Mažuran (Origanum majorana L.), pripada obitelji usnatica. Poznat je i pod nazivima majoran, majorana, mažuran divlji i sl. Spominju ga već u starom Egiptu, a posvećen je bio bogu Ozirisu. Zbog ljekovitih svojstava preporučivali su ga u ljekovite svrhe Hipokrat, Paracelsus, Hildegard iz Bingena.
Ima uspravnu stabljiku visoku od 20 do 50 cm, jako razgranjenu, u tanje, ali žilave četverobridaste ogranke. Listovi su nasuprotni sjedeći ili s kratkom peteljkom, duguljasti, cjelovitog ruba, s obje strane dlakavi. Cvjetovi su svijetlocrveni ponekad bijeli, u gustim, jajastim odnosno kuglastim nakupinama smješteni u pazušcu vršnih listova.
Potječe iz Indije odakle se proširio po arapskim zemljama, Egiptu, ali i Sredozemlju. Uglavnom se uzgaja po vrtovima umjerenog pojasa zbog velike osjetljivosti na mraz. Možemo ga uzgojiti i sami. Tijekom ožujka posijemo mažuran u lončanice, a u svibnju presadnice posadimo u rahlu i nagnojenu zemlju u vrtu na razmak od 15 cm. Biljku treba zaštititi od vjetra te redovito plijeviti. Vrijeme cvatnje je srpanj – kolovoz, zavisno od staništa.
Ubiru se samo listovi i gornji dio biljke u cvatu. Suši se brzo na toplom i prozračnom mjestu u hladu. Mažuran se može čuvati i nekoliko godina u dobro zatvorenim posudama, da ne izgubi mnogo ljekovitih tvari. Sadrži eterično ulje s terpenom i terpineolom, tanin, gorke tvari, kamfor, gumu, mineralne soli, željezo, vitamin C…
U dijetama koje zahtijevaju uporabu neslanih jela, mažuran je najprikladniji začin jer izravno djeluje na stimuliranje rada svih unutarnjih organa.
Ljekovitost i djelotvornost mažurana
Mažuran povoljno djeluje na sljedeće:
• djeluje kao diuretik pojačava izlučivanje mokraće te pomaže u radu bubrega
• pojačavajući znojenje pridonosi oslobađanju organizma od štetnih tvari
• djelotvoran je kod svih oboljenja usne šupljine (afti, upale zubnog mesa, gljivica)
• najdjelotvorniji je u liječenju raznih bolesti želuca, pojačava izlučivanje želučanog soka sudjelujući u vrenju hrane, potiče peristaltiku crijeva, jača i umiruje želudac
• koristi se i u liječenju bolesti dišnih putova, potiče izbacivanje sekreta iz bronhija pa je tako djelotvoran u liječenju kroničnog bronhitisa, astme, prehlade, jakog kašlja, te ostalih plućnih oboljenja
• liječimo njime i ženske bolesti, regulira mjesečnicu
• koristi se za detoksikaciju crijeva, sprječava stvaranje plinova i bakterija truljenja
• učinkovita mu je primjena i kod glavobolja, migrena, neuralgija i sl.
• koristan je i u liječenju grčeva, bez obzira o kakvoj vrsti se radilo.
Recepti za ljekovite pripravke od mažurana
Čaj
Jedna jušna žličica usitnjenog suhog bilja prelije se s 2 dl vruće vode. Poklopi se i pusti odstajati oko petnaestak minuta. Čaj se procijedi i uzima se dnevno dvije do tri šalice.
Mast (za liječenje hunjavice, prehlade, nazeba i sluznice nosa)
Potrebna je jedna jušna žlica svježeg soka mažurana, jedna jušna žlica svježeg soka metvice, jedna jušna žlica svježeg soka kadulje, 100 g voska, 200 g svinjske masti ili lanolina. Iz biljaka se iscijedi sok, koji se dobro pomiješa s otopljenom svinjskom masti i voskom. Ova mješavina se kratko prokuha sve dok prestane izlaziti para. Mast se spremi u odgovarajuću ambalažu. Ovako pripravljenom masti maže se sluznica nosa kod jakih hunjavica i prehlada.
Tinktura
200 g bilja moči se tridesetak dana u jednoj litri 70 postotnog alkohola. Tako pripravljena tinktura se procijedi. Uzima se dnevno tri puta po dvadesetak kapi s malo čaja i vode.
Eterično ulje
Koristi se za inhalacije, kupke, masažu, obloge, u liječenju artritisa, bronhitisa, bolnih stanja mišića, grčeva, migrene, upale sinusa…
Primjena u kulinarstvu
Mažuran se kao poznati začin koristi u kulinarstvu u više različitih oblika. Najčešće se koristi u suhom stanju smrvljen u sitni prah, zatim svjež ili u kombinaciji s drugim začinima. U dijetama koje zahtijevaju uporabu neslanih jela, najprikladniji je začin jer izravno djeluje na stimuliranje rada svih unutarnjih organa: želuca, crijeva, gušterače, jetre…
Koristi se u juhama od povrća, salatama od krumpira, jelima pripravljenim od mahunarki, kuhanog bijelog mesa. Kako je slatkasto citrusnog okusa dobro se slaže sa suhim i svježim voćem. Dodaje se umacima na bazi rajčice, gljiva, patlidžana, maslaca i riba.
Kad se koristi u svježem stanju mažuran je aromatičniji, a dužim kuhanjem aroma se gubi. Stoga ga u svježem stanju treba dodati pred kraj kuhanja, a u suhom na početku kuhanja.
Kontraindikacije
Uzimanjem prevelikih količina i uz dugotrajnu primjenu (redovito tijekom više tjedana) može doći do glavobolja i vrtoglavica, za što je razlog eterično ulje koje sadrži.