Trikovi pomoću kojih se možemo oduprijeti nezdravoj hrani

Bez obzira na to koliko je jak naš karakter, ponekad se teško oduprijeti lošoj hrani – prženim jelima, slatkišima ili brzoj hrani. Svejedno budite svjesni da su ti trenuci, kada vas namame tortom na rođendanu ili kada u posljednjem trenutku svratite do restorana s brzom hranom, ključni trenuci koje ćete požaliti. Donosimo nekoliko trikova koji bi vam trebali pomoći u trenucima kada želja za određenom hranom nadvlada sve druge želje. To su oni trenuci u kojima ništa drugo nije važno, samo taj naš slatki/slani predmet želja.

Okružite se motivacijskim savjetima i slikama. I u kutiju s keksima možete sakriti kakvu motivacijsku sliku.


Trikovi kako se oduprijeti želji za određenom hranom

NE POPUSTITE

Oduprite se iskušenju. Ne zaboravite kako naše tijelo cijelo vrijeme komunicira s nama. Kada je umorno, nervozno ili mu nešto nedostaje, ono nam to pokušava reći. Zbog brzog tempa života prestali smo ga slušati. Umjesto da mu pružimo dovoljno sna, odmora, glazbenog užitka, opuštanja, tekućine i slično, često posežemo za najlakšim rješenjem – brzom hranom, slatkišima i alkoholom. Nemojte pokleknuti pred tim iskušenjima. Otkrijte što tijelo stvarno želi i treba.

U REDU, ODUSTANITE, ALI NEMOJTE SI LAGATI

Ako s vremena na vrijeme popustite i ipak posegnete za čokoladnim bombonima ili keksima, poslužite se malenim trikom. Čuvajte sve omote pojedenih bombona i slatkiša u prozirnoj čaši na vidljivom mjestu. Tako će vas čaša podsjećati koliko puta ste popustili želji za slatkišima.

MALO MOTIVACIJE NIKADA NE ŠTETI

Postaje li vaša želja za slatkom, masnom ili prerađenom hranom veća od one koja vas je potaknula na zdrav život? Sjetite se zašto ste započeli. Napišite ili nacrtajte to, izrežite iz časopisa ili skinite s interneta. Okružite se motivacijskim savjetima i slikama. I u kutiju s keksima možete sakriti kakvu motivacijsku sliku.

GRIJEH KAO NAGRADA

Niste perfekcionist? Vjerujete da se za naporan rad tu i tamo treba nagraditi, čak i ako to znači da ćete time prekršiti pravila? Kako bi upravo napornog rada bilo više nego prekršaja, zapisujte koliko ste iskušenja uspješno prevladali. Svaki put kada pobijedite svoju želju i ostati vjerni svom cilju, dajte si točku. Kada sakupite 15 točaka, nagradite se. Potom brojanje počinje ispočetka.

OTKRIJTE ZDRAVE INAČICE GRIJEHOVA

Ponekad se iskušenjima jednostavno ne možemo više odupirati. No, prije nego posegnete za prženim krumpirićima ili kolačima, razmislite možete li tu hranu pripremiti sami – na zdraviji način.


Zdrave inačice “grijehova”

Pečene krumpiriće možete jednako slasne napraviti sami u pećnici. Dovoljno je da ih tanko narežete, dobro osušite krpom, istresete na posudu obloženom papirom za pečenje, pokapate ih žlicom ulja i zapečete na 180 do 200° C. Posolite ih prije posluživanja.

Pohani sir može biti i manje masno jelo. Mozzarelu ili lagani sir narežite na uske štapiće. Umočite ih u istučeni bjelanjak, a zatim u mješavinu izdrobljenih lanenih sjemenki i mrvica. Pokapajte ih žlicom ulja i istresite na posudu s papirom za pečenje. Pecite u pećnici na 180 do 200° C.

Već tri dana sanjarite o čokoladi i ne znate hoćete li se moći još dugo opirati? U mikseru pomiješajte pola avokada, pola zrele banane, datulje ili žlicu sirupa agave ili malo stevije, žlicu gorke čokolade u prahu i malo vanilije. Krema će zadovoljiti i zahtjevnije sladokusce.

Sve se teže odupirete štandovima sa sladoledom? Štapnim mikserom pomiješajte jednu smrznutu bananu, žlicu ili dvije smrznutih borovnica ili jagoda, dodajte steviju ili agavin sirup i malo vanilije. Ako je mikser preslab za miješanje smrznutog voća, možete dodati malo obranog mlijeka ili jogurta.

Ponekad želimo kolače i vrag neka uzme svaku dijetu koja nam to brani. Za takve trenutke preporučujemo pripremu gorke čokoladne torte, koja će oduševiti i zahtjevnije sladokusce i ljubitelje čokolade. No, pozor! Takva torta ima jednaku kalorijsku vrijednost kao i svaka druga. Njezina jedina prednost je ta što u sebi skriva zdrave masti, vitamine, minerale i aminokiseline.

Kako izbjeći gluten: lista dozvoljenih i zabranjenih namirnica

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.