Mentalne blokade koje trebamo otpustiti

Nalazite se u zamišljenom letećem balonu. Tu ste samo vi i sve stvari koje posjedujete. Nešto pođe po zlu i počnete brzo gubiti visinu. Udarit ćete u zemlju za manje od deset minuta ukoliko ubrzo nešto ne smislite. Jedino rješenje je riješiti se viška tereta i izbaciti barem polovicu stvari. Ili to ili ćete se srušiti. Gledate u stvari i oklijevate nekoliko sekundi, ali onda učinite ono što morate i započinjete bacati stvari koje ste sakupljali pola svog života. Teret postaje lakši, padanje se zaustavlja i polako se opet vraćate u normalan let. Osjećate veliko olakšanje.

Većina naših granica je samonametnuta.


Nagomilani nered

Ovakva se situacija događa svima nama, ali u manje dramatičnoj verziji. Vezujemo se za stvari koje smo nakupili tijekom godina. Neke od njih imaju praktičnu vrijednost. Za neke od njih smo samo sentimentalno vezani. A neke od njih su jednostavno nagomilani nered.

S našim mentalnim životom događa se ista stvar. Nosimo puno stvari u svojim glavama tijekom godina. Nosimo sa sobom svoje životne priče, emocionalne vezanosti, uvjerenja i druge stvari koje se godinama razvlače u našim umovima.

Neke od njih su beskorisne ideje koje nam značajno oduzimaju energiju. Neke od njih su emocionalni ostaci iz teških trenutaka naše prošlosti. Neke su samo uvjerenja za koja smo se vezali bez očiglednog razloga. A neke su samodestruktivne navike i strahovi.

Ako ste u letećem balonu, koje od ovih mentalnih blokada trebate pustiti? Ovo je lista od njih 20. Znate li još neke?


Što trebamo otpustiti?

Vezanosti

Prema budističkoj filozofiji, vezanost je korijen problema. Vežemo se za sve vrste stvari, čak i najgluplje izraze u svemiru. Jeste li i vi vezani za nešto? Koliko? Je li vas to sprječava u nečemu? Patite li zbog toga? Pogledajte jasno u to, razbijte tu iluziju i znajte da se svaka vezanost može odvezati.
*

Osjećaj krivnje

Krivnja nema nikakvu funkciju. Razmislite, što vam ona može ikako riješiti? Samo vas drži zatvorenikom mučenja i tuge.

Negativno razmišljanje

Pesimističke misli i negativni stavovi vas drže u mračnoj auri koja prožima sve što radite. Opasno je biti u njoj. Znajte da misli utječu na svijet oko nas. Dovoljno smo rekli.

Samokritiku

Puno puta smo sami sebi “knedla u grlu”. Kritiziramo sebe u najboljoj namjeri, ali i pređemo granicu. Kritiziranje se onda preokrene u obeshrabrujuće poruke. Pustite ih i budite blagi i nježni prema sebi.

Predrasude

Predrasude vas čine ogorčenima. Smanjuju granice mogućnosti značajnog povezivanja s drugima.

Prisilno razmišljanje

Držite li se nečeg jer osjećate da tako trebate činiti bez očiglednog razloga? Vrijeme je za iskreno sagledavanje korisnosti i nuspojava.

Potrebu za tuđim odobrenjima

Imamo naviku tražiti odobrenja od drugih. To ponašanje ukazuje na potrebu skretanja pažnje ne sebe, ali i prijeti našoj samouvjerenosti i integritetu.

Ograničavajuća uvjerenja

Većina naših granica su samonametnute. Život nije osmislio granice. Naša uvjerenja jesu. Naučite prepoznati ona uvjerenja koja ograničavaju mogućnosti djelovanja i otpustite ih.

*

Zamjerke

Zamjerke su loše za srce. Osjećate li ih dovoljno dugo ili brojčano puno, vaše će zdravlje na kraju patiti. Istraživanja pokazuju postojanje povezanosti između bolesti srca i emocija poput ljutnje i zamjeranja.

Stav “sutra ću to učiniti”

Ovo je taktika odgađanja u podsvijesti koja vas sprječava da obavite važne zadatke. Pokušajte to osvijestiti i barem u početku se pogurati te učiniti dio zadatka danas.

Zabrinjavajuće misli

One nastaju iz straha od nepoznatog i nesigurnosti u vezi budućnosti. Misao kako se neka neugodnost može dogoditi je samo nestvarna misao koju smo sami stvorili. Zapitajte se je li ta misao temeljena na stvarnim činjenicama?

Ljubavne rane

Rana u srcu od prošle ljubavi treba nekada i duže vrijeme za zacjeljivanje. Srce je zaključano dok um vrti po istoj misli cijelo vrijeme. U toj boli u srcu treba spoznati da ne patite zbog gubitka, već zbog ideje koju imate u glavi o gubitku.

Ružna sjećanja

Ponekad se sjetimo neugodnih stvari koja u nama bude tugu. Ta ružna sjećanja utječu na nas i u sadašnjosti. Neka ostanu tamo gdje i pripadaju – u prošlosti.

Nepotrebne stvari

Vežemo se i za stvari svih vrsta. Ponekad napravimo u svojim životima nered od nepotrebnih objekata. Otpustite ih i pojednostavnite okolinu u kojoj živite i radite.
*

Loše društvo

Imate li oko sebe ljude koji su neiskreni, zavidni na tuđi rad, izrazito pesimistični ili obeshrabrujući, odmaknite ih od sebe.

Otpustite ideju da ste rezultat svoje prošlosti

Jedna učestala greška u koju upadnemo je uvjerenje kako smo mi unaprijed odlučeni rezultat naših iskustava u prošlosti. Ovo ograničava pogled na budućnost, jer ostajemo u uvjerenju kako budućnost može biti samo ista kao i prošlost. Neke stvari su nepromjenjive, ali mnoge su još uvijek u našim rukama.

Poistovjećivanje s poslom ili drugim ulogama

Ovo je jedan od rizika modernog života. Kako razne uloge postaju sve specifičnije, počinjemo razmišljati kako smo mi sami te uloge. Zbog ovog možemo izgubiti uvid u našu pravu prirodu.
*

Loše navike

Navike su ponašanja koja iznova ponavljamo, a ona nas mogu spriječiti ili ometati u korisnom i produktivnom djelovanju. To može biti bilo što – od previše gledanja televizije ili prejedanja do uzimanja droga i sličnih opijata.

Preosobno shvaćanja života

Često smo emocionalno uznemireni jer interpretiramo riječi ljudi iz vrlo subjektivnog gledišta. Kada prihvaćamo stvari osobno postajemo uznemireni, povrijeđeni i razočarani. Kada gledamo na život s više objektivnog gledišta ostajemo emocionalno balansirani i usredotočeni na ono što je važno.

Gledanje na sat

Vrijeme je jedan od najvećih izvora stresa. Ipak, ne vrijeme samo po sebi, već naše poimanje vremena. Ponekad se osjećamo zarobljeni u konceptu vremena čak i kad se odmaramo. To uništava našu slobodu i prostor. Naučite kako provesti nešto vremena bez svjesnosti o vremenu. To će biti oslobađajuće i u konačnici produktivno.

Autor: Gilbert Ross

Društvene mreže i mentalno zdravlje

Specifični poremećaji mentalnog zdravlja kod žena

Utjecaj epidemije koronavirusa na mentalno zdravlje

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.