Suplementi – svi dobri oblici i kako ih uzimam

Sad kad znate koje sve suplemente koristim, evo kako ih uzimam na dnevnoj bazi i po kojem redoslijedu.

Jutro i prijepodne

Jutro, oko 6:30 h, započinjem s L Thyroxin-om, natašte. Nakon toga pauziram najmanje jedan sat. Što se tiče terapije, nakon 8 mjeseci suplementiranja, smanjena mi je s 200mg na 150mg.

Nakon ustajanja, uzmem Mg malat 425mg (3 tablete). Uz doručak koji uključuje i maslac, npr. ide D vitamin 14.000 IE (cholecalciferol) i vitamin K2 MK7 vitamin. Ovu kombinaciju D vitamina i vitamina K2 možete uzeti i uz ručak. Vitamine zalijem s pola litre domaćeg kefira.

Oko 11:00 h uzimam selen u obliku brazilskih oraha, dovoljna su dva dnevno. Ovdje napominjem da, ukoliko uzimate brazilske orahe, ne trebate raditi pauzu, kao što je to slučaj ako selen uzimate u tabletama. Tada je pauza obavezna. I zapamtite, selen ne voli citruse.

Popodne i navečer

Uz ručak ide i B12 (methylcobalamin) i B complex. Nakon ručka red je na Kelp algu, 300 mg. Kad počinjete s Kelpom, prva dva tjedna uzimajte 150 mg, a nakon toga 300 mg.

Prije večere uzmem Silimarin odnosno sikavicu i Solgar tablete Skin, nails, hair za kožu, nokte i kosu. Kad potrošim bočicu tih Solgarovih tableta, nastavim samo s bakrom. I to onim oblika glicinat.

Cink (oblik: pikolinat) uzimam svaki drugi dan, poslije 20:00 sati. Cink inače pijem i dodatno u zimskim mjesecima, odnosno vremenski oko pola godine. Omjer s bakrom je inače cink 10 mg-25 mg : bakar 1 mg, jer dosta umara.

Nakon toga uzmem i magnezij, Mg glicinat 200 mg, iako doza ovisi o simptomima koje trenutačno imam ili nemam (trnci, grčevi). Znači, prema tome i doziram.

Prije spavanja na redu je željezo Kendural C ili Solgar Gentle Iron 75 mg s limunadom ili C vitaminom, oblik camu camu. Nakon tuširanja namažem se uljem Mg klorida. Otopite ga u omjeru 1 : 1 s toplom vodom ili alkoholom.

Kako uzimati i kada pauzirati?

Ne opterećujte se ako nešto zaboravite popiti. Uzmite kasnije, dan je dug. Važno je samo određene suplemente odvojiti najmanje pola sata od drugih. Npr. Fe treba odvojiti 4 sata od terapije. A ako pijete i kalcij (oblik citrat), odvojite ga od terapije 6 sati. Antidepresive, terapiju za srce, ubrzani puls ili smirenje kiseline želuca odvojite od terapije 3 sata jer sprječavaju apsorbciju terapije.

Selen (oblik methionin), pijete jedan mjesec, nakon toga jedan mjesec pauze. Mg Plantrition je dosad najčišći, ne sadrži stearate (oblik glicinat).

Vrlo je važno pauzirati uzimanje svih suplemenata prije vađenja krvi, najbolje 10-14 dana!

Može se naći DLUX zeleni od 3000 IE u spreju i Boost (B12). U ljekarnama možete kupiti Kemig Mg klorid, pa napravite sami. Vit E (tokoferol ili tokotrienol).

Zašto uzimam toliko suplemenata?

Sad ću vam pojasniti i zašto uzimam toliko suplemenata. Prvenstveno zbog bolje pretvorbe T4 u fT3. I ne, ne smatram da je to pretjerano. Nisam ovisnik (i to su mi rekli!), već samo rješavam deficite, a sve kontroliram svaka 4 mjeseca. Isto tako, svi oblici su prirodni, tako da se definitivno ne trujem tabletama. A kad ste u velikom deficitu, hrana vam baš neće puno pomoći.

Sve naručujem s Amazona i iHerba. Sve možete naručiti sami, prilagoditi sebe i svojim potrebama. Ovo su, naravno, sve samo prijedlozi i odnose se na moje potrebe. Izračunajte cijenu svakog pojedinog pakiranja i pogledajte količinu. Naime, neki su proizvodi dovoljni za godinu dana.

