Zašto nam je istina tako važna?

Vjerojatno zato što želimo vjerovati da se sve može mjeriti, vagati, etiketirati. A nije uvijek tako. Istina nam je važna više zbog nas nego zbog drugih ljudi. Jer, iskreno, tko od nas nije imao prilike družiti se s lažljivcima koji su svojim konstrukcijama uvijek na kraju više naštetili sebi nego drugima. Ipak, ukoliko barem načelno istražite konstruira li osoba ispred vas ili se prisjeća neke informacije dovoljno je da joj promatrate pokrete očiju.

Sjetite se da, ukoliko se radi o dešnjaku, osoba će (gledano iz naše pozicije u lice te osobe) pomicati oči gore i desno ako se prisjeća neke vizualne informacije. To znači da će pokušati iz VIZUALNE ladice izvući informaciju i izreći je. No, ukoliko neku informaciju nema spremljenu u ladice, oči će se kretati lijevo i gore. To još uvijek ne znači da laže već samo da konstruira mentalnu sliku.

Zgodno je pratiti nečije oči jer vam mogu otkriti puno više od onoga što mislite da znate o toj osobi.


Pokreti očiju

Stvari nisu toliko jednostavne. Pokreti očiju jednostavno pokazuju naše preferencije vezane uz određenu vrstu razmišljanja, ali mogu biti i pokazatelj NE GOVORENJA ISTINE. Želite li se zaista igrati, uključite u svoje istraživanje i druge opcije osim pokreta očiju. Načelno će u KONSTRUIRANJU NOVE ISTINE osobe promijeniti ponašanje i, ukoliko se koncentrirate, moći ćete primijetiti promjenu ritma disanja, položaja tijela ili znojenje. Isto tako, osoba će u pojašnjavanju dodavati jako puno informacija želeći potkrijepiti svoju neistinu.

Najjednostavnija metoda za otkrivanje sitnih laži je poligrafski sustav, pa možete i to isprobati. Postavite osobi nekoliko pitanja na koja znate odgovor i pratite govori li istinu. Zapamtite kako izgleda kad izgovara istinite tvrdnje ili informacije, pa tek onda postavite TRIK pitanje. Ukoliko zapazite promjenu – nešto ipak nije u redu. Naravno da postoje osobe koji su notorni lažljivci i koje gotovo toliko vjeruju svojoj neistini da tako i djeluju. Za njih nema nikakvih posebnih trikova osim da ih ostavite da se upletu i uhvate u svoju mrežu. Ipak, zgodno je pratiti oči jer vam mogu otkriti puno više od onoga što mislite da znate o drugoj osobi. Pokušajte i zabavljajte se. Vrijedi istraživanja.

Istina i izazovi borbe sa štitnjačom + recept za čaj

Mitovi i istine o yogi

Emocije je moguće kontrolirati

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.