Što se događa s tijelom kad prestanemo jesti bijeli kruh?

Tisuće blogera redovno dijeli priče o tome što im se promijenilo u životu otkako su prestali jesti namirnice koje sadrže brašno. Rezultati su zaista zapanjujući. Ten im se proljepšao, težina smanjila, postali su ispunjeni energijom, zdravlje im se poboljšalo, uključujući i hormone štitnjače. Ipak, je li sve to istina? Odlučili smo ispitati, a vi sami donesite zaključke. I odluke!

Nema nikakve sumnje da su integralni kruh, kao i peciva od raži, zobi i mekinja vrlo korisni za organizam. Zato nije nikakvo čudo da čovjek može dosta dugo preživjeti samo na crnom kruhu i vodi. Međutim, s bijelim je sasvim druga priča. Brašno se u 20. stoljeću počelo proizvoditi industrijski i njegova kvaliteta je značajno opala. Zato je preporuka da iz prehrane izostavite kruh koji se priprema od bijelog brašna. Evo i zašto.

Pšenično zrno je u početku vrlo bogato vitaminima, ali u procesu prerade zrna i njegovog pretvaranja u brašno, sva ta korisna svojstva jednostavno nestanu.

Razlog broj 1: Beskoristan proizvod

Pšenično zrno je u početku vrlo bogato vitaminima, ali u procesu prerade zrna i njegovog pretvaranja u brašno, sva ta korisna svojstva jednostavno nestanu. Potpuno prerađeno bijelo brašno zadrži samo oko 30% korisnih tvari, koje nakon dva tjedna prestanu biti aktivne. A koji je rok trajanja brašna? 12 mjeseci. Svima toliko omiljen bijeli kruh koji se priprema od njega, sastoji se zapravo od beskorisnog bijelog praha, iako ga nazivaju brašnom najviše kvalitete.

Razlog broj 2: Odsustvo okusa

Priznajte, bijeli kruh nema okusa. A upravo ga zato mnogi obožavaju. Možete osjetiti okus drugih namirnica koje jedete zajedno s njim. Međutim, bijeli kruh ga ni ne poboljšava, kao što čine proizvodi od integralnog brašna.

Razlog broj 3: Toksičnost

Uzgajanje pšenice je u  suvremenom svijetu dostiglo ogromne razmjere. Kako bi prinosi bili što veći i brži, ona se prska pesticidima. Da se riješe glodavaca i gljivica proizvođači je tretiraju raznim kemijskim preparatima, ali glavno je ono što je čeka dalje. Proizvođači koriste iste tvari za izbjeljivanje koje koristimo i za pranje kako bi brašno bilo bijelo: benzoil peroksid, natrij i kalcij pirosulfat, kao i klor dioksid. Uvijek treba utvrditi od kakvog je brašna napravljen kruh: rafiniranog ili organskog. Rafinirano brašno prolazi cijeli gore opisani put.

Razlog broj 4: Osip na koži

Ono smo što jedemo. Ako u prehranu uvrstite razne vrste proizvoda od brašna, to će se sigurno odraziti na vašu kožu. Osip na koži najčešće je rezultat reakcije na gluten (pšenični kompozitni protein) koji se nalazi u kruhu. Gluten se praktički ne izlučuje iz organizma i taloži se na zidove crijeva, oštećujući im resice, tako da one vremenom poremete funkciju apsorbiranja korisnih tvari. I zato, prije nego što opet odete kod kozmetičara, razmislite o svojoj prehrani.

Razlog broj 5: Problemi s probavom

Za ovo opet možemo “okriviti” gluten: on narušava integritet stanica u crijevima i time izaziva niz problema probavnig sistema. Kruh od cijelog zrna sadrži element koji je jako važan za ljudski organizam – celulozu, a nje u proizvodima od “visokokvalitetnog brašna” praktički nema. Samo 5-6 komada integralnog kruha na dan, osigurat će vam dnevnu potrebu za celulozom. Ako želite zadovoljiti tu potrebu voćem i povrćem, morat ćete pojesti 14 jabuka ili 21 mrkvu ili 25 rajčica ili 2,3 kg krastavaca.

Razlog broj 6: Prijevremeno starenje

Sad vam je već sasvim jasno da cijeli sastav bijelog kruha bukvalno vrišti kako je to sasvim prazna hrana, proizvod sasvim lišen hranljivih tvari. Kad živi od hrane u kojoj nema potrebnih vitamina, naš organizam ne može održati svježinu i mladost. Zbog toga ljubitelji tijesta obično izgledaju stariji nego što jesu.

Razlog broj 7: Ovisnost

Lako je steći ovisnost o bijelom kruhu, kao o narkoticima. Bijelo brašno zapanjujuće brzo oslobađa šećer u krvotok, a posljedica toga je oslobađanje hormona inzulina. Pojeli ste samo jedan komad peciva, ali razina šećera vam je naglo porasla, a onda isto tako brzo opala. I sad se osjećate tromo i opet imate želju jesti brze ugljikohidrate, kako biste se osjećali bolje. Takvi nagli skokovi razine šećera u krvi mogu čak dovesti do dijabetesa.

Razlog broj 8: Prekomjerna težina i gojaznost

Mnogima je upravo ovaj razlog presudan da odustanu od peciva. Više od 70% ljudi koji sasvim izbace kruh iz prehrane, u prva dva tjedna nakon toga izgubi na težini. Sto grama bijelog brašna sadrži samo 0,6 g celuloze, a ostatak njegovog sadržaja se primjetno taloži na butinama, bokovima i trbuhu u obliku masnih naslaga.

Kruh ima čak viši glikemijski indeks nego tabla čokolade, a škrob koji se nalazi u pekarskim proizvodima brzo se razlaže u digestivnom traktu i ulazi u krvotok kao glukoza. Sve to znači da ćete uskoro ponovo osjetiti glad. Stoga, budite pažljivi i uvijek pažljivo proučite sastav proizvoda koji kupujete.

Jeste li sad spremni odreći se bijelog kruha?

~

* PROČITAJTE I OVE ČLANKE:

Što gluten radi štitnjači i 10 znakova da vam smeta gluten

Gluten i celijakija

Gluten Free – život bez glutena

Bezglutensko čudo od kruha

Najbolje bezglutenske palačinke

Bezglutenski tiramisu kao lagani desert

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads