4 joga vježbe za vrat i podbradak

Vaše lice i vrat izloženi su pogledima, osobito sada za toplih dana, nakon što ste skinuli zimsku odjeću. S godinama ste primijetili da vam je koža na vratu izgubila čvrstoću i zategnutost, a zaradili ste i podbradak? Nažalost već poslije 30. godine na koži se počinju primjećivati prvi znakovi starenja. Koža postupno gubi elastičnost te se smanjuje proizvodnja kolagena.

No opuštena koža na vratu i podbradak mogu biti i posljedice pasivnog stila života, loše prehrane te naizmjeničnog mršavljenja i debljanja. Podbradak je višak tzv. submentalnih masnoća koje se skupljaju ispod brade. Može nastati kao rezultat gena ili premasne prehrane, odnosno viška kilograma.

Nasreću, postoje jednostavne i efikasne joga vježbe koje će vam pomoći da zategnete kožu na vratu i smanjite podbradak te vratite mladolik izgled. Vježbe koje uključuju istezanje vrata možete prakticirati i za računalom. Važno je da ih izvodite polako i svjesno jer vratna kralježnica je osobito osjetljiva. Nikada ne radite nagle pokrete s vratom.

Kako biste godine vratili unatrag, osim vježbi za lice i vrat, ne zaboravite i na svakodnevnu tjelesnu aktivnost – to je najbolji način da skinete i suvišne kilograme, koji se svakako očituju i u obliku podbratka. U pomlađivanju lica i vrata vam mogu pomoći ove joga vježbe.

Vježbe za vrat i podbradak

Poljupci prema nebu

Udahnite i podignite bradu prema gore (osjetite kako se vrat zateže), pogled usmjerite prema gore, napučite usne pa pošaljite 20 poljubaca prema nebu.  Vratite glavu u neutralan položaj.

Ponovite vježbu 5-10 puta.

Ova je vježba izvrsna za vrat te pomaže uklanjanju podbratka.

Uho prema ramenu

Polako pošaljite glavu u stranu i spustite desno uho prema desnom ramenu. Pokušajte što više približiti uho ramenu, no pazite da ne osjećate bol i preveliku napetost. Zatim polako vratite glavu u centar.

Polako spustite lijevo uho prema lijevom ramenu. Opet, pokušajte što više približiti uho ramenu. Zatim polako vratite glavu u centar.

Više puta ponovite ovu vježbu na jednu i na drugu stranu.

Pogled prema iza

Stanite uspravno. Zatim isprepletite prste ruku iza leđa te pokušajte što više ispružiti ruke. S izdahom polako okrenite glavu u desnu stranu te usmjerite pogled prema iza koliko možete zakrenuti glavu. Ostanite u ovom položaju 5-6 sekundi i dišite normalno.

S udahom vratite glavu u centar pa s izdahom polako okrenite glavu u lijevu stranu te usmjerite pogled što više prema iza, ovisno o tome koliko možete zarotirati vrat. Zadržite položaj tijekom 5-6 sekundi i normalno dišite.

Polako vratite glavu u centar i vratite ruke u normalan položaj (otpustite isprepletene prste).

Vježba s lopticom

Uz ove tri vježbe, kada ste raspoloženi, svakako isprobajte još jednu, koja uključuje lopticu. Stavite tenisku lopticu ispod brade, odnosno između brade i vrata, odnosno ključne kosti. Pritisnite lopticu bradom. Ponovite vježbu 25-30 puta.

Za mladolik izgled vrata i lica primijenite i sljedeće savjete:
  • Koristite rollere (gua sha) ili masažere za limfnu drenažu vašeg lica i vrata.
  • Pijte što više tekućine, poput svježe iscijeđenog soka od limuna s malo meda.
  • Vježbajte i što češće odlazite u žustre šetnje.
  • U prehranu uključite što više svježeg voća bogatog antioksidansima i vlaknima.

 

FACE YOGA by Omotouch: VRAT (video)

Joga vježbe za ukočen vrat

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.