Višnja skida kilograme, briše umor i poboljšava san

Višnja (lat. Prunus cerasus), čiji se kiselkasti i sočni plodovi beru u lipnju, s razlogom spada među najzdravije voće. Brojne su njezine dobrobiti, a neke od njih su i bolji san, smanjenje težine, ublažavanje gihta i artritisa te snažniji imunitet. Usto, smanjuju rizik od karcinoma.

Baš kao i srodna joj trešnja, i višnja je odličan izvor vlakana te vitamina C i kalija. Bogata je antocijaninima – moćnim biljnim pigmentima koji im daju zagasitu crvenu boju te djeluju protuupalno. Tijekom sezone ne propustite ih jesti svježe ili pak od njih pripremati sok. Možete ih dodavati i u smoothieje, energetske pločice, muffine, pite, sladolede… Višak uvijek možete zamrznuti.

Najveće dobrobiti višanja

1. Poboljšavaju san

Višnje su prirodni izvor melatonina, hormona koji pomaže u regulaciji ciklusa sna. Konzumacijom njihova soka možete povećati bioraspoloživost triptofana, koji je prekursor za sintezu serotonina, hormona koji je također zadužen za dobar san.

Prema istraživanju, kod starijih osoba koje pate od nesanice, a koje su tijekom dva tjedna dvaput dnevno pile sok od višanja, ciklus sna produljio se za čak 84 minute, a primijećeno je i da su spavale dublje i kvalitetnije.

2. Tope masnoće u području struka

Konzumacijom soka od višanja možete potaknuti topljenje masnog tkiva oko struka, pokazala su istraživanja. Budući da ovo voće pridonosi kvaliteti sna, zahvaljujući tome potiče i gubitak masnoća i viška kilograma. To je zato što su san i kilogrami usko povezani. Osobe koje dobro i kvalitetno spavaju rijetko kada imaju problema s viškom kilograma.

3. Smanjuju umor i podižu razinu energije

Konzumacijom višanja svoj ćete organizam opskrbiti brojnim antioksidansima i nutrijentima, što će vam uvelike pomoći u podizanju razina vaše energije. Stoga, ako patite od umora, opskrbite se dobrom dozom ovog superzdravog voća.

Također, istraživanja su pokazala da višnje smanjuju bolove u mišićima nakon napornog vježbanja, kao i upalne procese. Ako intenzivno vježbate, imajte uvijek uza se prirodni sok od višanja.

4. Štite zdravlje probavnog sustava

Višnje sadrže prirodne biljne tvari polifenole, koji pozitivno utječu na probavni sustav i potiču rast dobrih bakterija u crijevima.

5. Dobre su i za srce

Želite li zaštititi zdravlje srca i krvnih žila, konzumirajte višnje. Voće zagasitih boja osobito je dobro za rad srca. Višnje djeluju tako da snižavaju trigliceride i smanjuju masno tkivo, što uvelike pridonosi  očuvanju zdravlja srca.

Zobena kaša s višnjama i borovnicama

Zobena kaša s višnjama i borovnicama izvrsna je ideja za zdravi doručak!

Sastojci:
  • 5 žlica krupnih zobenih pahuljica
  • 1 šalica sojina, bademova ili nekog drugog biljnog mlijeka
  • 1 šaka zamrznutih višanja
  • 1 šaka zamrznutih borovnica
  • 2 žličice nasjeckane tamne čokolade
  • nasjeckano orašasto voće, po želji
  • cimet, po želji
Priprema:

1. U zdjeli s čvrstim poklopcem pomiješajte zobene pahuljice s biljnim mlijekom pa ostavite da odstoji preko noći.

2. Sutradan ujutro prebacite zobene pahuljice u lonac pa ih malo zagrijte uz stalno miješanje. Ako su pahuljice preguste, dodajte još malo biljnog mlijeka.

3. U zaseban lončić stavite višnje i borovnice pa ih kuhajte na srednjoj vatri dok malo ne omekšaju i ne ispuste sok. Kako biste dobili teksturu poput džema, možete ih i malo pritisnuti vilicom.

4. Kada zobene pahuljice omekšaju i postanu tople, dodajte im zagrijano voće sa sokom. Malo izmiješajte pa dodajte i nasjeckanu tamnu čokoladu te, po želji, pospite s malo orašastog voća. Po želji, dodajte i cimet. Poslužite toplo.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads