Znate li kako prepoznati lažljivce?

Lažljivci će dati i više detalja nego je potrebno kako bi vas odvratili s teme, a ako se približite istini vjerojatno će vas i napasti. Ulovite ih tražeći da ponove priču.

Univerzalni znakovi laganja koji vrijede za sve ljude ne postoje. No, izoštrite li osjetila na temelju promjena u ponašanju, lako ćete raskrinkati lažljivca. Iako je ustaljeno mišljenje da oni koji skrivaju istinu ne mogu gledati ravno u oči, istrenirani lažljivci će netremice piljiti u vas i u lice vam istresati bujicu neistina, kaže psihologinja s Harvarda za Business Insider. Objašnjava kako laganje nije jednostavan posao, a upravo zato je lažljivce moguće namamiti u zamku.

Lažljivci će dati i više detalja nego je potrebno kako bi vas odvratili s teme, a ako se približite istini vjerojatno će vas i napasti. Ulovite ih tražeći da ponove priču.

Lažljivci ne želi surađivati

Lažljivci su skloni prigovaranju, negativnim izjavama, nerado surađuju te zauzimaju neprijateljski stav jer si time smanjuju mogućnost pogreške.

Ne rade to što govore

Postoji čitav niz odstupanja između onoga što lažljivci govori i onoga što čine. Boja glasa neusklađena s izrazom lica upućuje na to da se njihove emocije ne podudaraju s verbalnim izjavama.

Lažljivci ne naginje glavu

Ako se vaš sugovornik ugodno zavalio, opušten je te naginje glavu na jednu i drugu stranu – on na pitanja odgovara iskreno. Lažljivcu su pitanja prijetnje te se drži uspravno i jako ukočeno.

Izbjegavaju kontakt s očima

Onome tko laže direktna su pitanja prijetnja, a na njih će zauzeti ukočen stav. Držat će se uspravno i najčešće izbjegavati kontakt očima kako bi prikrili stres. Čest je pogled u stranu ili pod, a što je manje komunikacije oči u oči, to je vjerojatnost da ne govore istinu veća.

Daju dodatne informacije koje se od njih ne traže

Ova je taktika vrlo česta kod iskusnih lažljivaca, a raznim detaljima kompliciraju priču tako da sugovorniku više ništa nije jasno. Korištenje veznika “ali” ili čak i izjava “znam da ćeš misliti da lažem” hrabar su pokušaj kojim pokušavaju izmanipulirati razgovor u svoju korist. Umjesto jednostavnog odgovora “ne” reći će “nikad to ne bih napravio”.

Imaju prepoznatljiv uzorak u govoru

Obratite pozornost na zamjenice koje “sumnjivac” govori. Primjerice, ako pokazne zamjenice “ta”, “taj” ili “to” stavi ispred imenice: “ta žena” ili “taj novac”, time se zapravo pokušava distancirati od njih i navesti vas na pogrešne zaključke. Jedan od poznatijih primjera toga je slavna Clintonova rečenica “Nisam imao seksualne odnose s tom ženom”.

I znoj ih može odati

U trenucima prekomjernog stresa i nervoze neki ljudi se pojačano znoje. Mjerenje količine znoja jedan je od markera i na otkrivanju lažljivce na poligrafu. U svakodnevnim situacijama posumnjajte na laž ako se sugovornik znoji, crveni i prsti mu drhte, pa će zbog toga najčešće nešto primiti u ruke.

Imaju posebnu filozofija

Lažljivci se često izražavaju gramatički besprijekorno, rabe duge riječi te pune, a ne skraćene oblike fraza. To signalizira da nije riječ o ležernom nego o dobro planiranom razgovoru. Zbog toga njihov govor najčešće djeluje kao monolog političara, ističu stručnjaci.

Pratite im pogled

Jedna od najstarijih tehnika kojom se love lažljivci je praćenje pogleda. Ako sumnjivac nakon pitanja odmah pogleda ulijevo to upućuje da laže, a ako pogleda udesno, govori istinu. Drevne su kulture imali test u kojem su sumnjivcu davali rižu, a ako bi im se manje riže zalijepilo za usta, tada su lagali. Riječ je o tome da se dok lažemo usta suše, pa će lažljivac češće zastajkivati i uzimati vodu.

Tražite ih da ponove priču

Ova policijska metoda najčešće je vrlo uspješna u otkrivanju lažljivca. Nakon što vam sugovornik ispriča svoju verziju događaja, zatražite da vam sve ispriča ponovno, ali obrnutim redoslijedom. Ako je lagao, to mu neće biti jednostavno.

Martina Japec, Izvor: www.24sata.hr/

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.