I detox organizma je važan. Zato uzimam sikavicu (3 mjeseca), nakon toga napravim pauzu. Zatim ulje crnog kima, također tri mjeseca i nakon toga pauza. Jednom tjedno možete uzeti 2-3 žlice nerafinirane soli (direktno u usta i zaliti). Popijte je s 500 ml tople vode 500 ml i sokom od limuna. Dobri su i čaj od koprive ili maslačka.

Feritin održavam prirodnim sastojcima: čista aronija, sok bez šećera. Cink, B12 i Solgar za kosu, kožu i nokte trenutačno pauziram. A dodala sam si i Omega 3 1000 mg s obzirom da jedem premalo ribe.

Moja dijagnoza je hipotireoza i Hashimoto, pa svi koji ga imate i svi koji općenito imate problema sa štitnjačom, prije nego što počnete okretati očima na ovu moju količinu suplemenata, molim vas provjerite svoj vitaminsko mineralni status! Prije svega D vitamin, vitamin B12, feritin i  i CRP (koji daje lažan nalaz feritina ako je povišen).

Hipertireoza treba samo i isključivo rješavati deficite, a hipotireoza treba imati D, B12 i feritin u gornjoj trećini referentnih vrijednosti. Kako bi pretvorba T4 (Euthyrox, L Thyroxin, letrox) u fT3 mogla funkcionirati,vitaminsko-mineralni status mora biti uredan.

Dodatne napomene:

~ za detox se pije 2-3 žličice morske, jodirane soli (najvažnije je da je nerafinirana) s malo mlake vode i sokom limuna

~ bakar uvijek treba popiti poslije jela, jer je jako težak za želudac

~ cink umara, pa ga je stoga preporučljivo piti navečer

Za sve ove suplemente koje uzimam (one koji su trenutačno u deficitu), mjesečno potrošim oko 15 €, što je cca 0,50 € dnevno.

Moj trenutačni status

Ulje crnog kima je najbolje piti 3x dnevno po 1 žličicu. Mg uzimam nekoliko puta tijekom dana, ukupno bar 400-600 mg ili više (u jednoj je tableti 125 mg, pogledajte sastojake)  D vitamin od 10.000 mi se nije podigao u krvi, nego tek onaj od 14.000 dnevno (Vitamaze), a ponekad uzimam i 20.000 iu (kada padne na 30ng, jer ga tijelo jako crpi). Uvela sam i Omegu 3. K2 mk7 ne pijem više redovito, već samo ako ne uspijem popiti svoju dnevnu dozu od 600 ml kefira. Kelp sam morala prekinuti (pila sam 750 mcg) jer je TSH prešao 4, a free hormoni se snizili s mojih optimalnih vrijednosti, pa je zavladao umor. Nakon 3 mjeseca pauze TSH je 2 (godinama je bio 0), free hormoni bolji, a ja opet fit. Planiram uskoro kontrolu joda u 24h urinu i nakon toga ću odlučiti kako dalje. Do tada Kelp najvise 300 mcg dnevno. I za kraj ono najvažnije: pratite sebe, sve je individualno 😊 …

Napomena redakcije:

Ovo su Marinina osobna iskustva i način na koji ona uzima dodatke prehrani.

Dodatne preporuke:

Željezo bi se zajedno s C-vitaminom trebalo uzimati ujutro. Velik broj osoba C-vitamin razbuđuje, pa na ovaj način može poništiti opuštajuće djelovanje magnezij-glicinata.

Cink bi, uz bakar zbog bolje resorpcije, trebalo uzimati između obroka.

Kad je riječ o omega masnim kiselinama, podatak da se uzima omega od 1000 mg nije najispravnije (obično je riječ samo o količini ulja u kapsuli) – treba definirati omjer EPA i DHA. Tijelu je potrebno 1000 mg tih masnih kiselina, a ne ribljeg ulja, pa treba dobro proučiti deklaraciju jer kapsule od 1000 mg čistih masnih kiselina ne postoje, a najviša doza u pojedinačnoj kapsuli je 860 mg (i to u recentnom lijeku, a dobivaju ga samo pacijenti koji prebole infarkt miokarda).

Što se tiče vitamina D3, do 10 000 IU uz njega treba dodati i 100 mcg K2.

Umjesto brazilskih oraha preporuka je uzimati 100 mcg selenometionina.

Marina VK: Suplementi – kako i zašto ih koristim?

Marina VK: Opadanje kose i kako sam riješila problem?

 

Marina Tibold

Volim pomagati, motivirati i dijeliti svoje iskustvo, jer sam puno naučila o štitnoj žlijezdi i dovela u red svoje simptome. Malo je reći da se osjećam odlično! Medicinska sam sestra i živim u Njemačkoj.