Mogu li se sodom bikarbonom ukloniti pesticidi iz voća i povrća?

Pesticidi su zlata vrijedni kada ih promatramo iz perspektive njihovog učinka na suzbijanje bolesti i štetnika biljaka čime osiguravaju dobar urod. Kod dobre poljoprivredne i proizvodne prakse količina ostataka pesticida u voću i povrću ne prelazi granicu dopuštene količine pesticida. No, svjedoci smo čestih izvješća o povlačenju proizvoda s tržišta zbog ostataka pesticida u hrani. Potrošače zabrinjavaju ostaci pesticida u hrani zbog njihovog dokazanog negativnog učinka na zdravlje. Određeni pesticidi su neurotoksični, karcinogeni te mogu narušiti reproduktivno zdravlje i uzrokovati proizvodnju abnormalnih stanica u organizmu.

Jedna od često prakticiranih kućnih metoda uklanjanja pesticida s površine namirnica je i uranjanje u otopinu sode bikarbone.


Metode uklanjanja ostataka pesticida

Uobičajene metode uklanjanja ostataka pesticida s površine namirnica su pranje vodom, guljenje, blanširanje i kuhanje. Pranje voća i povrća vodom važan je prvi korak prije konzumacije. Na taj se način, osim nečistoća, uklanjaju i ostaci nekih pesticida. Nažalost, ispiranje vodom neće uspjeti ukloniti sve ostatke pesticida s površine namirnica jer su neki pesticidi hidrofobni, odnosno netopivi u vodi. Istraživanja pokazuju kako se ispiranjem vodom može ukloniti između 25 i 60% ostataka pesticida. Međutim, ispiranje je potrebno provoditi najmanje 5 minuta. Voće i povrće može se i namakati u vodi nakon ispiranja, ali dodatno namakanje neće značajno smanjiti količinu pesticida.

Što kaže znanstvena literatura?

Jedna od često prakticiranih kućnih metoda uklanjanja pesticida s površine namirnica je i uranjanje u otopinu sode bikarbone. Istraživanje objavljeno 2017. godine znanstvenika sa Sveučilišta u Massachusettsu ispitivalo je koliko je učinkovito uranjanje jabuka sorte gala u 1% otopinu sode bikarbone u uklanjaju dvije vrste pesticida (tiabendazola i fosmeta). Rezultati su pokazali kako je soda bikarbona uspješno uklonila 80% tiabendazola te čak 95,6% fosmeta nakon 12 do 15 minuta stajanja u otopini. Kupke sa sodom bikarbonom uzrokuju razgradnju pesticida i dobivanje različitih metabolita. S obzirom da dobiveni kemijski spojevi još nisu dovoljni ispitani, pranje voća i povrća uranjanjem u otopinu sode bikarbone nije univerzalno prihvaćeno. I to ne samo zbog potencijalnog štetnog učinka na zdravlje ljudi, već i zbog mogućeg negativnog utjecaja na okoliš.


Zašto potpuno uklanjanje pesticida nije moguće?

Tijekom vremena, određena vrsta pesticida s površine voća i povrća prodire dublje u plod. Nažalost, ispiranjem namirnica sa sodom bikarbonom nije učinkovito kada su u pitanju pesticidi koji su dublje u plodu. U tim je slučajevima guljenje najbolje rješenje. No, s druge strane, guljenjem kore uklonit ćemo i obilje korisnih tvari koje se nalaze u kori te neposredno ispod kore voća i povrća.

Učinkovitost ostalih metoda uklanjanja pesticida je upitna

U znanstvenoj literaturi se mogu pronaći ispitivanja o učinkovitosti uklanjanja pesticida iz hrane uz pomoć ozona i elektrolize. Naime, podaci uranjanju voća i povrća u kupke koje sadrže vodu s ozonom ili vodu u kojoj je provedena elektroliza vode i soli govore kako su ove kupke učinkovite u uklanjanju ostataka pesticida iz namirnica. No, valja naglasiti kako je provedenih istraživanja premalo da bi se donio stopostotni zaključak.

Autorica: Mirja Zupčić, dipl.ing.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.