Ukiseljene rotkvice – osvajaju okusom i bojom

Volite ukiseljeno povrće i ne možete zamisliti ručak bez jednog takvog priloga? Ako ste se zasitili kiselih krastavaca, isprobajte rotkvice, kojih su tržnice sad već pune. Osim što će vas osvojiti okusom, očarat će vas i svojom crveno-ružičastom bojom.

Ukiseljene rotkvice, za koje vam donosimo recept, podići će okus baš svakog jela koje stavite na stol. Zavoljet će ih čak i oni koji nisu ljubitelji ovog proljetnog korjenastog povrća bez kojeg je uskrsna trpeza nezamisliva. Ovako pripremljene i ukiseljene, rotkvice gube onu svoju peckavu i oporu notu te postaju slatkasto-kiselkasti dodatak jelima ili prilog.

Dobrobiti rotkvica

Rotkvice spadaju među superzdravo proljetno korjenasto povrće. Osim vlaknima, bogate su i vitaminima i mineralima. Odličan su izvor kalija, kalcija, magnezija i vitamina C, a siromašne su kalorijama. Izvrsne su za probavni sustav jer smanjuju nadimanje i potiču peristaltiku crijeva.

Njihovom konzumacijom možete sniziti krvni tlak i potaknuti čišćenje bubrega. Zahvaljujući svojstvu hidratacije i razbijanja masnoća, odlična su namirnica za mršavljenje i proljetno čišćenje organizma.

Kiseljenjem, rotkvice čuvaju svoju hrskavost, a s procesom fermentacije, koji počinje nakon što ih zatvorite u staklenku, one postaju i odlična hrana za dobre bakterije u vašim crijevima.

Gotove u svega nekoliko minuta!

Recept za ukiseljene rotkvice je jednostavan: operite ih i narežite, stavite u staklenku i napunite toplom tekućinom za kiseljenje. No, premda ih možete pripremiti u svega nekoliko minuta, trebat ćete se strpjeti nekoliko dana kako bi se one ipak malo ukiselile.

Ukiseljene rotkvice odličan su dodatak sendvičima, tortiljama i salatama, a savršeno se slažu i s proljetnim i ljetnim juhama te sa sirnim delicijama. Poslužiti ih možete i kao prilog. Također, ovako pripremljene rotkvice odlična su ideja i za poklon ako želite razveseliti nekog strastvenoga gurmana.

Ukiseljene rotkvice – recept

Sastojci:
  • 1 svežanj rotkvica, opranih i narezanih na tanke ploške
  • ½ šalice jabučnog octa
  • ½ šalice smeđeg šećera (ili 2 žlice javorova sirupa)
  • ¼ šalice vode
  • 1 žličica himalajske soli
  • 1 žličica sjemenki gorušice
  • ½ žličice crnog papra u prahu
  • 1 lovorov list
  • ½ žličice crvene papričice u prahu
Priprema:

1. Narezane ploške rotkvica stavite u vruću, steriliziranu staklenku (čistu i opranu staklenku stavite na 10-ak minuta u pećnicu prethodno zagrijanu na 150 stupnjeva).

2. U emajlirani lonac stavite ocat, šećer, vodu, sol, začine i lovorov list pa zakuhajte.

3. Izlijte vruću tekućinu za kiseljenje preko rotkvica. Ostavite malo slobodnog prostora pri vrhu. Obrišite gornji rub staklenke pa stavite poklopac. Preko poklopca možete staviti prozirnu foliju. Ostavite da se staklenka ohladi (oko 1 sat).

4. Prije konzumacije, rashladite rotkvice barem 6 sati u hladnjaku, no najbolje je da ih ostavite nekoliko dana kako bi se ukiselile.

Ukiseljene rotkvice, neotvorene, mogu trajati oko 4 mjeseca. Jednom kada otvorite staklenku, potrošite ih u roku od tjedan-dva te ih također čuvajte u hladnjaku.

Dodatni savjet:

Umjesto lovora, u svoj omiljeni „kiseliš“ možete dodati kopar, metvicu, koromač ili bosiljak.

Poigrajte se različitim kombinacijama i odaberite onu koja vam savršeno odgovara.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.