Manje poznati uzroci poremaćaja hormona

Ženski su problemi u porastu. Između 40% i 60% žena u zapadnom svijetu pati od predmenstrualnog sindroma. Osim toga, ogroman broj žena pati od niza problema povezanih s ranom menopauzom. Cijeli niz faktora iz našeg života utječe na balans hormona u organizmu. A taj je balans neophodan za zdravlje.
~


Nedostatak progesterona

Prema istraživanjima, mnoge žene u svojim 30-im godinama (ponekad čak i prije) povremeno ne ovuliraju tijekom menstrualnog ciklusa. Bez ovulacije ne stvara se corpus luteum (žuto tijelo) koje luči hormon progesteron. Zbog nedostatka ovog hormona u ženskom organizmu narušava se prirodna ravnoteža estrogena i progesterona. Dominacija estrogena nad progesteronom povlači za sobom cijeli niz problema.

Simptomi nedostatka progesterona su:

Imate li 3 ili više od ovih simptoma postoji velika mogućnost da je balans estrogena i progesterona u vašem organizmu poremećen.

Progesteron i stres

Progesteron je usko povezan sa stresom. A stres i loša prehrana mogu poremetiti ovulaciju. Kad ovulacija izostaje, u organizmu nastaje manjak progesterona. Zbog nedostatka progesterona smanjuje se stvaranje antistresnih hormona. Nedostatak antistresnih hormona još više pogoršava stres koji ponovno uzrokuje izostanak ovulacije. Na taj se način stvara začarani krug.


Xeno-estrogen – lažni estrogen u našoj prehrani

Disbalansu estrogena i progesterona u organizmu doprinosi i svijet u kojem živimo. Okruženi smo mnoštvom petrokemijskih derivata koji se nalaze u zraku, hrani i vodi, uključujući pesticide i herbicide, proizvode od plastike i poliklorirane bifenile. Ove supstance sadrže lažni estrogen – takozvani xeno-estrogen – koji se lako apsorbira i taloži u masnim tkivima. Npr. često konzumiranje gaziranih napitaka iz plastičnih boca može prouzrokovati dominaciju estrogena u organizmu.

Xeno-estrogen je vrlo teško izbaciti iz organizma. Ova kemikalija, iako je strana našem tijelu, oponaša estrogen i upleće se u prirodnu biokemijsku aktivnost organizma. Opširna istraživanja koja se trenutno provode u svijetu razotkrivaju ozbiljnost situacije koju su uzrokovali pseudo-hormoni.

Otkrivena je 51 vrsta xeno-hormona. Svaki od kojih sposoban je izazvati brojne probleme u organizmu. Pseudo-hormoni ne štete samo ženama. Nedavna otkrića svjedoče tome kako se proizvodnja spermatozoida kod muškaraca u zadnjih 70 godina smanjila za 50%. Ovu činjenicu povezuju s lažnim hormonima, koji također mogu uzrokovati rak prostate i dojke, genitalne deformitete te neurološke poremećaje.

Dijagnostika i liječenje

Pravilna dijagnostika ključna je za rješavanje bilo kojeg zdravstvenog problema. Imate li simptome hormonalnog poremećaja, obratite se liječniku. Hormoni su komplicirana stvar, a usto, brojne bolesti imaju slične simptome. No, prije nego što započnete liječenje konvencionalnim ili alternativnim metodama, morate točno znati što se događa u vašem organizmu.

Najčešće će liječnik saslušati sve o simptomima koje imate i predložiti da napravite krvne pretrage kako bi ustanovili razinu hormona u organizmu. Ako naiđete na nerazumijevanje  liječnika, a što se često događa, budite uporni i nastojte da vam da uputnicu za pretragu hormona.

Konvencionalno liječenje hormonskih poremećaja uključuje hormonsko nadomjesno liječenje sintetiziranim hormonima koje ima veliki rizik za zdravlje. Objavljena je studija prema kojoj je otkriveno da redovita upotreba sintetskih hormona uzrokuje kardiovaskularne bolesti, rak i smrtnost kod žena. Zbog toga u zadnje vrijeme sve više žena traži prirodno rješenje tegoba povezanih s predmenopauzom i menopauzom.

Alternativno liječenje

Alternativno liječenje hormonskih poremećaja najprije uključuje analizu i kompletno poboljšanje kvalitete života. Pravilna prehrana, tjelovježba, izbjegavanje stresa i pravodoban odmor čine čuda kada je riječ o hormonima.
Kao što smo spomenuli prije, dva osnovna razloga hormonskih poremećaja su stres i prehrana. Zbog toga preporučujemo da glavnu pažnju usmjerite na to. Usto, dostupne su prirodne kreme s prirodnim progesteronom koje mogu pomoći kod manjka progesterona u organizmu. Uobičajeni sastojci takvih krema su soja i divlji yam.

Kod hormonalnih poremećaja mogu se koristiti i dodaci prehrani na bazi mace, konopljike, sibirskog ginsenga, sladića, poljske preslice i kineske anđelike.

Maca – čaroban prah za zdravlje i hormonalnu ravnotežu

Ginseng – čudesni korijen ljekovitih svojstava

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads