D-e-p-r-e-s-i-j-a: prepoznajte je na vrijeme!

Danas sam depresivna!“ ili „Ovo me baca u depresiju!“ ili „Zašto si tako depresivna?“… Nema žene koja u nekom trenutku u životu nije rekla ili doživjela nešto slično. U godinama pandemije i potresa ovo su postale uobičajene poštapalice. Ipak, ovi izrazi u svakodnevnom životu, potaknuti svakodnevnim situacijama, nisu ono što se medicinski i klinički naziva depresija.


Postoje li „ženske“ i „muške“ depresije?

Depresija je bolest koja uzrokuje ozbiljne poremećaje u sferi osjećaja, razmišljanja i svakodnevnog funkcioniranja kao što su spavanje, jedenje, rad i drugo. Depresija ne prolazi sama od sebe kada se promijene vanjske okolnosti. Depresiju je potrebno liječiti – a to je u domeni psihijatra.

Ima li depresija spolna obilježja? Postoji li „ženska“ i „muška“ depresije? Općenito govoreći – ne. Depresija je depresija i modeli liječenja isti su kod oba spola.

No, neki životni događaji u životu žene mogu biti okidač za razvoj depresije. To mogu biti trudnoća, rođenje djeteta, bolne faze menstruacijskog ciklusa, menopauza….


Neki životni događaji u životu žene mogu biti okidač

Tako govorimo o perinatalnoj (tijekom trudnoće) i poslijeporođajnoj (po rođenju djeteta) depresiji, o premenstrualnom disforičkom sindromu (što nije isto kao i „PMS“, predmenstrualni sindrom), o perimenopauzalnoj depresiji.

Sve navedeno u stručnoj je literaturi dobro poznato i objašnjeno. Za širu populaciju važno je znati da neke promjene raspoloženja, neke „crne“ misli, pospanost i dugotrajniji umor, poremećaji hranjenja i slično kod trudnica ili novopečenih majki, kod žena najčešće sredinom menstruacijskog ciklusa ili prije same menstruacije, kod žena perimenopauzalne dobi, … nisu uvijek njihov hir. To nije nešto što će „ženu pustiti“ samo od sebe. To nisu trenuci ili periodi kada ženu treba pustiti samu, „da se smiri“ i slično.

Neke žene inače više vole samoću, pa i periode depresije prolaze same. No i one, a pogotovo one društvenije, trebaju potražiti pomoć kada primijete ili osjete da se ipak događa nešto neuobičajeno. Nešto što ne prolazi kao inače i nešto zbog čega su ipak zabrinute. Nekada će te promjene prije uočiti okolina, a nekada žena sama.

Vapaji za pomoć žene u nekom od navedenih stanja depresije trebaju se ozbiljno shvatiti i treba na vrijeme potražiti stručnu pomoć. U suprotnom mogu nastati ozbiljne posljedice. Kao najcrnji scenarij zanemarivanja i ignoriranja problema može nastati i letalni ishod.

Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa. / Schopenhauer

prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije
*

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.