Imali smo do sada nekoliko tekstova o ulozi i značaju K2 vitamina. Svi se oni uglavnom odnose na dva relativno poznata aspekta djelovanja K2 vitamina: doprinosi zdravlju koštanog i krvnožilnog sustava. Upravo intenzivan fokus medicinskih istraživača na na ta dva bitna doprinosa zdravlju omogućio je zadnjih nekoliko godina otkrivanje još nekoliko funkcija K2 vitamina. Ovaj se tekst najvećim cijelo bazira na ukupno 38 novijih medicinskih studija. Svi ti radovi u suštini otkrivaju koliko malo znamo o tome kako smo stvarajući industrijski procesiranu hranu izgubili njezinu kvalitetu i zaštitnu ulogu. To je doprinijelo porastu autoimunih i drugih bolesti.
Suočimo se, stoga, s posljedicama nedostatka K2 vitamina u modernom zapadnom načinu prehrane i proširimo znanja o značaju ovog vitamina za zdravlje.
Vitamin K2 ima ozbiljnu zaštitnu ulogu u organizmu te pokazuje višestruke pozitivne nekoagulacijske efekte na brojne sustave i organe.
Vitamin K2 i njegov izuzetan značaj za zdravlje
Vitamin K prvi je put otkriven 1936. godine kao ključni faktor u procesu zgrušavanja – koagulacije krvi (otud i naziv K vitamina). Nešto kasnije otkriveno je kako postoje dva vitamera ovog vitamina. Nazvani su K1 (poznat kao phylloquinine) i K2 (koji ima više oblika poznatih kao menoquinoni).
Vrlo dugo, sve do zadnjih desetak godina, fokus istraživanja bio je na vitaminu K1. Za vitamin K2 nije bila definirana čak niti preporučena dnevna doza. Takva situacija je i danas, iako su u međuvremenu otkriveni iznimno značajni nekoagulirajući efekti vitamina K2. U ovom trenutku postoje jasne višestruke medicinske studije koje povezuju manjak vitamina K2 s kardiovaskularnim bolestima, gustoćom i zdravljem kostiju, zglobova i hrskavice, kroničnim bolestima bubrega, smanjenim imunitetom organizma, dijabetesom i pretilošću te povećanjem vjerovatnosti za razvoj karcinoma.
Mogućnosti unosa K1 i K2 vitamina kroz hranu
Kroz našu prehranu K1 vitamin dominantno dobijamo u zelenom povrću i voću (kupus, kelj, špinat, zelje, brokoli, avokado, kivi, grožđe, borovnice). Njegova apsorpcija se povećava ako se povrće priprema s maslacem ili kvalitetnim biljnim uljima. Smatra se kako je dnevni unos vitamina K1 veći od preporučenog dnevnog unosa. A on se u različitim zemljama definira u količini od 60-120mcg K1 vitamina dnevno. Čak i zapadni način ishrane osigurava dovoljan dnevni unos vitamina K1.
S druge strane, K2 se u većim količinama nalazi isključivo u tradicionalno pripremljenoj fermentiranoj hrani (fermentirana soja – natto, sirevi s dužim vremenom fermentiranja, kefir, jogurt, kiseli kupus i tradicionalno ukiseljeno povrće, pileće i pureće meso, žumanjak, junetina, skuša). Zbog značajnih promjena prehrane zadnjih 50 do 100 godina (uvođenje industrijski pripremane hrane s aditivima, stabilizatorima i konzervansima koji produžuju rok skladištenja i čuvanja hrane, čuvanje hrane pod nižim temperaturama u rashladnim uređajima itd…) prisutnost probiotika u hrani je značajno smanjena, a time i prisutnost vitamina K2.
Naime, različite vrste probiotičkih bakterija u stanju su sintetizirati više vrsta K2 vitamina. I naš je metabolizam (mozak, jetra, pankreas) u stanju sintetizirati male količine K2 MK4 vitamina od K1 vitamina. No, sve je jasnije kako savremena prehrana zapadnog tipa osigurava samo 5-25% potrebne dnevne količine vitamina K2. Čini se kako samo populacija Japana koja tradicionalno svakodnevno konzumira velike količine fermentiranih zrna soje (natto) ima dovoljan unos K2 vitamina.
