More – poseban vitamin s brojnim dobrobitima

Ljeto je počelo. Plavo nebo, sunčane plaže i kristalno čisto, osvježavajuće more… nekima svakodnevica, a nekima tek u planu za nadolazeće godišnje odmore. U svakom slučaju, morski zrak i voda dobri su kako za našu dušu tako i za tijelo. Osim sunčanja i kupanja, šetnja uz more, udisanje morskog zraka i uživanje u šumu valova izrazito su relaksirajući.

More pruža istinski wellness za dušu i tijelo.

Morski zrak stoljećima se smatrao izvorom zdravlja i iscjeljenja, a pokazao se vrlo ljekovitim upravo kod bolesti pluća i dišnih organa. Od davnih vremena ljudi koji su bolovali od plućnih oboljenja kupali su se u oceanima i morima ili se pak izlagali slanim kupkama.

U antičko doba čak je i grčki liječnik i filozof Galen savjetovao ljudima koji su bolovali od respiratornih oboljenja da udišu morski zrak i valove dok udaraju i raspršuju se o stijene. Također, brojna su istraživanja potvrdila dobrobiti boravka uz more, kupanja u njemu i udisanja morskog zraka za dišni sustav.

Hipokrat je otkrio ljekovita svojstva morske vode promatrajući njezino djelovanje na rane. Primijetio je da voda ubrzava zacjeljivanje rana, sprečava infekciju i smanjuje bol. U Francuskoj su još sredinom 19. stoljeća otvoreni centri za liječenje zdravstvenih tegoba uz pomoć tvari dobivenih iz mora i morske vode. I kod nas postoji duga tradicija primjene talasoterapije u zdravstvene svrhe.

Dobrobiti mora

Boravak na moru oslobađa od stresa

Ljetovanje na moru pruža priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezij, koji morska voda sadrži u visokom postotku, dokazano djeluje u borbi protiv stresa. Alternativni liječnici smatraju da stres može djelovati kao okidač u razvoju mnogih bolesti. Zbog toga iskoristite godišnji odmor da biste se riješili svog najvećeg neprijatelja.

More blagotvorno djeluje na astmu i alergiju

Morska sol ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. Čisti morski zrak, zasićen negativnim ionima, olakšava disanje i povoljno djeluje na osobe koje boluju od astme.

Morski zrak je bogat negativnim ionima

Morski zrak sadrži negativne ione i ozon koji potiču duboko disanje i pune nas pranom – životnom energijom. Negativni ioni osnažuju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor, povoljno djeluju na ljude s astmom i alergijom. Osim na moru, zrak zasićen negativnim ionima možemo pronaći u šumama i planinama, blizu vodopada i rijeka.

Sunčanjem opskrbljujete tijelo vitaminom D

Sunčanje donosi ne samo lijep ten nego nas opskrbljuje i vitaminom D koji je izuzetno potreban organizmu. Već smo pisali o dobrobitima vitamina D, a nedavna istraživanja su potvrdila da on igra ključnu ulogu u sprečavanju mnogih bolesti, uključujući multiplu sklerozu i rak. Da biste u organizam unijeli dovoljne količine vitamina D ne morate se sunčati po najjačem suncu. Za sunčanje odaberite prijepodnevne ili večernje sate.

More ublažava artritis i bolove u leđima

Zahvaljujući svom sastavu morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i potiče oslobađanje viška tekućine iz organizma. Zato kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.

More liječi kožne probleme

Morska sol je neobično bogata brojnim sastojcima. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcij, kalij, brom, natrij, mangan, magnezij, jod, željezo, fluor i silicijeva kiselina. Zbog svog bogatog sastava, morska voda blagotvorno djeluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema.

More i morski zrak pomažu kod peludne groznice, sinusitisa i bronhitisa

Patite li od peludne groznice, već samo udisanje morskog zraka moglo bi vam donijeti olakšanje. Također, ispiranje nosnih kanala i sinusa slanom morskom otopinom znatno će ublažiti vaše tegobe te smanjiti upalu u sinusima.

Dok plivate ili ronite, morska voda ulazi u vaše sinuse te pomaže njihovu ispiranju (pritom je važno paziti da se kupate u bistroj i čistoj morskoj vodi). Baš kao i more, i morski aerosol bogat je jodom i solima koji čiste vaš nos i sinuse. Patite li od kroničnog sinusitisa, a nemate priliku da boravite na moru, možete i kod kuće raditi inhalacije morskom solju. Udisanje morskog zraka dobra je pomoć i kod neugodnog bronhitisa

Morska voda potiče čišćenje organizma

Kupanje u morskoj vodi potiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne tvari iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža. Nataložene štetne tvari počinju se kretati preko limfe i krvotoka prema površini, a sol olakšava proces izlučivanja. Kupanje u moru potiče izmjenu tvari i čišćenje od štetnih sastojaka, ne samo kože i vezivnog tkiva nego i cijelog organizma.

More blagotvorno djeluje na zdravlje očiju

Plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno djeluju na naše oči. Ako puno vremena provodite za računalom, boravak na moru će pomoći da ih odmorite.

More potiče kreativnost i osjećaje

More i općenito element vode oduvijek su bili povezani s kreativnošću i osjećajima. Boravak uz more može potaknuti naše emocije, intuiciju, maštu i kreativnost.

Morska voda sadrži životno važne elemente

More sadrži sve elemente važne za naš život – natrij, magnezij, kalciji, kalij, silicij, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućuje djelovanje minerala i elemenata u tragovima.

More također sadrži alge koje obiluju mineralnim tvarima. Alge se odavno smatraju izvorom zdravlja i ljepote. Potiču obnavljanje stanica, poboljšavaju izgled kože, stimuliraju metabolizam, jačaju imunitet, sprječavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads