Što kada nas muči žgaravica ili refluks?

Žgaravica je neugodan osjećaj pečenja koji se javlja u srednjem ili donjem dijelu prsišta, a s kojim se svakodnevno susreću milijuni ljudi diljem svijeta. Želučani refluks je, pak, pojava kada se sadržaj želuca vraća u jednjak te je uglavnom riječ o normalnom procesu kod djece i odraslih.  No, ako se javlja više od dva puta tjedno, može predstavljati simptom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Stanje je to u kojem želučana kiselina oštećuje sluznicu i uzrokuje bolove. Osim žgaravice, tipični simptomi želučanog refluksa uključuju kiseli okus u stražnjem dijelu usne šupljine, poteškoće s gutanjem, ali i kašalj, astmu, oštećenje zubne cakline te upalu sinusa.

Uvođenjem jednostavnih promjena u prehrambenim i drugim životnim navikama moguće je značajno smanjiti simptome refluksa i žgaravice te na taj način poboljšati kvalitetu života.

Unos fermentiranih mliječnih proizvoda, banana, proizvoda s niskim udjelom masti, cjelovitih žitarica, integralne tjestenine i krekera doprinosi smanjenju simptoma žgaravice.


Uvedite promjene u prehrani

Prije svega, izbjegavajte obilne obroke. Razina želučane kiseline povećava se nakon obroka pa će obilne porcije samo pogoršati postojeći problem. Stoga je preporuka dnevni unos hrane raspodijeliti u više manjih obroka kako bi se ujedno smanjilo i naglo povećanje razine želučane kiseline.

Poznato je da određena vrsta hrane može oslabiti gastroezofagealni sfinkter, prstenasti mišić koji dijeli želudac od jednjaka,  te na taj način uzrokovati i pojačavati žgaravicu. Kava, čaj i proizvodi s kofeinom, alkoholna pića, citrusno voće i sokovi od citrusa, luk, češnjak, krastavci, čokolada, paprika i rajčica namirnice su koje u najvećem broju slučajeva pogoršavaju simptome žgaravice. Stoga ih se preporuča izbjegavati ili barem ograničiti njihov unos. Osim toga, važan je i način pripreme hrane. U svakom se slučaju preporučuje izbjegavati prženje u dubokom ulju i masti.

S druge strane, pokazalo se da unos fermentiranih mliječnih proizvoda, banana, proizvoda s niskim udjelom masti, cjelovitih žitarica, odnosno integralne tjestenine i krekera te adekvatne količine vode tijekom dana doprinosi smanjenju simptoma žgaravice.


Žvakaće gume mogu biti od koristi

Istraživanja su pokazala kako žvakanje žvakaćih guma može pomoći u smanjenju simptoma žgaravice. Naime, žvakanjem se povećava proizvodnja sline koja zatim smanjuje kiselost u jednjaku. Posebno su se učinkovitima pokazale žvakaće gume koje u svojem sastavu sadrže bikarbonate.

Paprena metvica popularni je sastojak žvakaćih guma, ali i biljnih čajeva. Iako je broj znanstvenih dokaza ograničen, postojeće studije pokazale su kako velike doze metvice mogu pogoršati simptome želučanog refluksa. To se najvjerojatnije događa zbog toga što iritiraju unutrašnjost jednjaka. Osjetite li da vam metvica pogoršava simptome žgaravice, svakako je izbjegavajte.


I način spavanja može pomoći kod žgaravice

Organizam je razvio neke vlastite mehanizme kojima se nastoji zaštititi od neželjenih posljedica refluksa kiseline. Ti prirodni mehanizmi uključuju gravitaciju, gutanje i slinu koja sadrži bikarbonate koji neutraliziraju želučanu kiselinu.

Nažalost, ovi su mehanizmi djelotvorni samo danju. Stoga refluks koji se javlja noću može uzrokovati veću štetu od onoga koji se javlja danju. To se najviše odnosi na poteškoće s utonućem u san, ali i na cjelokupnu kvalitetu sna. Rezultati analize nekoliko kontrolnih studija pokazali su da je podizanje uzglavlja kreveta učinkovita strategija kako smanjiti simptome refluksa i žgaravice tijekom noći.

Zanimljiva su istraživanja koja pokazuju da spavanje na desnome boku može pogoršati simptome refluksa tijekom noći. Uzrok tome nije u potpunosti jasan, a najvjerojatnije se može objasniti anatomijom ljudskog tijela. Naime, jednjak ulazi u želudac s njegove desne strane. Kada ležimo na desnom boku, želučana kiselina prekriva donji sfinkter jednjaka. To povećava rizik od prelaska kiseline u jednjak i nastanka refluksa. Budući da većina nas mijenja svoj položaj tijekom spavanja, preporuka za spavanje na desnom boku ne čini se sasvim praktičnom. No, odmaranje na lijevom boku prije spavanja moglo bi biti korisno i pomoći da se lakše utone u san.


Žgaravica u trudnoći

Trudnoća je specifično razdoblje u kojemu često dolazi do različitih probavnih tegoba. Dok prvo tromjesečje obilježavaju mučnina i povraćanje, u drugom i trećem tromjesečju nerijetko se javljaju žgaravica i refluks. Uzroci nastanka žgaravice u trudnoći objašnjavaju se povećanjem volumena maternice. Ona sve više pritišće želudac, pojačavajući time i probavne tegobe. Međutim, glavnim krivcem se ipak smatra hormon progesteron. To je tzv. čuvar trudnoće, koji ima opuštajuće djelovanje na mišiće. A sve se potom odražava i na želudac te cjelokupni probavni sustav, čiji se rad tada usporava.

Osjete li simptome žgaravice i refluksa, trudnicama se savjetuje da slijede preporuke o unosu hrane kod prisutne žgaravice. A poseban je naglasak na više manjih obroka tijekom dana, odnosno izbjegavanje preobilnih obroka koji opterećuju proces probave.

Autorica: prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.