Ova činjenica ima ozbiljne posljedice. Ispitivanja pokazuju kako više od 30% proteina u metabolizmu koje bi trebao aktivirati K2 vitamin nije aktivirano. To može dovesti do simptoma brojnih bolesti, naročito kod osoba srednje i starije dobi. Sada se već sa sigurnošću može reći kako su osteopenija i osteoporoza te ateroskleroza – zakrečenje krvnih žila pouzdani znaci nedostatka vitamina D3 i vitamina K2.
Mehanizmi djelovanja K1 i K2 vitamina
Vitamini K1 i K2 imaju sposobnost aktiviranja velikog broja proteina potrebnih za normalno funkcioniranje organizma. Oni uključuju faktore koagulacije krvi za što je zadužen K1 vitamin. Vitamin K2 regulira proteine poput osteokalcina zaduženog za homeostazu kostiju (depozitaciju kalcija u kosti i zube) te niz drugih proteina zaduženih za vaskularno remodeliranje, odnosno očuvanje elastičnosti krvnih žila, snažnu antioksidativnu ulogu, imunomodulatornu ulogu te ulogu osiguravanja energije u stanicama kroz mitohondrijsko generiranje ATP.
Ove iznimno važne, a još relativno nepoznate uloge K2 vitamina sve više dolaze u fokus osoba s najčešćim zdravstvenim problemima današnjice.
Bioraspoloživost K2 vitamina
Medicinska ispitivanja apsorpcije K1 i K2 vitamina naglašavaju njihovu laku apsorpciju samo 2 sata nakon oralnog uzimanja u hrani. Međutim, K1 vitamin ima znatno kraći poluživot u serumu (svega nekoliko sati, završavajući u jetri za potrebe aktivacije koagulacijskih proteina). A neki se oblici K2 vitamina, poput MK7 i MK9 oblika, u serumu i cirkulaciji zadržavaju i po nekoliko dana. Time se njihova dostupnost i distribucija različitim vrstama tkiva u cijelom organizmu znatno povećava. K2 MK7 vitamin ima izvanrednu kombinaciju dobre apsorpcije i odličnog dugog poluživota te izvanredne raspoloživosti cijelom organizmu. Značajna dodatna prednost K2 MK7 vitamina je da se odlično podnosi u velikim dozama i pri dužem korištenju te nema nikakvih ozbiljnih nuspojava. Ispitivanja na miševima pokazala su netoksičnost i pri ekstremno velikim megadozama, kao i kod odraslih osoba i djece kada su korištene ekstremno velike i velike doze.
K2 MK7 – višestruke i iznenađujuće uloge do nedavno zanemarenog vitamina
Vitamin K2 i kardio-vaskularne bolesti
Kardio-vaskularne bolesti najveći su ubojice ljudi modernog doba. U višestrukim novijim studijama naglašen je značaj K2MK7 vitamina u sprječavanju razvoja kalcifikacije krvnih žila i zaštitne uloge u sprječavanju kalcifikacine. Pouzdane studije s velikim brojem zdravih i bolesnih pacijenata pokazale su i dugoročni zaštitni efekat ovog vitamina, a postoje i dokazi regresije arterijskih kalcifikata. Samo K2 MK7 oblik pokazao se efikasnim i to do te mjere da su trenutačno u tijeku brojne kliničke studije u cijelom svijetu suplementacijom K2 MK7 vitamina kako bi se bacilo više svjetla na ovu ulogu pomenutog vitamina.
Vitamin K2 i zdravlje koštanog sustava
Vitamin K2 popravlja zdravlje koštanog sustava kod starije populacije, čime se smanjuju mogućnosti prijeloma kostiju.
Štaviše, djeca se rađaju s inherentnim nedostatkom K2 vitamina, a ona rođena s genetskim mutacijama enzima K vitamina imaju i urođene deformacije koštanog sustava. U mezenhimalnim matičnim stanicama tretman K2 vitaminom podržava osteogensku diferencijaciju i ekspresiju osteokalcina. Vitamin K2 ima dominantnu ulogu u razvoju i održanju zdravlja kostiju imajući u vidu činjenicu da se kompletan koštani sustav u potpunosti zamijeni odnosno obnovi svakih 7 do 10 godina.
Suplementacijom vitamina D3 i vitamina K2 značajno se ubrzava oporavak koštane matrice i gustoća kostiju kod osteopenije i osteoporoze.
