Alergija na kirurške maske

Pandemija uzorkovana Covid 19 virusom ponovno je razlog za nošenje maski za lice koje su neizostavni dio u borbi protiv virusa. Maske su različite i izrađuju se od različitih materijala. Vrlo često su sintetičke, kod tzv. kirurških maski, a mogu biti i pamučne, odnosno od prirodnih materijala. Maske se nose svakodnevno, u različitim situacijama, pa je i reakcija kože lica bio očekivani odgovor na novonastalu situaciju.

 

Koža lica bi se na neki način morala pripremiti za nošenje maske. To podrazumijeva čišćenje lica nježnim gelom za umivanje kako bi se uklonile površinske nečistoće.

 


Reakcija kože na kirurške maske

Koža je pod maskom u jednoj vrsti okluzije jer je njena površina pokrivena i zbog toga koža ne diše. Podložna je znojenju, pa je vrlo često vlažna ispod maske. Znoj natapa i masku, koja tako može još i dodatno iritirati kožu. Maska diskretno grebe kožu, pa nastaje crvenilo uslijed mehaničke iritacije.

Koža lica bi se zato na neki način morala pripremiti za nošenje maske. To podrazumijeva čišćenje lica nježnim gelom za umivanje, kako bi se uklonile površinske nečistoće. Nakon umivanja potrebno je namazati cijelo lice nježnom hidratantnom kremom da bi se koža zaštitila. Nikako se ne preporučuje nanositi kreme s retinolom, glikolnom kiselinom ili azelaičnom kiselinom prije nošenja maske jer one djeluju poput pilinga i iritacija kože bi samo mogla biti pojačana. Zaštitna njegujuća krema mora se nanijeti barem pola sata prije nošenja maske kako bi se upila u kožu.


Čišćenje kože nakon nošenja maske

Maska se ne može nositi cijeli dan. Mora se povremeno skinuti kada je za to odgovarajuća situacija kako bi se koža odmorila. Na kraju dana kada nije potrebno nositi masku, kožu lica je potrebno umiti blagim gelom ili očistiti blagom micelarnom otopinom kako bi se očistio površinski sloj kože.

Tijekom noći koža zahtijeva njegu koja može biti u obliku hijaluronskog seruma ili kreme. Suha koža zahtijeva masnije noćne kreme ili ulja. Koža sklona ranama, kao i masnija koža za njegu preferira gel kreme ili fluide. Kod osjetljive kože sklone alergijama nedvojbeno je bolja primjena provjerenih dermokozmetičkih proizvoda, a ne eksperimentiranje s mnogobrojnim kozmetičkim novitetima.

Ako se na licu pojavi crvenilo i iritacija, može se pokušati ublažiti i smanjiti kremama koje sadrže bakar i cink. No, ako crvenilo ne prolazi, savjetuje se pregled kod dermatologa koji će tijekom pregleda utvrditi radi li se o iritaciji kože uzrokovanoj nošenjem maske ili o dermatitisu kože lica koji nije povezan s tim. On može uključivati  pogoršanje seboroičkog dermatitisa, rozaceu, atopijski dermatitis ili kontaktni dermatitis nekog drugog uzroka.

 

Autorica: mr. Klaudija Šebetić dr.med.spec.dermatovenerolog

 

Što činite koži lica nenošenjem make up-a?

5 ključnih proizvoda za njegu lica

Napravite sami prirodni gel za čišćenje lica od kokosovog ulja

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.