Slanutak – jedna od najzdravijih namirnica

Grah garbanzo ili slanutak, podrijetlom iz Perzije, ima delikatesan miris i nježan okus. Pronalazimo dokaze toga da se slanutak koristi već više od 7000 godina.Slanutak je bio omiljeno jelo Egipćana, Grka i Rimljana, a postepeno se proširio u druge zemlje svijeta. Sada su najveći proizvođači slanutka Indija, Pakistan, Turska, Etiopija i Meksiko.

Najpoznatija jela od slanutka su hummus (namaz od slanutka) i falafel (pržene kuglice od slanutka).

Slanutak se također može pripremiti s povrćem, s curry sosom ili poslužiti kao salata. Brašno od slanutka koristi se za pripremu mnogih delikatesnih jela, na primjer pakora (pohanog povrća na indijski način) i dvaraka burfi (slatkiša od slanutkovog brašna).

Osim toga što je ukusan, slanutak je vrlo zdrava namirnica, posebno pogodna za dijabetičare.


Dobrobiti slanutka

Bogat je izvor nutrijenata

– sadrži molibden (mineral u tragovima), dijetalna vlakna, folnu kiselinu i mangan, bogat mineralima poput željeza, magnezija, bakra i cinka

Ima niski glikemijski indeks

– istraživanja glikemičnog indeksa namirnica su pokazala, da slanutak ima niski glikemični indeks (28-32)

Sadrži puno proteina

– slanutak je važan izvor makro nutrijenata i sadrži puno proteina. Kuhani slanutak s povrćem i cjelovitim žitaricama poput riže odličan je visoko-proteinski nemasni obrok.

Smanjuje kolesterol

– dijetalna vlakna koja sadrži slanutak pomažu u snižavanju kolesterola u krvi na način da se vežu uz žučne kiseline u tankom crijevu i sprječavaju njihovu reapsorpciju.

 

Pogodan je za dijabetičare

– slanutak sprječava nagli porast šećera u krvi nakon jela i zbog toga je idealna namirnica za dijabetičare. Znanstvena istraživanja potvrđuju da redovito konzumiranje slanutka može spriječiti dijabetes.

Sprječava bolesti srca

– redovito konzumiranje slanutka može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca.

Istraživanja koja su trajala 25 godina i u kojima je sudjelovalo više od 16000 ljudi diljem svijeta pokazala su da je kod ljudi koji su redovito konzumirali mahunarke rizik od srčane bolesti bio smanjen za 80%.

Omlet od slanutka s paskima

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads