Što napraviti kada nas opeče meduza?

Tijekom ljeta često se viđaju opekline od meduza. Meduze  spadaju u red žarnjaka koji plutaju nošeni morskom strujom. Susret s meduzama je najčešće slučajan – prilikom plivanja. U Jadranskom moru živi nekoliko vrsta otrovnih meduza, od kojih su napoznatiji uhati klobuk (Aurelia aurita), morska mjesečina (Pelagia noctiluca) i morsko pluće (Rhizostoma pulmo). Imaju duge krakove sa žarnim stanicama koje luče otrovni sadržaj. Ako se dodirnu, one luče otrovni sadržaj. Većina uboda događa se slučajnim kontaktom s meduzama tijekom plivanja, nakon čega se odmah osjeti jaka bol te crvenilo na koži koje može trajati nekoliko dana. Opeklina je vidljiva od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Mogu se razviti i sekundarne infekcije kože, kao i promjene poput ekcema, praćene jakim svrbežom te krasta i promjena boje kože u obliku hiperpigmentacija.

Meduza na opečenom mjestu ostavlja svoje lovke koje je potrebno maknuti.


Naglo pečenje i bol

Opeklina od meduze nastaje tijekom plivanja u moru kada se osjeti naglo pečenje i bol na koži. U slučaju opekline potrebno je izaći iz mora, te opečeno mjesto oprati slanom vodom ili octom. Nikako ne perite slatkom vodom (slatka voda pojačava osjećaj boli). Ispiranje octom ili alkoholom blokira djelovanje preostalih žarnika koje možete pokušati ukloniti pincetom.

Meduza na opečenom mjestu ostavlja svoje lovke koje je potrebno maknuti. Stoga je potrebno učiniti nešto poput površinskog pilinga kože – pomiješati pijesak i morsku vodu i staviti na opečeno mjesto. Opečeno mjesto može se sastrugati oštrim predmetom kako bi se uklonile lovke koje peku kožu. Nakon toga se može ponovno nanijeti ocat. Kroz nekoliko dana opečeno mjesto može se mazati kremom koja sadrži kortikosteroid ili biljnim pripravkom koji u obliku losiona ili gela koji sadrži otopinu kamilice, nevena, alfa bisabolola i aluminij acetotartarat. Ako su nastali mjehuri potrebno ih je sterilno otvoriti i mazati antibiotskom masti nekoliko dana. U slučaju jačeg svrbeža mogu se uzimati antihistaminici u tabletama te uz kortikosteroidne kreme opečeno mjesto namazati i kremama protiv svrbeža kože.

Opečeno mjesto je crveno, otečeno, a mogu nastati i mjehuri, kraste uz jak svrbež kože. Posebno se mora biti oprezan ako je opekotina nastala na glavi ili u području očiju. Tada je potrebno obratiti se liječniku. Također, opasnost postoji ako su zahvaćene velike površine kože. Ako je opečena velika površina tijela mogu se pojaviti i simptomi tipa mučnine, glavobolje, povraćanja… I tada je potrebno javiti se liječniku.


Meduza može izazvati i teže reakcije

U vrlo rijetkim slučajevima mogu nastati teže reakcije poput anafilaktičkog šoka. On se očituje poteškoćama u disanju, općom slabosti, glavoboljom, povraćanjem, grčenjem mišića i promjenama tjelesne temperature i svijesti. Tada je, zbog ozbiljnosti stanja, nužno unesrećenog što prije dovesti do najbliže zdravstvene ustanove. U međuvremenu, ako je potrebno, potrebno je provesti postupak oživljavanja. U takvim težim slučajevima ponekad je potrebno i bolničko liječenje.

Koža uobičajeno uredno cijeli bez ožiljaka, ali može biti osjetljivija na sunce kroz neko vrijeme. Zato se iza ovakvih “meduza” opeklina ne preporučuje sunčanje kako bi se izbjeglo nastajanje mogućih hiperpigmentacija.

Autorica: mr.sc. Klaudija Šebetić dr.med.spec.dermatovenerolog

Neizostavni preparati u ljetnoj kozmetičkoj torbici za more

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.