Joga asane za ravan trbuh

Nakon konzumacije teške hrane suvišni kilogrami nakupili su vam se u području abdomena? Osim što stvara dodatnu težinu pri hodanju i sagibanju, veliki trbuh znak je i lošijeg zdravlja. Masno salo oko struka ukazuje na usporen metabolizam i nemogućnost sagorijevanja viška masnoća, koje imaju tendenciju nakupljati se upravo u području trbuha.

Vjerovali ili ne, i stres je veliki okidač za nakupljanje masnog tkiva u abdomenu. Naime, hormon stresa kortizol direktno utječe na stvaranje masnoća, koje se zatim pohranjuju duboko u vaš trbuh. Radi se o tzv. visceralnom masnom tkivu, koje je opasno za zdravlje.

Visceralno masno tkivo povećava rizik od srčanog udara te kroničnih oboljenja, poput dijabetesa i astme, stoga biste svakako trebali poraditi na njegovoj eliminaciji i jačanju trbušnih mišića. Joga vam u tome svakako može pomoći.

Joga vježbe koje snaže trbušne mišiće

Postoje određene joga asane koje vam mogu pomoći da ostvarite san o lijepom i ravnom trbuhu. One ciljano djeluju na jačanje vašeg središnjeg dijela tijela. Jednom kada skinete suvišno salo i učvrstite mišiće, cijelo vaše držanje će se promijeniti, a porast će i vaše samopouzdanje.

Planirate li izvoditi ove vježbe, važno je da to radite barem dva-tri sata nakon jela. Osim izvođenja asana, prakticirajte svakodnevnu žustru šetnju od barem pola sata. Umjesto na kauču, slobodno vrijeme radije provedite na svježem zraku.

3 joga asane za lijep i ravan trbuh

1. Sarpasana (položaj zmije)

Lezite na trbuh pa isprepletite prste iza leđa. S udahom podignite glavu i gornji dio tijela što više od poda. Pošaljite ruke s isprepletenim prstima što više prema natrag (zamislite kao da vas netko vuče za šake) kako biste što više istegli trbuh i otvorili prsni koš. Zadržite položaj tijekom 5 udaha i izdaha pa se s izdahom spustite na pod i opustite ruke pokraj tijela. Ponovite vježbu 3 puta.

Varijanta: lezite na trbuh, dlanove stavite pokraj prsnog koša savijenih laktova priljubljenih uz tijelo. S udahom ispružite ruke podižući cijeli torzo od poda. Malo zadržite pa se s izdahom spustite na pod.

Dobrobiti Sarpasane

Ova vježba snaži mišiće abdomena, masira trbušne organe, otvara prsni koš, snaži leđne mišiće te ublažava bolove u leđima, produbljuje disanje, jača ramena te povoljno djeluje na bubrege.

2. Parvatasana (sjedeći položaj planine)

Sjednite na prostirku ugodno prekriženih nogu. Podignite ruke visoko iznad glave te spojite dlanove. Kralježnica ostaje ravna, a glava točno između ruku, pogled usmjeren prema naprijed.

S udahom u trajanju od tri sekunde pošaljite gornji dio tijela s ispruženim rukama u desnu stranu, a zatim se s izdahom u trajanju od 3 sekunde vratite u početni položaj. Ponovite isto na lijevu stranu. Ponovite vježbu na obje strane 3-4 puta.

Dobrobiti Parvatsane

Ova vježba isteže bočne strane tijela, jača ramena i leđa, snaži središnji dio tijela, otpušta napetosti iz gornjeg dijela tijela, umiruje um.

3. Pavanmuktasana

Lezite na leđa ispruženih nogu. Udahnite pa s izdahom privucite koljena na prsni koš. Zagrlite ih rukama tako da osjetite pritisak na području abdomena.

Ostanite u položaju koliko vam je ugodno. Možete se malo i ljuljuškati u jednu i drugu stranu. Potom se opustite.

Dobrobiti Pavanmuktsane

Ova vježba masira unutrašnje organe, jača abdominalne mišiće te smanjuje masno tkivo u području trbuha, pomaže kod nadutosti, potiče probavu, pomaže gubitku kilograma te potiče cirkulaciju u kukovima.

Dodatni savjeti

Joga asane su, naravno, samo dodatna pomoć u gubitku masnog tkiva u području trbuha. Kako biste ostvarili najbolje rezultate, važno je i da mijenjate svoju prehranu i životne navike.

Jedite svježe i sezonsko voće i povrće, slatkiše zamijenite nekim zdravim slasticama, a slane grickalice orašastim plodovima koji će vas napuniti energijom i zdravim nutrijentima.

 

Lan je čaroban! …i najbolji za ravan trbuh

Dr. Meri Bura: Veliki trbuh i kako ga se riješiti?

Joga i mršavljenje – disciplinirajte svoj um

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.