Cista na jajniku – dijagnoza i liječenje

Određene tvorbe u ili na jajniku ili jajnicima različito se interpretiraju. Tretiraju se s obzirom na fazu menstruacijskog ciklusa, životnu dob žene, nalaze određenih pretraga, ultrazvučne karakteristike, veličinu tvorbe, obzirom na to je li žena trudna ili nije, planira li trudnoću ili je u pitanju neplodnost i liječenje neplodnosti.

Dijagnoza ciste u ili na jajniku/jajnicima postavlja se ultrazvučno (palpacijski se može samo postaviti sumnja na njeno postojanje).

Uobičajeno se ginekološki ultrazvučni pregled radi u prvoj fazi menstruacijskog ciklusa (neposredno iza početka menstruacije). Tako se jasnije može vidjeti, između ostalog, i eventualno postojanje ciste. U drugoj fazi ciklusa takav nalaz može u stvari značiti uredan poslijeovulacijski prikaz jajnika. U tom slučaju preporučljivo bi bilo ponoviti ultrazvučni pregled iza slijedeće menstruacije, kada će nalaz na jajnicima biti uredan, ukoliko se doista radilo o periodu nakon ovulacije.

Međutim, ukoliko se žena javi ginekologu zbog bolova, sumnje na (izvanmaterničnu) trudnoću, nepravilnih krvarenja i slično, napravit će se ultrazvučni pregled. I tada će se, ovisno o nalazu, poduzeti odgovarajuća daljnja dijagnostička obrada i liječenje.


Ako se utvrdi postojanje ciste, ima li mjesta panici?

Liječnici će reći kako panika nikada nije poželjna. Ona ometa urednu komunikaciju liječnika i pacijenta koji obično brza sa zaključcima, traži odgovore na mnoga pitanja iz izvora sumnjive kvalitete (najčešće laički sadržaji na internetu, populističke tiskovine i slično). Tako se savjetuje i u ovakvim situacijama. Zasad nema mjesta panici, ide se redom, pa će se kroz neko vrijeme biti bliže dijagnozi.

Kakav je dijagnostički postupak kod ultrazvučnog nalaza ciste?

Nakon ultrazvučno uočene ciste te nakon ponovljenog ultrazvučnog pregleda iza slijedeće menstruacije, a ukoliko je nalaz bez promjene, potrebno je učiniti slijedeće (osim ginekološkog pregleda na ginekološkom stolu uz uzimanje uzoraka za PAPA-test):

  • uobičajene pretrage krvi i urina
  • mikrobiološke pretrage (uzorci s vrata maternice i iz rodnice)
  • tzv. serumske biljege (različite ovisno o životnoj dobi žene) i β-HCG
  • ultrazvučni pregled upotpunjen obojenim doplerom


Kada je i kakvo liječenje potrebno?

Ako su nalazi navedenih pretraga uredni (nema odstupanja u krvnoj slici, temeljem mikrobioloških pretraga isključena je urogenitalna upala, vrijednosti serumskih biljega i β-HCG-a su unutar referentnih vrijednosti, protoci nisu patološki, veličina ciste je. U drugim slučajevima uočenu tvorbu potrebno je kirurški odstraniti (laparoskopski ili laparotomijom – kakav će biti pristup ovisi o mnogo čimbenika) i provjeriti nalaz. Odnosno, potrebno ga je potvrditi patohistološki. Maligne tvorbe zahtijevaju daljnje liječenje, koje može uključivati radikalan kirurški zahvat, kemoterapiju i radioterapiju.


Kakvog karaktera mogu biti ciste?

Osnovna podjela čista je na benigne i maligne.
Od benignih cista u/na jajniku/jajnicima najčešće su:

  • tzv. funkcionalne ciste – vezi su s menstruacijskim ciklusom, odnosno ovulacijom. Tek će ultrazvučni pregled u odgovarajućoj fazi menstruacijskog ciklusa riješiti nedoumice. One obično prođu spontano ili nakon gestagenske ili kombinirane hormonske terapije.
  • endometriotične ciste – ako su manje od 3 cm, nije u pitanju liječenje neplodnosti i sa sigurnošću se može isključiti maligni karakter tvorbe. Ako žena nema bolove preporuča se oralna hormonska kontracepcija, uz redovite kontrole, ultrazvučne i hematološko-biokemijske.
  • kod malignih cista može se raditi o histološki različitim tipovima raka jajnika. One se, s obzirom na nalaze dijagnostičke obrade (što uključuje i kirurški zahvat) klasificiraju u 4 stadija. Četvrti stadij je uznapredovali, s brojnim metastazama, kada je stanje inoperabilno.

Bilo bi idealno rak jajnika ustanoviti u početnom stadiju bolesti, kada su terapijske mogućnosti veće. Npr. dostatno može biti tek odstranjenje jajnika, bez dodatne kemoterapije i zračenja. Međutim, u početnom stadiju bolesti subjektivnih simptoma obično nema, odnosno žene im ne pridaju pozornost. Zato se većina slučajeva raka jajnika otkrije u višim stadijima bolesti. Tada liječenje uključuje operaciju, kemoterapiju ili radioterapiju.


Zaključak

Ciste na ili u jajniku ili jajnicima utvrđuju se vrlo često kao slučajan nalaz pri ginekološkom ultrazvučnom pregledu. U pravilu se nakon jednog pregleda ne može zaključiti o čemu se radi. Osim, naravno, ako se ne radi o cisti enormne veličine. Nakon kontrolnog ultrazvučnog pregleda i određene dijagnostičke obrade donijet će se plan o daljnjem postupanju. Ponekad se može činiti kako se bespotrebno gubi vrijeme, međutim pravilan pristup liječenju je upravo ovakav.

Autorica: prim.dr.sc. Vesna Stepanić spec. ginekologije, subspec. gin. onkologije

Jajnici – funkcija, upale, ciste, tumori i karcinomi

Energetska vježba za žene – disanje jajnicima

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.