Oprez – počinje sezona alergija!

Proljeće nije ni počelo, a sezona peludnih alergija već je tu. U veljači se cvjetanjem lijeske i johe javljaju simptomi alergije kod osoba osjetljivih na pelud tog drveća.

Praćenjem peludnog kalendara možemo se pripremiti za početak peludnih alergija i različitim preventivnim mjerama pokušati ublažiti tegobe.


Lijeska

Lijeska je listopadno drvo ili razgranati grm koji u kontinentalnoj Hrvatskoj cvate u veljači i ožujku, prije listanja. Ako je zima blaga, lijeska može cvjetati već u siječnju. Vrlo su prepoznatljivi njezini muški cvjetovi koji imaju oblik žućkastih resica duljine 5-12 cm. I najblaži vjetar lako ih strese, pri čemu se s njih otpušta velika količina žućkastog finog praha – peluda.

Joha

Joha je listopadno drvo ili grm koje cvate prije listanja, u veljači i ožujku, a u slučaju blage zime već u siječnju. Muški cvjetovi imaju oblik smeđe-crvenkastih resica duljine 5-10 cm, skupljeni su po 3-5 na vrhovima grančica. Joha kao i lijeska pripada porodici brezovki, te je zbog toga kod ljudi alergičnih na pelud lijeske moguća križna reaktivnost na pelud johe i breze.


Što je pelud?

Pelud je praškasta tvar koju otpuštaju cvjetovi biljaka, a sadrži muški dio genetskog materijala biljke. Sastoji se od mnoštva mikroskopski malenih peludnih zrnaca koja u svom kemijskom sastavu sadrže brojne biološki važne spojeve (proteine, masti, šećere, vitamine i minerale), a proteinski dio peludi jedan je od najčešćih alergena. Biljke koje oprašuju kukci nisu značajne u razvoju alergija jer je njihov pelud težak, vlažan i ljepljiv. Biljke koje se oprašuju vjetrom puno su važnije za razvoj alergija jer je njihov pelud suh i lagan te u povoljnim vremenskim uvjetima nošen vjetrom može prijeći i stotinu kilometara.

Peludni kalendar

Pojedine vrste biljaka u otprilike isto vrijeme svake godine imaju period cvatnje kada otpuštaju pelud. Period cvatnje biljaka iste vrste razlikuje se ovisno o geografskom položaju na kojem biljka raste i vremenskim uvjetima. Višegodišnjim kontinuiranim praćenjem koncentracija peluda u zraku može se izraditi peludni kalendar za određeno područje. Njime se predviđa početak, trajanje i kraj sezone cvatnje pojedinih biljaka. Praćenjem peludnog kalendara možemo se pripremiti za početak peludnih alergija i različitim preventivnim mjerama pokušati ublažiti tegobe.

O čemu ovisi koncentracija peluda u zraku?

Vremenski uvjeti koji najviše utječu na koncentraciju peluda u zraku su temperatura, oborine i strujanje zraka. Naglo zatopljenje pokrenut će period cvatnje i otpuštanja peluda, a oborine će značajno smanjiti koncentraciju peluda u zraku. Najveća će koncentracija peluda biti za vrijeme toplih, suhih i vjetrovitih dana.


Peludna prognoza i alergijski semafor

Na temelju peludnog kalendara, aktualnih vremenskih uvjeta i mjerenja koncetracije peluda u zraku izrađuje se peludna prognoza, a alergijskim semaforom se zorno prikazuje (zeleno-žuto-crveno) koncentracija peluda i stupanj rizika za razvoj tegoba kod osoba koje su alergične.

Kako nam ovi podaci mogu pomoći u prevenciji alergijskih tegoba kod djece?

Temeljem peludnog kalendara za određeno područje moguće je predvidjeti početak cvatnje biljke na koju je dijete alergično i na vrijeme početi preporučenu terapiju. Ako je alergijski semafor biljke na koju je potvrđena alergija označen crvenim, treba izbjegavati duži boravak djeteta na otvorenom. Po dolasku kući dijete treba istuširati, oprati mu kosu i presvući odjeću. Odjeću je u te dane bolje sušiti u sušilici nego na otvorenom. Prozore spavaće sobe te prozore automobila bolje je ne otvarati ako je koncentracija peluda visoka. Za odlazak u prirodu bolje je izabrati vrijeme nakon kiše, a izbjegavati sunčane i vjetrovite dane.

Autorica: dr.med.spec. pedijatrica Maja Lenac

Prirodni imunomodulatori protiv alergija

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.