Najbolji detoks savjeti

Kada je pravo vrijeme za čišćenje organizma, lako ćete prepoznati po tome što će vam tijelo slati jasne signale. Signalizirat će da mu je potrebna zdrava hrana, potpuna detoksikacija i da mu je dosta terora rafiniranom i teško probavljivom hranom i pićem.

Najčešći simptomi za koje je najbolje rješenje detoksikacijska dijeta su loša i usporena probava, spor metabolizam, umor, razdražljivost i naravno – candida.

Detoks tretman bit će najučinkovitiji ako je cjelovit. Ukratko, zdrava hrana i prihvaćanje novih zdravih navika su nužni. Izbacivanje teško probavljive, nutritivno bezvrijedne procesuirane hrane i šećera najbolja je stvar koju možete učiniti iz ljubavi prema svojoj jetri i bubrezima, glavnim organima čistačima.

U nastavku saznajte kako ubrzati i poboljšati probavu te kako potaknuti prirodno čišćenje tijela iznutra i izvana.

Detoks tretman bit će najučinkovitiji ako je cjelovit. To znači – zdrava hrana i prihvaćanje novih zdravih navika, izbacivanje teško probavljive, nutritivno bezvrijedne procesuirane hrane i šećera.


Prirodna detoksikacija jetre

Prirodno čišćenje jetre bit će učinkovitije ako u svoje detoks protokole ubacite i najbolje od fitoterapije – tinkturu sikavice, artičoke ili maslačka.
Sikavica sadrži silimarin koji obnavlja jetrene stanice i stimulira njihov rast.
Počnite koristiti i kurkumu i to najbolje u obliku paste od kurkume. Isprobajte djelotvornost blagotvorne miso juhe i pravog zelenog čaja koji sadrži moćan detoks sastojak katehin.

Kako potaknuti probavu i ubrzati metabolizam 

Vjerojatno se ne krećete dovoljno i ne pijete dovoljno tekućine. Pijte više vode i nezaslađenih biljnih čajeva. Jedite više kratko kuhane zelenjave, bogata povrtna variva s cjelovitim žitaricama i mahunarkama uz dodatak lanenih sjemenki, hladno prešanih ulja i začina kao što su đumbir i chili. Poticanje probave bit će lakše uz biljne tinkture kičice, sladića, stolisnika ili maslačka. Šećite, biciklirajte ili uživajte u bilo kakvoj fizičkoj aktivnosti svaki dan barem pola sata.


Čišćenje crijeva prirodnim putem

Jednom riječju – vlakna. Jedite više cjelovitih žitarica i mahunarki te probajte genijalne psyllium ljuskice koje možete ubaciti u smoothie ili sok. Savjet – popijte ih odmah, prije nego se pretvore u gustu želiranu masu koju će biti teško gutati. Psyllium će snažno potaknuti detoks crijeva i riješiti probavne smetnje.

Psyllium za veliko čišćenje crijeva

Savršeni dodaci prehrani za turbo detoks

Prije svega – chlorella. Ova moćna modrozelena alga je super-čistačica koju svakako konzumirajte svaki dan dok traje detoksikacija. Pametno je koristi i probiotike za podršku cijelom probavnom sustavu i to posebno ako provodite candida detoks režim. Probajte prirodne probiotike i jedite mnogo fermentirane hrane kao što je miso, daikon i čičoka.

Napravite sami kefir i ostale fermentirane probiotike

Omogućite svom organizmu čišćenje krvi i čišćenje jetre od toksina te općenito odmor od maltretiranja neodgovarajućom hranom, pićem i nedovoljnim odmorom. Vaša jetra, bubrezi i probavni organi zaslužuju odmor. I to najmanje 4 tjedna. Mislite što jedete. Imate samo jedno tijelo – volite ga!

Autorica: Irina Zafranović

Detox + recept za čišćenje crijeva

Detoksikacija – pomozite tijelu na pametan način

5 savjeta za detoks limfnog sustava

Dr. Alejandro Junger: CLEAN – program za detoksikaciju organizma

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.