Otežana probava laktoze

Kod osoba koje ne mogu probaviti mliječni šećer – laktozu, nakon konzumiranja mlijeka javljaju se probavne tegobe – podrigivanje, nadutost, osjećaj težine u želucu, proljev i mučnina. Navedeni simptomi javljaju se kao posljedica nedostatka crijevnog enzima laktaze, potrebnog za razgradnju laktoze. Učestalost tog poremećaja znatno se razlikuje u pojedinim dijelovima svijeta. U Europi intolerancija laktoze pogađa od pet do 12 posto bijele populacije, a među određenim etničkim skupinama javlja se u razmjerima od 50 do 80 posto.

Alergijska reakcija na hranu uvelike se razlikuje od reakcije uzrokovane intolerancijom. Kod alergija je riječ o interakciji određenih komponenti iz hrane (najčešće proteina) s imunološkim sustavom.

Intolerancije na hranu obično ne uključuju toliko burne reakcije i javljaju se odgođeno, nekoliko sati nakon unošenja u organizam. Mogu se javiti zbog nedostatka probavnih enzima, kao što je slučaj s laktozom. No, postoje i intolerancije koje nastaju uslijed drugih mehanizama. Dijagnostički testovi za alergije, intolerancije zbog nedostatka probavnih enzima i intolerancije uz imunološki odgovor,  različiti su.


Najbolje je nadomjesno liječenje

Kao rješenje ovoga problema preporučuje se dijeta bez mlijeka i mliječnih proizvoda. Ona, međutim, vrlo često sa sobom nosi različite prehrambene nedostatke, osobito kalcija koji je obilno zastupljen u tim proizvodima. Osobe koje ne podnose mliječni šećer ne moraju se u potpunosti odricati mlijeka, s obzirom na to da je danas dostupno i mlijeko bez laktoze. Ipak, neke osobe ne podnose niti male količine laktoze.

Najbolje i najelegantnije rješenje za intoleranciju laktoze je nadomjesno uzimanje enzima laktaze uz obrok bogat laktozom. Takve pripravke preporučljivo je uzimati uz svaki obrok koji sadrži laktazu. O učinkovitosti tog pristupa svjedoči i činjenica da za laktazu postoji odobrena zdravstvena tvrdnja koja glasi: „Enzim laktaza pospješuje probavu laktoze kod osoba koje imaju teškoća s probavom laktoze.“ Pripravci koji imaju dodanu vrijednost su oni koji osim laktaze sadrže i druge vrste probavnih enzima. Naime, intolerancija na laktozu često nije jedini problem koji muči određene osobe. Kod njih se nerijetko javljaju i teškoće s probavom drugih vrsta šećera ili drugih sastojaka hrane.

Autor: doc. dr. sc.  Darija Vranešić Bender , nutricionistica

 

Light, bez glutena, organsko… Kako pravilno čitati oznake na proizvodima?

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads