Mitovi i zablude o COVID-19 s aspekta ženskog zdravlja

U ovo vrijeme prije godinu dana, Svijet je čuo za novi virus koji je nakon nekog vremena nazvan COVID-19. Nepoznanica o ovom virusu ima i danas, ali ima i sve više znanstveno utemeljenih spoznaja. No, kako to obično biva kada je riječ o nečemu novome, stalno se pojavljuju i dezinformacije. Koje će vijesti pasti na plodno tlo i čemu će se vjerovati ovisi o mnogim čimbenicima. U tom kontekstu ne smije se zanemariti ni moć medija, u današnje vrijeme ponajprije elektroničkih. Uzevši u obzir znanstvene i stručne spoznaje o COVIDu-19 koje do sada znamo, razmotrit ćemo najčešće mitove i zablude o ovom virusu s aspekta ženskog zdravlja.

Preventivni pregledi su tekovina civilizacije, svijest o liječničkim kontrolama zdravlja kako bi se ono očuvalo i kako bi se bolest ustanovila u ranoj fazi, kada jasnih simptoma bolesti još nema.


Trudnice su ugroženije od infekcije s COVID-19 od ostale populacije.

Netočno.

Trudnoća je “drugo stanje”. Neki procesi u organizmu drugačiji su kod trudnice u odnosu na ženu koja nije trudna. Nešto što se izvan trudnoće može smatrati odstupanjem od normalnoga, u trudnoći je normalno i tako dalje. No, prema svemu što do sada znamo, nema dokaza veće ugroze trudnica zbog infekcije COVIDom-19. Tako se trudnicama bez opterećene anamneze preporuča, kao i ostaloj populaciji bez poznatih zdravstvenih rizika, pridržavanje općenitih uputa kada je o prevenciji riječ.

Novorođenče trudnice s dokazanom COVID-19 infekcijom bit će bolesno.

Netočno.

Trudnica zaražena COVIDom-19 može virus prenijeti na plod, no prema dosadašnjem znanju, novorođenče se najčešće brzo i dobro oporavi, bez razvoja kliničke slike bolesti.

Tijekom pandemije s COVID-19 ne preporuča se medicinski potpomognuta oplodnja.

Netočno.

Eventualna ograničenja proizlaze iz naputaka o radu ustanova. No, sami postupci MPO dozvoljeni su i obavljaju se i tijekom pandemije COVIDom-19.

Porod trudnice s COVID-19 infekcijom mora biti na carski rez.

Netočno.

U rodilištima su na snazi sve propisane preventivne mjere zaštite, a način poroda diktiraju opstetričke indikacije. Tako trudnica zaražena COVIDom-19 može roditi i vaginalno i kirurški, na carski rez, sve prema procjeni porodničara.


Preventivni ginekološki i pregledi iza poroda se u doba pandemije s COVID-19 otkazuju.

Netočno.

Preventivni pregledi su tekovina civilizacije, svijest o liječničkim kontrolama zdravlja kako bi se ono očuvalo i kako bi se bolest ustanovila u ranoj fazi, kada jasnih simptoma bolesti još nema. Međutim, zbog preporuka nadležnih tijela, rade se jasnije trijaže te se jasnije razmatraju ranije preporuke za preventivne preglede. Ako se tako procijeni, a uzevši u obzir anamnestičke podatke i ranije nalaze i medicinske stavove, preporuča se na neko razumno vrijeme odgoditi dolazak u ginekološku ambulantu.

Žene s ginekološkim malignomom u doba pandemije s COVID-19 se ne liječe.

Netočno.

Onkološki bolesnici općenito liječe se u doba pandemije COVID-19. Eventualna ograničenja mogu se ticati lokacija u kojima će se liječenja provoditi i zdravstvenih djelatnika koji će ta liječenja provoditi. To je u nadležnostima odgovarajućih tijela.

Telefonske i konzultacije elektroničkom poštom u ginekološkim ambulantama u vrijeme pandemije COVID-19 se preporučaju.

Točno.

Ginekolog će i na taj način dati jasne upute o daljnjem postupanju, bilo da je potrebno doći u zdravstvenu ustanovu, bilo da je moguće pregled ili konzultacije odgoditi za kasnije.

 

Autorica: prim.dr.sc. Vesna Stepanić spec. ginekologije, subspec. gin. onkologije

Negativne emocije uzrok su ženskih oboljenja

Dr Gordan Crvenković: Najbolja metoda za poboljšanje ženskog spolnog zdravlja

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.