Razlika između prirodnih i sintetičkih vitamina

Vitamini su esencijalni nutrijentni neophodni za rast, razvoj i normalno funkcioniranje čitavog ljudskog organizma. Svaki od njih ima određenu funkciju, a njihov se nedostatak može negativno odraziti na svaki, pa i onaj najmanji organ u našem tijelu. Nezamjenjivi su borci u očuvanju i jačanju imuniteta, što je od velike važnosti upravo u ovo jesensko i nadolazeće zimsko vrijeme. Prema nekim stručnim dokazima redovito unošenje vitamina je odličan način prevencije pojedinih bolesti, između ostalog i onih težih, poput srčanih bolesti i raka. No, ono što je manje poznato i na što ćemo se osvrnuti je razlika između prirodnih i sintetičkih vitamina.

Prirodni vitamini

Svježe organsko ili domaće voće i povrće svakako je najvrijedniji prirodni izvor svih prijeko potrebnih tvari, pa tako i vitamina. Pod uvjetom da smo potpuno zdravi, konzumiramo li ga redovito, apsolutno se ne trebamo brinuti o tome unosimo li dovoljno vitamina i ostalih neophodnih nutrijenata. U tom slučaju najčešće vam nisu potrebni vitaminski dodaci. Ali, oboljeli od bolesti štitnjače itekako imaju i razloga i potrebe družiti se sa suplementima.

Jeste li znali da jedna do dvije naranče dnevno osiguravaju preporučenu količinu vitamina C, a istovremeno opskrbljuju tijelo i drugim vrijednim tvarima? A popijete li šumeću tabletu vaš će organizam dobiti određenu količinu vitamina C upitne kvalitete – i to je sve što će dobiti. Pojedete li jednu naranču priuštili ste svom tijelu prirodnu i snažnu dozu ovog dragocjenog vitamina. Istovremeno ste ga počastili i mnogim važnim nutrijentima – od vitamina A, B1, B9 (folna kiselina), minerala kalija i kalcija do vlakana. Nadalje, uz poznate karotenoide, terpene i flavonoide naranča u svom sastavu sadrži i preko 50 antikancerogenih tvari.

No, kod određenih bolesti, kao što su bolesti štitnjače, nadomjestak vitamina i te kako je važan za organizam. Zato je izuzetno važno znati koje suplemente uzimate, jer koliko god vas privlačili šareni šumeći vitamini s polica trgovina, njihovo je djelovanje u ovom slučaju – nezadovoljavajuće.

Sintetički vitamini

U današnje vrijeme tržište je preplavljeno raznim vitaminskim pripravcima. Najčešće ih možete kupiti u obliku tableta i kapsula i umjetno su proizvedeni kako bi oponašali prirodne vitamine i njihove funkcije. U slučaju sintetičkih vitamina radi se zapravo o “izoliranim” vitaminima. To znači da ne dolaze “u paketu” s drugim antioksidansima i fitonutrijentima koji između ostalog kontroliraju način kako će ih tijelo prepoznati i iskoristiti – što je zapravo osnovni preduvjet za potpunu funkcionalnost vitamina. Zato je vrlo važno znati jesu li suplementi odnosni vitaminski pripravci koje uzimamo prirodni ili sintetički?

Sintetički vitamini su poznati i kao laboratorijski izolirani vitamini promijenjene strukture i sastava. Za razliku od njih, prirodni vitaminski suplementi su proizvedeni tako da je u potpunosti očuvana njihova molekularna i biokemijska struktura. U procesu njihove proizvodnje nisu korištene kemikalije, aditivi i ostali štetni dodaci i kao takvi ne predstavljaju prijetnju za zdravlje.

Skrivene opasnosti

S druge strane, opasnosti sakrivene u sintetičkim vitaminima nisu nimalo bezazlene, a njihova vrijednost nije ni približna onoj koju predstavljaju njeni tvorci. Pojedini vitaminski dodaci su upitnog porijekla, sastava i kvalitete te kao takvi predstavljaju dodatan rizik za zdravlje.

Za razliku od prirodnih, većinu sintetičkih vitamina organizam daleko teže apsorbira, a puno brže eliminira, te je iz tog razloga njihova učinkovitost umanjena. Dokazano je da određeni sintetički vitamini imaju kristalnu strukturu, što je nepoželjno, jer se ne razgrađuju, već se u obliku kristala talože u organizmu. Nerijetko izazivaju i mnoštvo nuspojava poput alergijskih reakcija, želučanih tegoba, problema s očima, svrbeža, suhoće kože itd.


Sintetički vitamini koje trebate izbjegavati

 • Vitamin A: acetat i palmitat
 • Vitamin B1: tiamin mononitrat, tiamin hidroklorid
 • Vitamin B2: riboflavin
 • Pantotenska kiselina: kalcijev D-pantotenat, natrijev D-pantotenat
 • Vitamin B6: piridoksin hidroklorid
 • Vitamin B12: kobalamin
 • PABA (paraaminobenzojeva kiselina): aminobenzojeva kiselina
 • Folna kiselina: pteroilglutaminska kiselina
 • Kolin: kolin klorid, kolin bitartrat
 • Biotin: D-biotin
 • Vitamin C: askorbinska kiselina
 • Vitamin D: ozračeni ergosterol, kalciferol
 • Vitamin E: D-alfa-tokoferol, DL-alfa-tokoferol, D-alfa-tokoferil acetat, DL-alfa-tokoferil acetat, D-alfa-tokoferil kiseli sukcinat
 • Vitamin K: medanion-K3

Što možete učiniti?

Birajte prirodne vitaminske dodatke pri čemu obavezno obratite pažnju na sljedeće:

Pročitajte sastav proizvoda – svi sastojci trebali bi biti navedeni na etiketi što će vam otkriti je li proizvod baziran na prirodnim sastojcima.

Koristite različite izvore kako bi se informirali ima li u proizvodu aditiva ili drugih štetnih sastojaka koji su na etiketi najčešće deklarirani kao “ostali sastojci”.

Pronađete li na etiketi riječ “prirodno” to ne znači da ste sigurni jer proizvođačima je dopušteno koristiti riječ “prirodno” ako najmanje 10% proizvoda dolazi iz prirodnih izvora. Dakle, proizvod je siguran samo ako na etiketi piše “100% prirodno”.

Provjerite je li proizvod prošao detaljne kontrole kvalitete i je li izrađen prema najvišim standardima.

Istražite posjeduje li proizvod ISO i NSF certifikat.

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.