Zašto tuga traje duže od ostalih osjećaja?

Osjećaj sreće ponekad tako brzo prolazi, dok osjećaj tuge može trajati mjesecima. Zašto? Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Motivation and Emotion, donosi odgovor na ovo pitanje.

Od svih drugih emocija, tuga traje najduže. Ljutnja, nada, ponos i entuzijazam među prvih su pet emocija koje najbrže prolaze. Svaka od ovih emocija može trajati jedan do dva dana. S druge strane, sram, olakšanje, odbojnost i iznenađenje traju tek nekoliko sati.

Smrt voljene osobe je događaj koji utječe na cjelokupan život.


Dva faktora

Postoje 2 faktora koja objašnjavaju zašto neke emocije traju duže, dok neke prolaze poprilično brzo. Prvi faktor je poprilično očit: emocije, koje su vezane za važne događaje u životu traju puno duže od emocija vezanih za prolazne događaje. Smrt voljene osobe je događaj koji utječe na cjelokupan život. Isto vrijedi i za zapošljavanje koje u pravilu uzrokuje dugoročan osjećaj sreće.

Drugi faktor je nešto manje očit: naš mozak neprestano obrađuje različite događaje, naše radnje i posljedice naših postupaka. Naš mozak neprestano radi, toga moramo biti svjesni. On obrađuje emocije koje doživljavamo, čak i puno nakon što smo ih doživjeli.

Ovakve vrste misli ne daju zapravo puno značaja i ne daju uvid u nove stvari. No, one jačaju emocije. To može biti pozitivna stvar. Ako se borimo s tim da prevladamo ljutnju ili tugu, neprestano obrađivanje emocija je loša stvar za nas.

Nažalost, ne postoji puno toga što možemo napraviti. Kad se u našem životu dogodi nešto što izaziva tugu, sve što možemo napraviti jest okupirati svoje misli nečime što izaziva pozitivne emocije.

Tuga kao prirodan odgovor na gubitak

Kada vas obuzme blagdanska tuga

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.