Zašto su amalgamske (srebrne) plombe štetne?

Patite od upornih glavobolja ili migrene? Često ste nemirni i razdražljivi? Imate kožna oboljenja kojima ne pronalazite uzrok, a usto osjećate i kronični umor? Možda se uzrok tih tegoba krije u nakupljanju žive u vašem organizmu koja je i glavni sastojak amalgamskih (srebrnih) plombi. Stomatolozi su, nažalost, stoljećima karijesom oštećene zube punili amalgamskim ispunima ili plombama, koje sadrže čak 50 posto visoko toksične žive. Imate li ove zubne ispune – plombe, svaki put kad žvačete hranu, čak i kad pijete vrući čaj ili perete zube, iz njih se ispušta mala količina žive. A ta će živa na kraju završiti u vašem tkivu. To s vremenom može dovesti do raznih oboljenja – od alergije, preko teških probavnih tegoba, pa sve do karcinoma.

Koliko će simptomi trovanja živom biti izraženi, uvelike ovisi o tome koliko amalgamskih ispuna imate, koliko ih dugo imate te kako ste i koliko često potaknuli otpuštanje žive.


Što sve sadrže amalgamski ispuni?

Amalgamski ispuni sastoje se od 50 posto tekuće žive te slitina srebra, kositra i bakra. Upravo im ta kombinacija daje prepoznatljivu sivu boju. Tek se zadnjih godina intenzivno govori o njihovoj opasnosti i toksičnosti.

Čak je i Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) 2009. godine potvrdila da „amalgamski zubni ispuni otpuštaju niske razine živine pare, kemikalije koja pri visokoj izloženosti dokazano izaziva neurološke i bubrežne poremećaje“. Te se pare najviše ispuštaju tijekom stavljanja i uklanjanja amalgamskih ispuna. No, uskoro nakon vađenja te razine opadaju. Živine pare, pokazalo se, brzo „putuju“ kroz organizam. Lako prodiru kroz stanične membrane i imaju visoku toksičnost pri puno nižim razinama izlaganja nego što je to slučaj s neorganskim oblicima žive.


Žvakanjem se otpušta najviše žive

Žvakanje žvakaćih guma najgore je što možete učiniti imate li amalgamske plombe. Na taj način se otpušta još više žive u organizam. Također, u prisutnosti bakterija u usnoj šupljini otpuštena živa pretvara se u metil-živu, koja se inkorporira u tkiva.

Premda živa donosi visoki rizik za svakog pojedinca, trudnice, dojilje i djeca posebno su osjetljiva skupina. Oni su izloženi još većoj opasnosti od utjecaja ovog toksičnog metala.

Znakovi i simptomi trovanja živom

Koliko će simptomi trovanja živom biti izraženi, uvelike ovisi o tome koliko amalgamskih ispuna imate, koliko ih dugo imate te kako ste i koliko često potaknuli otpuštanje žive.

Ovo su neki od simptoma koji ukazuju na visoke razine žive u organizmu:

 • emocionalna nestabilnost
 • promjene raspoloženja, poput velike nervoze i depresije
 • osjećaj slabosti i umor
 • gubitak apetita
 • glavobolja
 • srčani problemi
 • kožni poremećaji
 • nesanica
 • dišne tegobe
 • drhtanje
 • slabljenje i gubitak sluha
 • poremećaji endokrinog sustava
 • neobjašnjivi gubitak težine


Koraci koje možete poduzeti imate li amalgamske plombe

Planirate li ukloniti amalgamske plombe, vrlo je bitno da pronađete stomatologa koji je dobro upućen u toksičnost žive te sigurno uklanjanje ovakvih ispuna. Nažalost, ako se amalgamski ispuni ne uklone na siguran način, veće količine žive završit će u organizmu, što može biti opasno.

Amalgamske plombe možete zamijeniti nekom puno sigurnijom opcijom, primjerice kompozitnim ispunom, poznatim kao „bijela plomba“.

Nažalost, zbog količine žive koja je već prisutna u organizmu, uklanjanje amalgamskih ispuna neće biti dovoljno. Za optimalno zdravlje bit će potrebni i promjena prehrane i detoks kako biste iz organizma izbacili što više ovog opasnog metala.


Savjeti za detoks

Zdrava prehrana

Izbacite iz prehrane sve procesirane namirnice i šećer, alkohol i umjetne zaslađivače. Jelovnik obogatite sa što više svježeg povrća, fermentirane hrane, lanenih i drugih sjemenki, orašastog voća te mahunarki i grahorica.

Dovoljan unos vode i zdravih masnoća

Kako biste potaknuli eliminaciju toksina, unosite u organizam veće količine filtrirane vode (barem 2 litre na dan), kao i zdravih masnoća, poput gheeja te sezamova, lanenog i kokosova ulja.

Korijandar

Ova začinska biljka sadrži klorofil koji na sebe veže živu i pomaže njezinu uklanjanju. Svježi orijandar dodajte u svoja jela ili pak u prirodne sokove i smoothieje.

Češnjak

Svaki dan pojedite po 3 češnja češnjaka. Sumpor prisutan u češnjaku potiče detoks. Osim bijelog, konzumirati možete i crni češnjak.

Mućkanje sezamova ulja

U čišćenju organizma od žive pomaže i nerafinirano sezamovo ulje. Svko jutro mućkajte ga u ustima od 3 do 10 minuta. Potom ga ispljunite. Zatim grgljajte i isperite grlo s malo sode bikarbone, soli i vode, a potom operite zube. Ponavljajte ovaj postupak svaki dan tijekom 3 do 6 mjeseci nakon što ste izvadili sve amalgamske ispune.

Nakon mućkanja primijetit ćete da je ovo zlatno ulje promijenilo boju i pobijelilo, a uočit ćete i promjenu teksture. To je znak da se vaš organizam čisti od toksina, među ostalim i od žive. Promjena boje i teksture ukazuje na prisutnost lipofilnih toksičnih metala (koji vole masnoće), kemikalija i mikroba. Ulje ih je apsorbiralo ne samo iz sluznice usne šupljine nego i iz cijelog organizma jer sva krv procirkulira i kroz usnu sluznicu.

Klorela

Ova moćna alga veže na sebe teške metale i tako potiče njihovu eliminaciju. U početku uzimajte po 500 mg klorele kako biste se uvjerili da niste preosjetljivi na ovu algu. Zatim povećajte dozu na 1 ili više grama dnevno.

Cink, selen i magnezij

Minerali poput cinka, selena i magnezija pomažu enzimima u procesu detoksa. Uzimajte oko 100 mikrograma cinka, 200 mikrograma selena te 500 miligrama magnezija dnevno.

Infracrvena sauna i vježbanje

Znojenjem u sauni i vježbanjem potaknut ćete izbacivanje toksina i metala iz organizma. Nakon znojenja se istuširajte kako koža ne bi ponovno upila toksine.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads