Zdravo debljanje uz poseban jelovnik

Ako spadate među onih 15 do 20% ljudi za koje se u razvijenim zemljama smatra da se nalaze ispod praga poželjne tjelesne težine, vjerojatno razmišljate o tome kako povećati vašu težinu. Pothranjenost može biti uzrok mnogih zdravstvenih problema i, jednako kao pretilost, povećava opasnost od raznih bolesti i prijevremene smrti.

Da biste dobili na težini potrebno je svakodnevno u organizam unijeti 500 do 1.000 kalorija više od uobičajenog. Povećajte vašu težinu na zdrav način. Stručnjaci preporučuju da to napravite postupno i da obroke vremenski rasporedite kroz dan. Najbolje bi bilo konzumirati dnevno 6 obroka po 500 kalorija.

DORUČAK

Prvi dnevni obrok je doručak i zato je on najvažniji.

Ujutro je važno opskrbiti tijelo dovoljno količinom energije, a to je samo jedan od razloga zašto je za doručak bitno odabrati kalorične namirnice.

Takav doručak može biti zobena kaša s medom i bananom. Vašu kašu možete “pojačati” tako da je napravite s punomasnim domaćim kravljim mlijekom i u nju dodate 2 banane.

DOPODNEVNA UŽINA

Za dopodnevnu užinu dobro je konzumirati zdrave, a kalorične prirodne grickalice.

Sušeno voće može biti upravo takva grickalica, a možete se počastiti i “tekućom” užinom, odnosno napraviti smoothie sa superhranom.

Ukusna dopodnevna užina koja će osigurati dovoljno zdravih masnoća i ostale sastojke potrebne za dan ispunjen energijom može biti kombinacija grickalica – oraha (1/4 šalice) i sušenih grožđica (1/2 šalice), te 1 čaše nekog prirodnog voćnog soka.

RUČAK

Razni umaci su kaloričan dodatak vašem obroku bez da opterećuju želudac i organizam.

Takav zdravi ručak može biti i “obična” salata od raznovrsnog povrća koju ćete pojesti uz komad integralnog kruha ili rižu, ako je obogaćena umakom koji sadrži veću količinu prirodnih masnoća i začinsko bilje.

POPODNEVNA UŽINA

Ako se želite udebljati, svakako u vaš jelovnik uključite popodnevnu užinu. Za većinu, popodne je doba smanjene fizičke aktivnosti i tada se kalorije manje troše.

Užina se može sastojati od kockica punomasnog sira, a možete pojesti i nekoliko krekera s maslacom od kikirikija. Kikiriki je izvor proteina, ugljikohidrata i zdravih masnoća koje su važne za uravnoteženu probavu.

Šalica domaćeg punomasnog mlijeka također se smatra užinom bogatom kalorijama.

VEČERA

Napravite pire krumpir s domaćim mlijekom ili neko drugo lagano večernje jelo. Krumpir je jedna od najhranjivijih namirnica na svijetu i sadrži mnoge tijelu neophodne nutrijente, uključujući kalij, željezo i vitamin C.

Domaće kravlje mlijeko je odličan izvor masnoća, ali i drugih hranjivih i važnih sastojaka poput bjelančevina, vitamina i minerala.

Za večeru možete pripremiti i rižu jasmin koju tijelo sporije probavlja, polako ispuštajući glukozu u krvotok, a koja djeluje povoljno i osigurava miran san.

OBROK PRIJE SPAVANJA

Zadnji obrok u danu trebalo bi konzumirati najmanje dva sata prije spavanja. Taj obrok bi trebao biti mali i lagan, u smislu da ne opterećuje želudac.

To može biti šnita integralnog kruha premazana s maslacom, čaša mlijeka ili nekoliko kockica domaće čokolade.

 

Debljanje zbog lijekova

Štitnjača i debljina – nekoliko korisnih savjeta

Neka vaša prehrana bude bogata vlaknima

Ljetna prehrana: osnovne značajke i savjeti

Prehrana kod hipotireoze – što uvrsiti u prehranu, a koje namirnice izbjegavati

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads