Snaga zimskog mira

Hladni zimski dani s dužim noćima, traže više unutarnjeg svjetla. Zima je vrijeme mira i usporavanja pa pokušajte svakodnevno napraviti neki mali ritual, npr. uz knjigu i toplu šalicu čaja, umirujuću glazbu, svijeće, toplu kupku.

Ako ste ih probali, sigurno znate da su eterična ulja čempresa, borovice, bergamota i sandalovine izvrsna mirisna kombinacija koja snaži organizam i tjera zimski blues. Vježbate li, neka to bude usporeno, nježno i opuštajuće. Naime, tijekom zime ne preporučaju se prevelike fizičke aktivnosti i znojenja jer se trudimo u sebi akumulirati i zadržati toplinu.

San je iznimno važan za očuvanje hormonske ravnoteže i obnavljanje stanica.


Bez straha i anksioznosti

Strah te različiti oblici anksioznosti mogu se pojačati dolaskom zime. Strah nas je od onoga što se može dogoditi u budućnosti. Vijesti i prognoze su crne, pa nam se uz pomanjkanje danjeg svjetla kako niti nema ništa «svijetloga» oko nas. U tradicionalnoj kineskoj medicini ovakva stanja tumače kao posljedicu oslabljenih bubrega, nedovoljno sna i previše stresa.

Naš organizam u takvim trenucima treba okrjepu, a ne utjehu. Koja je razlika? Kada se želite brzo riješiti neugode i straha, želite se utješiti. Tada posegnete za npr. čokoladom i pojedete veliku čokoladu. Na kratko ste se utješili, ali vrlo brzo ćete se osjećati još gore.

Prava okrjepa je kad organizmu pružite nešto zbog čega će osjećati kako raste i pokreće se. Fantastičan dodatak prehrani idealan za ovo doba je Lavlja griva (od istoimene gljive). Svakako ga vrijedi isprobati jer podržava naš živčani sustav i mentalne sposobnosti, a istodobno blagotvorno djeluje na mikrobiom.

Mikrobiom – naš najveći saveznik

Zimi, dakle, moramo raditi ono što će potaknuti našu cirkulaciju i toplinu, one stvari koje nam istinski njeguju organizam. Ovo su tri potpuno jednostavna savjeta koji uvijek pomažu osjetite li pad energije i imuniteta zimi:

  1. Ubacite sok od đumbira u toplu limunadu barem jednom dnevno.
  2. Dva puta dnevno uzimajte dodatak prehrani poput Reishi gljive koja pomaže rad jetre, pogotovo nakon alkohola i slatke te masne hrane za blagdane.
  3. Za veće izazove s imunitetom tu je fantastični Biobran.


Otapanje leda – promjena u ponašanju

Uz prehranu i brigu o tijelu, važno je napraviti i promjenu u ponašanju. Ukoliko u svoje emocije i ponašanje prenesemo hladnoću zime (stegnuti smo i sve držimo u sebi), postajemo poput Snježne kraljice ili Snježnog kralja te se, naizgled, s visoka i nezainteresirano ponašamo prema svojoj okolini. Ponekad takvo ponašanje koristimo i kao obrambeni mehanizam, kako bismo prikrili i zaštitili vlastitu ranjivost. Tako narušavamo svoje odnose s okolinom.

Ne kaže se uzalud: Kada nešto želite ubiti, postanite hladni prema tome. Stoga je važno da toplinu  «ubacimo» u svoj način komuniciranja, način kako se obraćamo drugima.

Vjerojatno je i nedavno blagdansko darivanje u zimsko vrijeme nastalo kao potreba za stvaranjem dodatne toplina kao suprotnost vanjskoj hladnoći. No, dar sam za sebe ne predstavlja ništa bez topline, bez dijeljenja emocija, priče…


Zimski san čuva zdravlje

Priče su te koje griju dušu, i nije uzalud da su se upravo u zimskim večerima najviše pričale jer su unosile svjetlost u mrak koji je najveći upravo u tom dobu godine.

Zima je vrijeme kada je važno i spavati malo duže tj. otići ranije na počinak i tako organizmu priuštiti odmor. San je iznimno važan za očuvanje hormonske ravnoteže i obnavljanje stanica. Stoga iskoristite duge zimske noći za kvalitetnu regeneraciju. Imate li problema sa snom, može vam pomoći dodatak prehrani Sleep on.  Odlična je pomoć i stari dobri čaj od kamilice.

Čaj od kamilice – snažan saveznik štitnjače

Umirivanje i zimski mrak neminovni su, baš kao i proljeće i period veće aktivnosti. Promjena je konstantna, a naše zdravlje i zadovoljstvo uvelike ovise o tome kako ćemo joj se prilagođavati.

Još dva mjeseca zime pred nama prigoda su da, poput prirode, usporimo kako bismo s proljećem mogli prolistati i zablistati. Ogrnite se udobnim kaputom zimskog mira i obnovite snagu na svim razinama svog postojanja.

Autorica: Jadranka Boban Pejić

Briga o sebi NIJE sebičnost

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.