pravu.

Provodite svakoga dana barem pola sata u potpunoj tišini.

Kad god je to moguće, dan završite laganom šetnjom, bez negativnih misli.

Vježbajte redovito, ali umjereno, ne iscrpljujte tijelo.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.