Navike koje ugrožavaju zdravlje

Svi smo robovi svojih navika, a mnoge od njih su nam zajedničke. Ponekad uopće nismo niti svjesni koliko nam te navike utječu na život, i  u pozitivnom, ali i u negativnom smislu. One štetne navike često mogu utjecati i na zdravlje. Zato je važno znati koje od njih bismo trebali eliminirati, kako bismo sretnije, opuštenije, ali i zdravije živjeli.

Plava svjetlost koju emitiraju elektronički uređaji potiskuje hormon sna, melatonin i može poremetiti bioritam.Izbjegavanje fizičke aktivnosti

Zašto je štetno: Pored održavanja tijela u dobroj formi, fizička aktivnost ima ključnu ulogu u podizanju raspoloženja. Istraživanja pokazuju kako može ublažiti i simptome depresije i anksioznosti. Izgleda da redovna vježba ima pozitivan efekt na moždane kemikalije i hormone koji se povezuju s raspoloženjem. Može imati i višestruke psihološke koristi (kao što je povećanje samopouzdanja) koje potiču bolje mentalno zdravlje.

Što možete učiniti: Ako se mučite s tim da se držite rasporeda vježbanja, to može značiti da je on preambiciozan. Za početak, pokušajte odvojiti petnaest do dvadeset minuta na brzu šetnju svakog dana. Istraživanja pokazuju da i najumjerenija fizička aktivnost poboljšava raspoloženje.


Ignoriranje nereda

Zašto je štetno: Čak iako je vaš nagon za skupljanjem stvari u granicama normale, nekontrolirani nered u domu može biti suptilan izvor psihološke tjeskobe. Zbog nereda se osjećamo opterećeno i doslovno i figurativno. Istraživanja pokazuju da se on povezuje s depresijom, anksioznošću, pa čak i s debljanjem.

Što možete učiniti: Ako nešto niste koristili dvanaest mjeseci, vrijeme je da se te stvari riješite. I, umjesto trošenja još više novca na stvari koje vam i nisu toliko potrebne, razmislite da ga štedite za posebne prilike ili za kraći odmor. Istraživanja pokazuju da ove, tzv. iskustvene kupovine, “kupuju” više sreće od materijalnih dobara.


Nedovoljne količine sna

Zašto je štetno: Svatko tko je nedovoljno spavao iskusio je razdražljivost, stres i sivilo koje se često može nastaviti i sljedećeg dana. Ukoliko lišavanje sna i poremećaji postanu kronični, oni povećavaju rizik od razvijanja depresije ili anksioznih poremećaja.

Što možete učiniti: Dajte spavanju prioritet i prakticirajte zdrave navike spavanja, kao što su ograničenje unosa alkohola i kofeina u satima prije spavanja (ili uopće). Veoma je bitno i da ne koristite računala, tablet uređaje i mobilne telefone u kasnim satima. Plava svjetlost koju ovi uređaji emitiraju potiskuje hormon sna, melatonin i može poremetiti bioritam.

Svima nam je potreban digitalni detox

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.