Vege ražnjići za idealni ljetni roštilj

Mnogi misle da su ukusna jela s roštilja rezervirana samo za mesoljupce, no maštovita veganska i vegetarijanska jela uvjerit će vas u suprotno. Planirate li ovoga ljeta pozvati goste na druženje uz ljetni roštilj, iznenadite ih ukusnim vege ražnjićima od raznovrsnog ljetnog povrća s tofuom u glavnoj ulozi.

Ovi šareni ražnjići, koji se jednostavno i lako pripremaju, na prvu će osvojiti vaše goste finim okusom. Vege ražnjiće od mariniranog tofua, paprike, rajčice i tikvice, za koje vam donosimo recept, možete poslužiti, primjerice, s rižom, tahini pastom ili pak nekom salatom po vašem izboru.

Čvrsti tofu – najbolji za ražnjiće

Mekani tofu nije dobar izbor za ražnjiće. Birajte čvrsti tofu, koji ima kompaktnu teksturu. Sam po sebi, tofu ima neutralan okus, zato ga svakako obogatite marinadom. Budući da sadrži i dosta vode, prije mariniranja trebali biste ga pritisnuti kako bi iz njega izašao višak vode.

To možete učiniti tako da ga umotate u kuhinjski papir te ga pritisnete nekim malo težim predmetom. Iscijeđeni tofu moći će upiti mirise i okuse povrća, kao i marinade. Za pripremu ovih ražnjića, umjesto metalnih, radije birajte drvene štapiće jer se na njima tofu neće vrtjeti. Također, drvene štapiće prethodno ostavite da se namaču u vodi 20-ak minuta.

Veganski ražnjići – RECEPT

Sastojci koji su navedeni dovoljni su za 10 ražnjića. Povećajte količinu povrća i tofua ovisno o broju gostiju koje planirate pozvati.

Sastojci za marinadu:
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica sojina umaka ili tamarija
  • 1 žlica tekućeg dima (liquid smoke) – opcionalno
  • 1 žlica javorova sirupa ili drugog prirodnog sladila, po želji
  • 2 žlice nasjeckanog peršina (najbolje svježeg, no može i sušeni)
Za ražnjiće:
  • 400 g čvrstog tofua
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 narančasta paprika
  • 1 srednja tikvica
  • 1 crveni luk
  • 10-15 cherry rajčica
  • 10 šampinjona (ili drugih gljiva)
Priprema marinade:

1. U zdjeli izmiješajte sve sastojke za marinadu.

2. Nakon što ste pritisnuli tofu kako biste ocijedili višak vode, narežite ga na kockice veličine 2,5 cm. Dodajte ga u marinadu pa dobro izmiješajte.

3. Poklopite pa prebacite u hladnjak na barem 1 sat. Imate li vremena do pripreme ražnjića i dolaska gostiju, tofu možete ostaviti u marinadi i do 8 sati.

Priprema ražnjića:

1. Uzmite 10 drvenih štapića za ražnjiće pa ih ostavite da se namaču u vodi 20-ak minuta. Izvadite kockice tofua iz marinade.

2. Preostalo povrće i luk narežite na komade veličine zalogaja. Paprikama odrežite dno i vrh pa im izvadite sjemenke. Gljive očistite, odstranite im stapku, a klobuke ostavite za ražnjiće. Cherry rajčice su dovoljno male da ih možete ostaviti u komadu (prepolovite ih ako su malo veće). Tikvice narežite na ploške (ostavite im koru).

Sve povrće trebalo bi biti slične veličine kao i kockice tofua. Osim što će takvi ražnjići izgledati efektno, bit će ih i najlakše jesti.

3. Neposredno prije pečenja povrća, pripremite grill tavu pa je zagrijte na srednje jakoj vatri.

4. Uzmite štapiće pa na njih naizmjence nabodite tofu i narezano povrće. Poigrajte se bojama. Dodatno ih premažite preostalom marinadom od tofua.

5. Posložite marinirane ražnjiće u grill tavu, i to dijagonalno kako bi se najbolje ispekli. Pecite ih 5-7 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Povremeno okrenite ražnjiće u tavi kako bi se ravnomjerno pekli i kako ne bi zagorjeli.

6. Kad su pečeni, ražnjiće poslužite na tanjurima (možete im dodati još malo marinade). Pospite ih s malo narezanog peršina. Servirajte ih zajedno s rižom ili salatom.

Uz ražnjiće, po želji, možete poslužiti i malo tahini paste.

Savjet:

Ove ražnjiće možete obogatiti i nekim drugim povrćem. Volite li tempeh, i njega možete narezati i dodati među sastojke vaših ražnjića.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads