5 stvari koje trebate znati o Rightmed® testu

Rightmed® test je sveobuhvatni farmakogenomski test kojim se utvrđuje kako organizam procesuira i metabolizira određene lijekove. Ordinira ga liječnik s ciljem analize DNA, a kojim se utvrđuje kako organizam reagira na određene lijekove. Rezultati testa temelje se na analizi gena, odgovornih za metabolizam lijekova te jasno ukazuju koji su lijekovi najdjelotvorniji za vas, a koji to nisu.
Kako bismo vam pomogli da što bolje upoznate ovaj  test, sastavili smo popis od pet činjenica koje će vam ga približiti.
~

1. Test je baziran na farmakogenomici.

Farmakogenomika je znanost koja proučava kako naši geni (‘genetika’) reagiraju na lijekove. Istraživanja su pokazala da je DNA odgovorna za 95% naših reakcija na lijekove. Razumijevanjem naše genetike omogućavamo i jasnija predviđanja kako ćemo reagirati na određeni lijek. Rezultati farmakogenomskog testa pomažu liječniku interpretirati i odrediti najbolju moguću terapiju s najmanjim brojem nuspojava.

 

Rezultati Rightmed® testa temelje se na analizi gena, odgovornih za metabolizam lijekova i jasno ukazuju koji su lijekovi najdjelotvorniji za vas, a koji to nisu.

2. Test je razvijen u suradnji s Mayo klinikom.

Kao jedna od vodećih zdravstvenih institucija u svijetu, Mayo klinika je i predvodnica u području farmakogenomike. Razvijen je u suradnji s liječnicima i farmakogenomskim stručnjacima s Mayo klinike, Dr. Johnom Blackom, Dr. Lieweiom Wangom i Dr. Richardom Weinshilboumom. Bez obzira na dostupnost sve većeg broja genetičkih testova na tržištu, važno je pronaći vjerodostojan test koji daje precizne rezultate na temelju kojih liječnici mogu djelovati.

3. Test analizira 27 gena i daje rezultate za više od 360 lijekova.

Pojedini testovi za reakciju na lijekove analiziraju samo nekoliko gena i daju rezultate za mali broj lijekova. RightMed® test je kompleksan i sveobuhvatan. Ovaj test pruža nalaze za brojne lijekove, pa ćete na taj način dobiti korisne informacijama koje će vam pomoći pri odabiru lijekova i u budućnosti. RightMed® test analizira više od 360 lijekova koji se koriste za liječenje 30 različitih medicinskih stanja, uključujući depresiju, rak, bolove i kardiovaskularne bolesti.

4. Ukoliko se odlučite za test, dobit ćete i konzultacije s liječnikom o nalazima testa.

Rezultati/nalazi RightMed® testa su složeni, no Specijalna bolnica Sv. Katarina pruža uslugu interpretacije testa koja će vam pomoći razumjeti nalaze testa. Ovo je jedinstveni i važan aspekt RightMed® testa jer pomaže u razumijevanju nalaza i što oni zapravo znače za njihovo zdravlje.

5. Test možete nekome i pokloniti.

Poznate li nekoga tko ima poteškoća pri pronalasku pravog lijeka? Ili možda imate prijatelja ili člana obitelji koji bi želio više saznati o svojoj genetici metabolizma lijekova? Ukoliko je vaš odgovor ‘da’ na oba pitanja, onda je ovaj test rješenje za vas. Podijelite dar personalizirane medicine s prijateljima ili članovima obitelji i omogućite im pravu i optimiziranu terapiju.

 

Autorica: doc.dr.sc. Andrea Skelin, koordinator kliničkih istraživanja Specijalne bolnice Sv. Katarina

 

RightMed® test za sebe ili dragu osobu do čijeg vam je zdravlja stalo možete nabaviti  i putem poklon bona: Kupovinom RightMed® testa.

 

Saznajte koji je pravi lijek za Vas!

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.