Vitamin K2 i dijabetes
Vitamin K2 aktivira osteokalcin što dovodi do proliferacije pankreasnih beta stanuca i povećanja produkcije inzulina. Dugotrajna suplementacija K2 vitamina od samo 10mcg dnevno na grupi od 38000 žena i muškaraca pokazala je smanjenje rizika od dijabetesa za 7%! Specifični mehanizmi koji trebaju otkriti kako K2 vitamin djeluje na metabolizam glukoze još se istražuju.
Vitamin K2 i karcinom
Značajan antikancerogeni efekt vitamina K2 uočen je u više kliničkih studija. Štaviše, K2 djeluje na nekoliko različitih vrsta karcinoma. Njegova suplementacija uz standardni medicinski tretman karcinoma dovodi do zaustavljanja rasta karcinoma, a u višestruko dokumentiranim slučajevima i do njegive potpune remisije.
Vitamin K2 i kronične bolesti bubrega
Kod pacijenata s kroničnim bolestima bubrega primjećena je značajna veza između bolesti i nedostatka K2 vitamina. Suplementacijom K2 vitamina došlo je do poboljšanja renalne arterijske funkcije i smanjenja renalne arterijske kalcifikacije. Štaviše, suplemenatacija vitamina K2 poboljšava i glomerularnu filtraciju. Zbog svega toga su višestruke studije o utjecaju K2 vitamina na zdravlje bubrežnih kroničnih pacijenata u cijelom svijetu vrlo intenzivne.
Vitamin K2 i bolesti jetre
S obzirom na to da su se vitamin K1 i jetra proučavali zbog osiguravanja proizvodnje koagulacijskih faktora, istraživače je iznenadila znatno veća bioaktivnost K2 vitamina u jetri na aktivaciji različitih drugih proteina. Dodatno iznenađenje bio je regenerativni utjecaj K2 vitamina na stanice jetre, kao i utjecaj prevencije razvoja karcinoma u slučajevima karcinoma nakon alkoholne i nealkoholne ciroze jetre.
Vitamin K2 i imunitet
Zadnjih godina uočen je značajan imunomodulatorni efekat vitamina K2. Pozitivan efekt uočen je i kod djece s atopijskim dermatitisom, kao i kod pacijenata na dijalizi. U tijeku su studije koje pokušavaju otkriti mehanizam djelovanja K2 vitamina kao imunomodulatora. Kod većine autoimunih bolesti uočen je značajan nedostatak D3 vitamina koji se teško i sporo podiže, čak i pod većim i dugotrajnim oralnim dozama D3 vitamina. Te velike doze D3, koje imaju za cilj pojačati imunoregulatornu funkciju D3 kao hormona, mogu se smatrati potpuno sigurnima ako su praćene suplementacijom K2 MK7 vitamina i magnezija. Naime, svi enzimi koji metaboliziraju D3 vitamin trebaju i magnezij.
Vitamin K2 i neurološke bolesti
S obzirom na efikasnost K2 vitamina na obnavljanje enzima u različitim tkivima, istraživači su pročavali mozak i otkrili skup enzima u mozgu kojima upravlja K2 vitamin. Također, ispostavilo se kako K2 vitamin ima i zaštitnu ulogu neurona u mozgu te da ima presudnu ulogu u diferencijaciji stanica mozga. Sve je jasnije kako K2 vitamin igra i važnu ulogu kod multiple skleroze. Kod nje su značajni deficiti k2 vitamina utvrđeni u usporedbi sa zdravim pacijentima.
Vitamin K2 i pretilost
Suplementacija K2 MK7 je u većem broju studija na ljudima pokazala kako ona utječe na smanjenje tjelesne mase, obima struka, visceralnih masnoća i pokazatelja dijabetesa.
Zaključak
Vitamin K2 ima ozbiljnu zaštitnu ulogu u organizmu te pokazuje višestruke pozitivne nekoagulacijske efekte na brojne sustave i organe. Unosom fermentirane hrane (kefir, sirevi, neindustrijski ukiseljeno povrće) može se osigurati samo dio potrebne preporučene dnevne doze. Suplementacija dnevnim dozama od 75mcg do 200mcg vitamina K2 MK7 u slučajevima gore spomenutih bolesti djelotvorna je i u potpunosti sigurna.