Dr. Tihana Mazalin: Papa test

Papa test je obrisak vrata maternice i dio je rutinskog ginekološkog pregleda, iako se može raditi i odvojeno. Preporuča se raditi papa test jednom godišnje, ukoliko je nalaz uredan. Održavanje zdravlja trebalo bi biti primaran fokus svakog pojedinca.

Kada je potrebno otići na papa test?

Prvi pravi PAPA test se radi nakon stupanja u spolni odnos i preporuča se raditi 1x godišnje, ukoliko je nalaz uredan. Prije stupanja u spolni odnos može se raditi tzv. indirektni PAPA test, dakle bris samo rodnice kroz himen, ukoliko pacijentica ima smetnje.

Što prije papa testa?

PAPA test dio je kompletnog jednogodišnjeg ginekološkog pregleda tako da je potrebno redovito voditi brigu o zdravlju, opustiti se i naručiti na pregled.

Kako izgleda papa testa?

Instrumentom (spekulumom) uđe se u rodnicu, prikaže se rodnica i grlić maternice te se sa 3 mjesta uzme bris: iz rodnice, s površine grlića maternice i iz cervikalnog kanala. To se stakalce šalje specijalistu citologu na očitavanje.

Što nakon pregleda?

Nakon nalaza, preporuča se eventualna terapija, a ovisno o nalazu slijedi daljnja obrada i kontrola.

Rezultate papa testa (koje šalje citolog) očitava i interpretira ginekolog. Papa test može biti potpuno uredan, ukoliko je označeno da je prisutan bacilius vaginalis. Ukoliko je citolog označio prisutnost mješane flore, znači da u rodnici postoji neravnoteža dobrih bakterija (bacilius vaginalis) i patoloških bakterija. Tada obično ginekolog propisuje lokalnu terapiju. Ukoliko pacijentica, kojoj je citolog u papa testu označio upalu, planira trudnoću, tada se preporuča prije trudnoće učiniti cervikalne briseve.

Ukoliko papa test pokazuje na bilo kakve abnormalne stanice, tada je potrebno učiniti daljnju obradu: cervikalne briseve na bakterije, bris na HPV, kolposkopiju, eventualno biopsiju.

Ukoliko je u papa testu prisutna i mješana flora i bacilius vaginalis, tada je dovoljna lokalna terapija probioticima, radi regulacije PH rodnice. Idealan papa test nalaz je samo bacilius vaginalis.

 

Nalaz papa testa može biti normalan ili sa prisutnim atipičnim i abnormalnim stanicama. Po stupnju atipije, razlikuju se: ASCUS – atipične stanice, CIN1 – blage abnormalnosti stanica, CIN2 – srednje teške abnormalnosti stanica, CIN3 – teške abnormalnosti stanica, CIS – karcinom insitu (početni karcinom). Ovisno o nalazu, svakako se treba javiti ginekologu koji vas upućuje na daljnju obradu.

 

Rezultati PAPA testa čekaju se do 7 dana.

 

Preporuča se raditi 1x godišnje ukoliko je nalaz uredan.

Savjet dr. Tihane Mazalin

Redovitom kontrolom PAPA testa mogu se na vrijeme otkriti promjene na stanicama , upala, promjene vezane uz HPV pa se pravilnom terapijom, obradom i češćom kontrolom može prevenirati karcinom grlića maternice.

Dr. Tihana Mazalin: Neplodnost – sve što trebate znati o ovom problemu

Poliklinika Mazalin: Prvi UZV štitnjače i kako se pripremiti

Čemu služi UZV abdomena i zašto je tako važan?

Dr. Tihana Mazalin: Što je Hashimotov sindrom?

Tim Poliklinike Mazalin: Čvor na štitnjači

Poliklinika Mazalin: Vi i Vaše zdravlje ste nam na prvom mjestu

Zadržavanje tekućine u tijelu

Dr. Tihana Mazalin

Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva 2011. godine utemeljila je Ginekologiju Mazalin. Uspješna ordinacija i zadovoljstvo velikog broja pacijentica dovele su 2018. godine do osnivanja Poliklinike Mazalin, a dr. Tihani Mazalin nekoliko godina uzastopno titulu jednog od najboljih liječnika u Hrvatskoj.

WordPress Ads