Dr. Gordan Crvenković: Koronavirus i bebe

Slučajevi djece oboljele od koronavirusa vrlo su rijetki, iako je u Hrvatskoj najmlađi oboljeli beba stara samo četiri mjeseca. Beba se zarazila od svoje majke, također pozitivne na koronavirus.

Postoje brojne teorije, ali znanstvenici još uvijek nemaju konačan odgovor zašto djeca obolijevaju u manjem broju. Razlozi nisu sasvim jasni, no čini se kako djeca ili odolijevaju infekciji ili nisu ozbiljno inficirana. To bi moglo značiti da djeca imaju blaži oblik bolesti, odnosno da imaju simptome koji se ne pogoršavaju, stoga se niti ne podvrgavaju testiranju. Djeca starija od pet godina i ona tinejdžerske dobi obično imaju imunitet prilično spreman za borbu protiv virusa. Ona mogu biti zaražena, ali uglavnom imaju blaži oblik bolesti ili uopće ne pokazuju simptome infekcije koronavirusa.

Postoji presedan za ovako nisku učestalost kod djece. Raniji virusi poput Sarsa, koji je takođe krenuo iz Kine 2003. godine također je bio vrlo rijedak među djecom. Stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu bolesti 2007. godine su identificirali 135 pedijatrijskih slučajeva Sarsa, ali među djecom ili adolescentima nije bilo smrtnih slučajeva.

Ovakve bolesti kod odraslih imaju veći broj simptoma i mnogo ozbiljnije posljedice nego kod djece. Razlog tome je što djeca vjerovatno imaju neku vrstu imuniteta na koronavirus.

Odrasle osobe s nekim drugim oboljenjima koja utječu na njihov imunitet, kao što su dijabetesa ili srčanih oboljenja, ranjiviji su na ovakve vrste bolesti. Upala pluća, jedna od posljedica koronavirusa, može utjecati na osobe s oslabljenim imunitetom jer im je zdravlje već narušeno. To se događa i s gripom i ostalim respiratornim infekcijama.

Prema dosadašnjim istraživanjima, najnoviji podaci pokazuju kako djeca imaju manji rizik za infekciju koronavirusom. No, djeca koja su inficirana Covid 19 virusom mogu biti bez simptoma ili mogu imati blage simptome, a vrlo rijetko razviju upalu pluća. Većina djece ozdravi u roku od 1 – 2 tjedna.


Bebe i koronavirus

Kako bi vam pomogli otkloniti nedoumice navest ćemo par savjeta kako se snaći u situacijama kada niste sigurni ima li vaša beba koronavirus. U malom broju slučajeva zaražene djece najčešće bi imali ovakve manifestacije bolesti:

– povišena telesna temperatura
– glavobolja
– umor
– začepljen nos
– kašalj
– dijareja i povraćanje (u veoma malom broju slučajeva).

Navedeni simptomi slični su simptomima obične prehlade ili gripe. Upravo iz tog razloga potrebno je. provesti testiranje kako bi se utvrdilo je dijete pozitivno na koronavirus ili nije.

Stoga savjetujemo da, ukoliko netko od vaših članova obitelji ima navedene simptome, najbolje je obratiti se nadležnom liječniku i dežurnom epidemiologu. U ovakvim situacijama najvažnije je ne paničariti i pratiti upute liječnika. 

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja i nedoumica, GynNova Vam stoji na raspolaganju.

Physio Vag – nova metoda za pomlađivanje rodnice

Energetska ravnoteža za zdravlje štitnjače i ženskih organa

Dr. Gordan Crvenković, Ordinacija za ginekologiju „GynNova”, Trg Marka Marulića 15, Zagreb / www.gynnova.hr