Sarvangasana – kraljica svih vježbi

„Onog trenutka kad se uspravio i počeo razmišljati, homo sapiens se definitivno odvojio od životinjske vrste, ali si je na glavu natovario mnoštvo zdravstvenih problema.“ Zanimljiva je to i duhovita opaska dr. Dietmara Dorbandta, njemačkog jogija starije generacije na jednom tečaju joge za poslovne ljude u japanskom gradiću Kamakuri.

Svoju tezu ilustrirao je nizom primjera, a počeo je problemima venske cirkulacije, koja je čovjekovim uspravnim položajem prisiljena svladavati gravitaciju i pojednostavljeno rečeno ovisna je o mišićnom radu.

Sve to još dobro funkcionira kod ljudi koji se dovoljno kreću, ali za intelektualce, koji previše sjede, stezanja mišića su nedovoljna da bi osigurala venama normalnu brzinu protoka krvi, što uzrokuje akumulaciju venozne krvi u nogama i slabu cirkulaciju u organima abdomena. No, problemi cirkulacije za „sjedećeg intelektualca“ tu ne završavaju.

Čovjekovo stalno uspravno držanje, u kombinaciji sa sjedilačkim životom, oslabljenom trbušnom stjenkom i muskulaturom, uzrok su „spuštenih” unutrašnjih organa i izvor teških funkcionalnih poremećaja.

Nedovoljno kretanje

Zbog nedovoljnog kretanja otežana je cirkulacija u arterijama, posebno prema mozgu koji, kao veliki potrošač kisika, ima potrebu za dodatnim prilivom krvi. Nakon navodnog povijesnog ‘evolucijskog uspravljanja’, počeli su još neki problemi.

Recimo, kod četveronožnih životinja organi trbušne šupljine ne spuštaju se. Čovjekovo uspravno držanje, u kombinaciji s oslabljenom trbušnom stjenkom i muskulaturom, uzrok su „spuštenih bubrega”, “spuštenog želuca”, crijeva itd, što može biti izvor teških funkcionalnih poremećaja.

Zanimljivo je da ima sljedbenica joge koje tvrde da su redovitim izvođenjem vježbi poput stoja na glavi ili svijeće (uz vježbe za jačanje trbušne muskulature), uspjele potpuno izbjeći operacije zbog spuštenih organa koje su se činile nužnima. Obzirom da će većina liječnika ipak odbaciti tu mogućnost, ostaje nam čekati da povijest prakse ili medicine daju jednoga dana definitivan odgovor.

Jogiji tvrde da se stojem na glavi, odnosno ispiranjem mozga velikom količinom krvi, osim poboljšanja svih funkcija mozga, uklanjaju i brojni spazmi krvnih žila koje su uzrok velikom broju glavobolja.

Japanski judaš Hisashi Tsuzawa, svjetski prvak, običavao je prije borbi nekoliko minuta dubiti na glavi tvrdeći kako mu to nevjerojatno povećava koncentraciju. Kada mu je liječnik ruskog tima pripomenuo da time gubi krv iz mišića ekstremiteta, Tsuzawa je odgovorio: „Možda, ali borba se dobiva – mozgom“.

Jogiski liječnici tvrde da se ispiranjem mozga velikom količinom krvi, osim poboljšanja svih funkcija mozga, uklanjaju i brojni spazmi krvnih žila koje su uzrok velikom broju glavobolja. Nije stoga čudno što je odavno već vježba stoja na glavi proglašena „kraljicom svih vježbi“. Nezgodno je jedino što zbog nešto složenije tehnike izvođenja, „kraljica“ baš i nije za široku upotrebu.

SVIJEĆA ili Sarvangasana

Ovo je inače jedna od najpoznatijih i najklasičnijih asana u jogi. Izvorni naziv ove asane na sanskrtu znači “vježba za cijelo tijelo” (sarva = sve, anga = udovi). Cijeli je niz prednosti i dobrobiti koje prakticiranje Sarvangasane donosi organizmu:

– umiruje um

– ublažava stres i depresiju

– sprječava i olakšava tegobe proširenih vena

– pročišćava pluća

– stimulira rad štitne žlijezde, prostate i trbušnih organa

– isteže ramena i vrat

– potpomaže mršavljenju

– poboljšava kretanje limfe

– opušta mišiće nogu i stražnjice

– pozitivno utječe na probavu

– ublažava simptome menopauze

– smanjuje umor

– uklanja nesanicu.

Sarvangasana za zdravlje štitnjače

Andre Van Lysebeth, jedan od vodećih europskih joga autoriteta, ističe da je svojim specifičnim inverzivnim položajem, jako savijenim vratom i izravnim stimuliranjem štitnjače, svijeća idealna vježba za postizanje vitke linije. Brojne jogičke škole potvrđuju povezanost ove asane, zdravlja štitnjače i regulacije tjelesne težine.

Sarvangasana spada u pozicije takozvane inverzije, a upravo one odlično rasterećuju kralježnicu, posebno njezin donji dio. Osim toga, svijeća je odlična za poboljšanje cirkulacije u cijelom tijelu, što je često boljka kod osoba koje puno vremena provode u istom položaju, bilo da se radi o sjedenju ili stajanju. Sarvangasana se kao terapeutska metoda koristi u slučajevima astme, neplodnosti i upale sinusa.

Kako pravilno napraviti Sarvangasanu?

Stavite prostirku ili deku na pod i legnite na leđa tako da su gornji dio leđa, ramena i glava oslonjeni o podlogu.

Ruke stavite ispruženo uz tijelo. Koljena savijte tako da stopala ostanu oslonjena o podlogu što bliže mišićima stražnjice.

Uz uzdah, dlanove oslonite o pod, a stopala podignite od podloge privlačeći natkoljenice prsima.

U nastavku pokreta podignite zdjelicu i donji dio leđa od poda privlačeći koljena glavi.

Nakon toga, dlanove oslonite o donji dio leđa, držeći laktove i dalje na prostirci podupirući tako leđa.

Laktove u ovom položaju držite što bliže jedan drugome. Zdjelicu podignite iznad ramena tako da trup bude u što vertikalnijem položaju naspram poda.

Udahnite te podignite savijena koljena prema stropu pružajući natkoljenice vertikalno.

Pete u ovom dijelu pokreta i dalje vise prema stražnjici. Nakon toga, uz uzdah pružite potkoljenice prema gore gurajući pete prema stropu.

Lopatice približite što više možete jednu drugoj, a prsa gurajte prema bradi. Brada treba biti okomita prema tlu, a čelo paralelno.

Ramena oslonite o pod, a gornji dio leđa maksimalno podignite od poda. Pogled blago usmjerite prema prsima.

Ako tek počinjete prakticirati Sarvangasanu, u početku u tom položaju ostanite 30 sekundi, a potom svakog sljedećeg dana trajanje produljite za 5 sekundi dok ne dođete do 3 minute.

Iz položaja se izlazi savijanjem koljena prema prsima, te polaganim i pažljivim spuštanjem leđa prema podlozi.

Glavu u nijednom trenutku nemojte odvajati od podloge.

Napomena!

Postoji jedna situacija kada se izbjegava izvođenje Sarvangasane. Naime, većina učitelja joge preporučuje da bi žene tijekom menstruacije trebale izbjegavati izvođenje inverzija, a upravo je svijeća takva asana.

Organizam se u vrijeme menstruacije trudi izbaciti krv iz maternice. Izvođenjem obrnutih položaja poput svijeće u tome ga onemogućujete. Stoga, pričekajte da vam menstrualni ciklus završi i ponovo se vratite Sarvangasani.

 

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.